گزارش دهمین جلسه از دورۀ مطالعاتی «شناخت لبنان معاصر بر اساس سیره و سرگذشت امام موسی صدر» منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه امام موسی صدر، دکتر محمدعلی مهتدی،کارشناس مسائل خاورمیانه در این جلسه موضوع «جنگ داخلی در لبنان و نیروهای درگیر در جنگ» را بررسی و تحلیل کرده است.
دکتر مهتدی درباره جنگ داخلی در لبنان گفته است: «سال ۱۹۷۵ میلادی سال آغاز جنگ داخلی در لبنان است. این جنگ از سال ۱۹۷۵ میلادی آغاز و تا ۱۹۸۹ یعنی ۱۶ سال ادامه یافت. تاثیرات این اتفاق مهم و گسترده بود، و نه لبنان که فلسطین و کل منطقه را تحت تأثیر قرار داد. در تابستان ۱۹۷۶ میلادی ارتش سوریه برای اولین بار مستقیماً در امور لبنان دخالت کرد. با تلاش امام موسی صدر و مذاکرات ایشان با اتحادیهٔ عرب و مصر و عربستان سعودی و سوریه مقرر شد که نیروهای بازدارندهٔ عرب برای پایاندادن به جنگ داخلی در لبنان مستقر شوند.»
کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه به علل شروع جنگ داخلی پرداخته و حضور سازمانهای فلسطینی در لبنان، مسئلهٔ حاکمیت دولت و درگیریهای میان سازمانهای فلسطینی و ارتش لبنان را یکی از اتفاقات سال ۱۹۷۵ برای شروع جنگ ذکر کرده است.
دکتر مهتدی همچنین از احزاب مسیحی، احزاب مسلمان چپگرا، احزاب ناصری و سازمانهای فلسطینی به عنوان طرفهای درگیر در جنگ داخلی نام برده و گفته است: «این احزاب هیچکدام مستقل نبودند و سازمانهای فلسطینی بهویژه سازمان فتح و شخص یاسر عرفات از آنها حمایت سیاسی و مالی و تسلیحاتی میکردند. این احزاب سازمان فتح را همراه خود داشتند تا به اصطلاح خاکریز سازمانهای فلسطینی باشند. از نظر گروههای راستگرا مانند فالانژیستها، فلسطینیهایی که به لبنان آمده بودند، دشمن محسوب میشدند. از نظر این احزاب همهٔ لبنان باید با فلسطینیها میجنگیدند. این احزاب راستگرا متهم بودند که عامل اسرائیل و انزواگرا هستند، در حالی که مخالفان خود را میهنخواه و حامی مقاومت فلسطین میخواندند.»
متن کامل گزارش دهمین جلسه از دورهٔ مطالعاتی «شناخت لبنان معاصر بر اساس سیره و سرگذشت امام موسی صدر» را
{اینجا} بخوانید. گزارش جلسات قبلی این دوره را در صفحهٔ
«دورههای آموزشی و سیر مطالعاتی امام موسی صدر» ببینید.