مسجد صفا در سومین روز تحصن امام صدر، شاهد جمعیت عظیم انسانی بود، بهویژه از منطقۀ جنوب که اهالی حدود چهل روستای آن، به سوی بیروت آمدند و در حالی وارد مجتمع آموزشي عاملیه شدند که در حمایت از امام صدر و تأييد اقدام او شعارهایی میدادند.
اشاره: امام موسی صدر از روز جمعه، 27 ژوئن 1975 (ششم تیر 1354 شمسی / هفدهم جمادی الثانی 1395 قمری) در مسجد صفای مجتمع آموزشی عاملیه در اعتراض به جنگ های داخلی لبنان دست به اعتصاب غذای نامحدود زد و در بیانیه ای تاریخی، خواسته های خود را، که پایان خونریزی و برقراری آتش بس از طرف همۀ نیروها و موارد دیگر بود، اعلام کرد. گروه های بسیاری از مردم در این اعتصاب با او همراه شدند و هزاران نفر از بعلبک و شهرهای دیگر جنوب به سوی بیروت سرازیر شدند. در نهایت در روز یکم ژوئیه، (دهم تیر 1354) امام با انتشار پیامی، پس از چهار روز به اعتصاب غذای خود پایان داد.
الف. مسجد صفا در سومین روز تحصن امام صدر، شاهد جمعیت عظیم انسانی بود، بهویژه از منطقۀ جنوب که اهالی حدود چهل روستای آن، به اتفاق هم، با بیش از سیصد ماشین به سوی بیروت آمدند و در حالی وارد مجتمع آموزشي عاملیه شدند که در حمایت از امام صدر و تأييد اقدام او شعارهایی میدادند، از جمله: «بالروح، بالدم، نفدیک یا امام!» ( جان ما و خون ما فدای تو، اي امام!)
امام در دیدار با آنان ضمن سخنانی گفت: «از اين اسلحه در مرزها استفاده نكرديم و در عوض در این درگیریها و بر ضد غیرنظامیانی دست به اسلحه برديم که آمده بودند تا در افتخار ساختن میهن سهیم شوند.» وی اعلام کرد: «مشارکت کسانی را که از مسببان جنگ بودهاند در کابينه نمیپذیریم و خواستار محاکمۀ عاملان حوادث اخیر ـ هر که باشند ـ هستیم.» امام خواستار تشکیل دولتي بیطرف شد که بتواند حقیقت را کشف کند. وی تأکید کرد: «ما روش خود را که از هر سلاحی مؤثرتر است ادامه خواهیم داد.» وی از طرف اهالی مبارز و سازشناپذیر شیاح از آنان تشکر کرد و درخواست آنان را برای شرکت در تحصن همراه با خود رد کرد و تنها پذیرفت که به مدت دو ساعت به طور نمادین در کنار او تحصن کنند. پس از آن مردم به روستاهایشان بازگشتند.
[آرشیو جنبش امل]
ب. از سوی دیگر، شخصیتهای برجسته و رهبران فرقهها با امام صدر تماسهایی گرفتند؛ از جمله پاتريارک الیاس چهارم هزیم، شیخ حسن خالد، مفتی اهل تسنن، و رشید کرامی، نخستوزیر پیشین، امام همچنین با ریمون اده و ابو داود از جبهۀ مقاومت فلسطین دیدار کرد.
ج. در پی حمایت انبوه مردم از تحصن امام صدر، رؤسای شهرداریها و سران عشایر در منطقۀ بعلبک گرد هم آمدند و از امام صدر اعلام حمایت کردند.
د. در روستای عین ابل نمایندگانی از احزاب و نیروهای ملی و ترقیخواه در منزل الیاس شعیا اجتماع کردند و بر ضرورت یکپارچگی ملت و مهار کردن همۀ عواملی که روابط برادرانه و وحدت ملی میان فرق لبنان را برهم میزند تأکید کردند. مرکز فرهنگی ـ اجتماعی جبل عامل نیز از اقدام امام تجلیل کرد.
هـ. زنان مسیحی ـ مسلمان در مرکز روم کاتولیک صور تجمع کردند که ضمن آن تحصني نمادین انجام شد و کشیش گرگیورس حداد در حمایت از موضع امام صدر سخنرانی کرد. سپس جمعیت زنان به سوی دارالفتاه (خانه دختران) به راه افتادند و در آنجا نیز خانم فوزیه بدوی در حمایت از امام صدر، پیشوای صلح و محبت، صحبت کرد. بعد از ظهر نیز جمعیت انبوهی از زنان با پوشیدن لباسهای سیاه در خیابانهای صور راهپیمایی کردند و خواستار توقف جنگ و کشتار شدند.
و. پدر نبیل الحاج، کشیش مارونيهاي روستای علما الشعب در حمایت از امام صدر تا پایان یافتن بحران در کلیسای خود تحصن کرد.
[آرشیو مجلس اعلای شیعیان لبنان]
ز. تعدادی از فرهیختگان، همسو با تحصن امام صدر و ابعاد ملی آن، در اعتراض به بحران خطيري که لبنان را در معرض زوال قرار داده و یکپارچگی مردم آن را در سرنوشت مشترکشان تهدید میکند، دیروز گرد هم آمدند. این عده عبارت بودند از آقایان میشال اسمر، منی مکی، می الریحانی، دکتر فؤاد البستانی، باسم الخیر، جبران حایک، پيیر حلو، نمایندۀ پارلمان، مروان حماده، عصام خلیفه، ندیم شویری، جورج خضر، بهیج طباره، مکرم علم الدین، احمد قبیسی، البیر منصور، نمایندة پارلمان، شیخ قبلان، عیسی الخوری، شیخ امیل عیسی الخوری، رضا وحید، ژوزف نفاع. حاضران پس از اجتماع بر موارد زیر تأکید کردند:
1. اعتماد کامل به پیشوای جنبش محرومان، امام صدر؛
2. حمایت همهجانبه از تحصن و روزهداری امام تا تحقق خواسته های پنجگانهای که در بیانیۀ تحصن آمده است؛
3. آمادگی کامل برای شرکت در این تحصن.
[روزنامۀ النهار، 1975/6/30]