سید محمد حسن الامین، قاضی جعفری صیدا *
بزرگی این جنایت بیش از هر زمان دیگر احساس میشود. جنایت ویرانسازی لبنان، که این روزها نیز شاهد پردههای وحشتناک آن هستیم، در ذهن تداعی میشود. آخرین و دردناکترین پرده این نمایش هولناک، چونان ثمره طبیعی زنجیره جنایتهای برنامهریزی شده و بزرگی به نظر میرسد که در پیشاپیش آن، جنایت حذف فیزیکی امام صدر در آغاز درگیریهای مصیبتبار لبنان است.
پرسشی که اینک مطرح است، این است؛ آیا اگر امام صدر از صحنه حذف نشده بود، اوضاع اینگونه بود که هم اکنون است؟
پاسخ قطعاً منفی است. زیرا چگونه ممکن است که امام صدر حاضر باشد، بدون اینکه حضور وی به صورت سنگی بزرگ، راه توطئه ویرانسازی، پارهپاره کردن وطن و آواره کردن فرزندان میهن را مسدود نکند، و یا موضعگیریهای الهامبخش وی چون شمشیری آخته بر گردن توطئهچینان فرود نیاید؟! برای انجام توطئه، ناگزیر باید زنجیرهای از جنایتهای وحشیانه انجام میگرفت، بیتردید وحشیانهترین و ددمنشانهترین آن جنایت، حذف امام صدر از صحنه بود تا نقش مؤثر وی از میان رود، و توطئه بیمانع انجام گیرد. ازاینرو، گذشت زمان نهتنها اینگونه رویدادهای خطیر را، پاک یا کماهمیت نمیسازد، بلکه امکان تفسیر آن را فراهم میکند، تا اندکاندک مسائل مرموز، روشن و ابعاد توطئه برملا گردد.
ما در سال نخست ربودن امام صدر، و حتی در چندساله بعد، کاملاً آگاه نبودیم که این حادثه به کجا خواهد انجامید، یا دستکم نمیتوانستیم همانند امروز نتایج مترتب بر آن را کاملاً مطالعه و درک کنیم، اگرچه بهطور مجمل میدانستیم که پیامدهای این حادثه تا چه اندازه خطرناک است. اینک در برابر نابسامانیهای بزرگی که شاهد آنیم، درمییابیم که برای رسیدن به این ویرانی، حذف امام صدر ضروری بود. زشتترین چهره این ویرانی در اینجا نمایان میشود، که نهتنها به زیربنای جامعه آسیب رسانیده، بلکه به گرانبارترین مبانی موجودیتمان، ضربهای کاری وارد ساخته است ...
بنیان داخلی آنچنان پارهپاره و لگدمال شده است، که قوام میهن دیگر موجودیت ندارد ... باردیگر به صورت ملتها و قبایل ازهمگسسته و متخاصم درآمدهایم که روی خرابههای برهم انباشته و مردارها و پیکره میهن رقص وحشتناک مرگ را انجام میدهند ... آری! ملتها و قبایل و نیز طایفهها و فرقههایی که در انکار و سرپیچی از رهنمود الهی پافشاری میکنند. از این رو گمان نمیکنیم که ربودن امام صدر تنها حذف یک مرد بود، بلکه حذف یک پشتوانه، نقش و مجموعهای از تضمینهای استمرار یکپارچگی میهن، ایستادگی و قدرت آن بود، تا منطق آشنایی، گفتوگو، مودت و سازندگی درصحنه حاکم نشود.
به همین دلیل، همواره همه را به یادآوری امام صدر فرا خواندهایم؛ یادآوری آنچه وی نماینده و نماد آن بوده است. تنها از این راه میتوان توطئه ربایش وی را خنثی کرد. امام صدر پرچمدار محرومان و سرسختترین مدافع آنان در لبنان است. اینک گستره محرومیت رفته رفته افزوده میشود تا تمام صحنه میهن را دربرگیرد. آیا محرومان ــ همه محرومان ــ با صدای امام از خواب گران برمیخیزند تا محرومیت را سرکوب و وحدت میهن، سرزمین و سرنوشت خویش را بازپس گیرند.
