«یکی از کارهای مهم جهان تشیع این است که نه تنها باید آثار بزرگان حفظ شود، بلکه باید به عنوان راهحلی برای ترسیم آینده روی آنها کار شود. امید من این است که شروع این کار با مباحثه و گفتوگو در مورد خط مشی امام موسی صدر فرمولی برای حل مشکلات جهان اسلام در درجۀ اول و حل مشکلات جهان در درجۀ بعدی، به دست آید.»
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، این آغاز صحبتهای صفی الدین، نمایندۀ حزب الله لبنان در تهران بود که دیروز مهمان نشست اختتامیۀ سومین دورۀ سیر مطالعاتی آثار و اندیشههای امام موسی صدر بود.
دیواری که مانع گفتوگوی ما با جهان بود، در حال از بین رفتن استصفی الدین در ادامۀ صحبتهایش که به زبان فارسی بود، گفت: شاید برخی خرده بگیرند که چرا این گونه میگویم. ولی ما وضعیت شیعیان لبنان را پنجاه سال قبل میبینیم که کجا بودیم و امروز کجا هستیم؛ دیوار بزرگی که ساخته شده بود تا نتوانیم با جهان حرف بزنیم، در حال از بین رفتن است.
وی به وضعیت لبنان و شیعیانش قبل از ورود امام موسی صدر اشاره کرد و گفت: آن زمان لبنان به مردی خدایی نیاز داشت. چراکه با وجود تاریخچۀ دیرین شیعیان لبنان و علمای جبل عامل، در دوران حاکمیت عثمانی و بعد، جنگ جهانی دوم، شیعیان لبنان تحت فشار بودند و از کمترین حقوق انسانی شان محروم شدند. به طوری که مثال میزدند اگر در مناطق شیعه نشین کسی کارمند شهرداری میشد، کل اهالی منطقه و روستا جشن میگرفتند. محرومیت شیعه به این درجه رسیده بود.
میراث امام موسی صدر در منطقه
نمایندۀ حزب الله در ایران به تأثیر امام موسی صدر اشاره کرد و گفت: امام در مواجهه با مسائل، بسیار دقیق و محکم رفتار میکرد؛ چراکه طراح بود، نظریه طرح میکرد و میدانست به کدام نقطه میخواهد برسد. عملش دقیق و منظم بود و به همین علت، همۀ فشارها و حملات را تحمل کرد و با اینکه شیعیان لبنان شیفتۀ امام بودند، از این علاقه برای برخورد با فشارها استفاده نکرد و اجازۀ چنین کاری را نداد.
وی افزود: امام موسی صدر میراث بزرگی برای اسلام و انسانیت در منطقه گذاشت. امروز دنیا ایران و لبنان را نمایندۀ اسلام و تفکر پیامبر میداند. از این رو معتقدیم این متفکر بزرگ، لبنان را از موقعیتی به موقعیتی دیگر منتقل کرد. فقط کافی است به پنجاه سال گذشته نگاه کرد که چه جایگاهی داشتیم و امروز به کجا رسیدهایم. امروز سرنوشت نظامی، سیاسی و اعتقادی منطقه در دست شیعیان است.
صفی الدین اضافه کرد: مقابله با نفاق احتیاج به انسانهایی با تقوا و معتقد به اسلام دارد و فرزندان امام موسی صدر در خط اول مبارزه با تفکر انحرافی در منطقه هستند.
وی دربارۀ گفتوگوی ادیان نیز چنین گفت که بعد از از بین رفتن فتنهها، گفتوگوی ادیان آغاز میشود و افزود: امام موسی صدر برنامه و نظریه بزرگی داشت. ایشان در عین دفاع از محرومان و مبارزه برای احقاق حقوقشان و مهار فتنههای منطقهای، از گفتوگو با ادیان غافل نبود.
