بعد از سخنرانی تاریخی حضرت امام خمینی درباره قرارداد ننگین کاپیتولاسیون که منجر به تبعید معظم له در تاریخ ۱۳۴۳/۸/۱۳به ترکیه شد، بلافاصله امام موسی صدر طی تماسهای سیاسی بسیار با شخصیتهای مختلف مسیحی و اهل سنت در اروپا و شمال آفریقا جهت تأمین امنیت حضرت امام در ترکیه و انتقال معظم له به نجف با جان و دل کوشید.
بعد از قیام تاریخی ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، و دستگیری حضرت امام خمینی و بازداشت ایشان در تهران، امام موسی صدر در تیرماه همان سال طی مسافرتی به رم، با وزیر امور خارجه پاپ در واتیکان دیدار کرد تا اوضاع سخت و دشوار ایران و دستگیری حضرت امام خمینی و سایر روحانیون مبارز را با رهبران جهان مسیحیت در میان بگذارد و زمینه فشار و اعتراض بینالمللی را نسبت به دیکتاتوری رژیم شاه فراهم آورد. برابر گزارش
«... روحانیون بزرگ با اصلاحات مخالفت اصولی ندارند و فقط خواستهاند در نحوه اجرا نظریاتی اظهار دارند. چون ایران کشور آزادی بود و روحانیون همیشه بدین نحوه عمل نمودهاند. ولی با کمال تأسف عدهای ماجراجو و عوام فریب، این اظهار عقیده را بهصورت زشتی در آوردهاند و علمای بزرگ وقتی که این وضع را دیدند آرام شده و در حال حاضر اعتراض ندارند...» [۱]
همچنین بعد از سخنرانی تاریخی حضرت امام خمینی درباره قرارداد ننگین کاپیتولاسیون که منجر به تبعید معظم له در تاریخ ۱۳۴۳/۸/۱۳به ترکیه شد، بلافاصله امام موسی صدر طی تماسهای سیاسی بسیار با شخصیتهای مختلف مسیحی و اهل سنت در اروپا و شمال آفریقا جهت تأمین امنیت حضرت امام در ترکیه و انتقال معظم له به نجف با جان و دل کوشید.
------
[۱] ـ یاران امام، به روایت اسناد ساواک ویژه امام موسی صدر، کتاب هفدهم، ج اول، ص ۲۵، تاریخ گزارش ۱۳۴۲/۹/۲۵. گفتنی است در اغلب گزارشات مأموران ساواک، چندان دقت لازم در نقل عبارات اشخاص رعایت نمیشده است. بنابراین جملات فوق دقیقاً عین عبارات امام موسی صدر نیست و در نقل تصرف صورت گرفته است و احتمال دارد اظهارات اصلی خیلی صریحتر و قاطعتر از این باشد.