طرح زودهنگام امام صدر، چه در زمینه اصلاحات سیاسی، اجتماعی و رابطه لبنان با مناطق پیرامونی، همچنان همان طرح مطلوب است که صواب آن بیش از پیش روشن و نیاز به آن به عنوان وسیلهای برای نجات، مبرمتر میگردد. طرح امام صدر یک طرح فرقهای یا مذهبی نیست. پس چرا همگی در «مذهبی کردن» طرح وی شرکت میجوییم، و دیدگاه وی را با آن ابعاد وحدت بخش ملی و اصلاحی رد میکنیم؟! ابعادی که از «انسان» در این میهن، جدای از وابستگی فرقهای، مذهبی و طبقاتی دفاع میکند.
سالیان درازِ درگیریهای فرقهای و مذهبی، و کشمکش نیروها، طرفها و احزاب، که با تجاوز به اصول همزیستی همراه بود، ما را آلوده کرد، به گرسنگی کشانید و تمام بیسروپاهان جهان را با ما دشمن ساخت. هیچ نقطه کوچکی در موجودیتمان باقی نگذارد، مگر اینکه بذر مرگ و ویرانی در آن کاشت. اینک هیچ راهی فراروی ما باقی نمانده است، جز اینکه به دنبال سرچشمههایی باشیم، تا از این آلودگی پاک شویم. آیا سخنان امام صدر، مواضع و هشدارهایش را به یاد میآوریم، تا از این همه آلودگی پاک شویم؟
هرکس که با تأنی و ژرفنگری مجموعه مواضع، افکار و رهنمودهای امام صدر را در چارچوب دیدگاه سیاسی و اجتماعیش و در برابر مسائل سیاسی و اجتماعی به یاد آورد، ناچار است در برابر این دیدگاه ژرف، راستین، پیامبرگونه و فراگیر در همه ابعاد مسأله لبنان، سرتعظیم فرود آورد ... بهویژه لحن هشدارهایی که وی بیوقفه سر میداد؛ که اگر خطمشی سیاسی کنونی ادامه یابد، سرنوشت لبنان به کجا خواهد انجامید. وانگهی هر آدم منصف، خردمند، آزاداندیش و بیطرف، وقتی که به پیگیری اندیشه، روش و مواضع امام بپردازد ناچار است در برابر وی سر تعظیم فرود بیاورد.
امام صدر بهرغم موقعیت رهبریش در میان شیعیان، هیچگاه به نفع فرقه خویش و به زیان فرقههای دیگر موضعگیری نکرده است. بدینسان وی همه ملاحظاتی را که رهبران فرقهها از آن تأثیر میپذیرند، به چالش خوانده است. حتی زمانی که درگیر نبرد محرومان بود، اجازه نداد که محرومان فرقهاش افتخار وابستگی به انقلاب محرومان را به خود منحصر سازند، بلکه معیار عادلانهای برای دستیابی به این افتخار برقرار کرد، و در برابر محرومان همه فرقهها و مذاهب، فرصتهای پیاپی قرار داد، تا به حرکت پیشگام وی بپیوندند.
پس از گذشت نه سال از جنایت حذف فیزیکی وی، امام صدر برمیخیزد، ارزشها، اصول و خط وی برمیخیزند، تا برهنگی و فلاکت ما و اوضاع ننگآوری را که به آن رسیدهایم، رسوا سازند، و بار دیگر یادآوری میکند که رهایی ما در گرو بازگشت به این اصول و پایبندی به این راه است ... آیا پیش از آنکه دیر شود به آنها بازمیگردیم؟! خدایا ما را از جزو کسانی قرار ده که مصداق کلام شریف «یستمعون القولفیتبعون احسنه»اند.
..................
* این مطلب در کتاب «یادنامه امام موسی صدر» منتشر شده است.