صفی الدین افزود: امروز چقدر روی جدایی ما از غرب کار میشود؟ در حالی که ما با آنان حرف داریم. نه با زور یا اسلحه. جامعۀ غرب مد نظر ماست. چراکه ما تفکر داریم و معتقدیم اسلام قابل عرضه به مردم جوامع غربی است. به این دلایل است که باید با آشنایی با شخصیت امام موسی صدر برای این آیندۀ نه چندان دور آماده شد. دیگران با تفکر انحرافیشان خود را به غرب عرضه کردند. آنچه باقی مانده است، ما و تفکرمان هستیم و معتقدم تفکر امام موسی صدر همیشه جاری است و همیشه، تا ظهور صاحب الزمان، میتوان از آن بهره گرفت.
در این جلسات و فعالیتها جدای از انجام وظیفه نسبت به این شخصیتها، برکات زیادی نهفته است. امیدوارم خداوند به ما این فرصت را بدهد که دربارۀ مباحث فکری این بزرگان دقیقتر و عمیقتر کار کنیم و حق این شخصیتها را ادا کنیم.
خاطرهای از امام: وقتی امام جوانان شیعه را آرام میکندپس از پایان صحبتهای صفی الدین از وی خواسته شد خاطرهای از امام موسی صدر نقل کند. وی گفت: زمانی که امام ربوده شد، من پانزده ـ شانزده ساله بودم. آن زمان یکی از مسائل ما فلسطینیها بودند. کسانی که منطقه و جنوب لبنان را میشناسند، میدانند که مردم جنوب زندگیشان را به خاطر دفاع از فلسطینیان دادند. در فضایی که اسرائیل به دنبال جدا کردن مردم جنوب لبنان از فلسطینیان بود، امام موسی صدر بر دفاع از فلسطین و فلسطینیان تأکید میکرد. میدانیم که لباس روحانی برای وی حرمت خاصی دارد. امام موسی صدر به عبا و عمامهاش سوگند خورد که از آرمان فلسطین دفاع میکند. با وجود همۀ این حمایتها فلسطینیان به شیعیان و شخص امام آزار میرساندند.
وی ادامه داد: به یاد دارم که با تعدادی از جوانان در منطقۀ شیاح، در ضاحیۀ بیروت بودیم که شنیدم فلسطینیان خودروی امام را در اطراف شیاح متوقف کردند. آن هم در مسیر حضور در جلسهای که برای فلسطینیان بود. خبر این آزار و بیاحترامی به ما رسید. ما هم جوان بودیم. میخواستیم حرکتی کنیم و پاسخی بدهیم. امام موسی صدر متوجه شد. خودش با همان اتومبیل برگشت و به ما تذکر داد که حق ندارید کاری کنید. آنان هم فرزندان من هستند.
***
این نشست روز سه شنبه پانزده بهمن ۱۳۹۲ از ساعت ۱۸ تا ۲۰ در مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.
اين جلسه با حضور حورا صدر، فرزند امام موسی صدر و دکتر عادل پیغامی، راهنمای این دوره از سیر مطالعاتی آثار و اندیشه های امام موسی صدر برگزار شد و در پایان جلسه، گواهینامۀ پایان دوره به شرکت کنندگان در سومین دوره از سیر مطالعاتی آثار و اندیشه های امام موسی صدر داده شد.
برگزاری دورههای سیر مطالعاتی آثار امام موسی صدر، با هدف معرفی اندیشههای امام موسی صدر از فعالیتهایی است که مؤسسه امام موسی صدر در سال ۱۳۹۱ آغاز کرده است.
این سیر در سه سطح و از آسان به مشکل و به صورت موضوعي آماده شده است و شرکتکنندگان در این دوره هر هفته صفحاتی از آثار امام صدر را مطالعه میکنند و در جلسات هفتگی به مباحثۀ مطالب میپردازند.
چهارمین دوره از سیر مطالعاتی آثار امام موسی صدر نیز، از اواخر بهمن ماه ۱۳۹۲ آغاز خواهد شد و علاقه مندان میتوانند با ثبت نام در سایت مؤسسه مراحل ثبت نام در این دوره را بگذرانند.