روزنگار برنامههای کاری و فعالیتهای امام موسی صدر در سوم فروردین سالهای ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۷
در صفحات تاریخ معاصر ثبت است که امام موسی صدر در سال ۱۳۳۸ به دعوت و توصیه زعمای شیعه از ایران به لبنان هجرت کرد تا رهبری شیعیان لبنان را برعهده بگیرد و برای بهبود وضعیت آنان تلاش کند.
وضعیت نامناسب شیعیان، کشمشهای اقوام و مذاهب و توطئههای دشمنان بیرونی کار تمام وقت میطلبید. امام از همان روزهای نخست ورود، کار و حرکت خود را بدون وقفه آغاز کرد. او قدم به قدم و گام به گام برای بهبود و تغییر تلاش کرد.
کار بسیار بود و امام صدر از هر فرصت و مناسبتی برای ایجاد تغییر و آگاه کردن مردم استفاده میکرد. مستندات و گزارشهایی که از فعالیتهای او ثبت و ضبط شده، همگی بر تلاش خستگیناپذیرش گواهی میدهند. تلاشی که تا آخرین لحظات پیش از ربوده شدن و سفر ناتمام صلحش ادامه داشت.
آشنایی و دنبال کردن قدمهای هدفمند امام صدر و بررسی تجربه موفق او در ساماندهی و ایجاد تشکیلات برای شیعیان و محرومان لبنان به گواه بسیاری از بزرگان و صاحبان اندیشه برای ما ایرانیها ضروری و ارزشمند است. انتشار و رونمایی از مجموعه ۱۲جلدی «
گام به گام با امام» در اسفند سال ۱۳۹۶ این فرصت را برای مخاطبان ایرانی و همزبانان امام موسی صدر فراهم کرد تا با تلاش و حرکت او در لبنان بهتر آشنا شوند.
از این رو به مناسبتهای روزهای بهاری و سال نو تصمیم گرفتیم تا فعالیتهای امام صدر در روزهای فروردین سالهای حضورش در لبنان را مرور کنیم. این روزنگارها از مجموعه «
گام به گام با امام» استخراج شده است.
در این مطلب، گزارش فعالیتهای امام در روز 23 مارس (یعنی سوم فروردین) از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۷ درج شده است.
23 مارس 1969 (سوم فروردین 1348)
امام موسی صدر پس از دو هفته اقامت در عراق و شرکت در مراسم سوگواری پسر عموی خود سیداسماعیل صدر به لبنان بازگشت. (گام به گام با امام، جلد 2، ص 4)
23 مارس 1973(سوم فروردین 1352)
امام صدر در گفتوگویی جامع با روزنامه «الحیوة» درباره مسائل مختلف کشور و نقش مجلس اعلای شیعیان در حل آنها توضیحاتی داد و گفت مجلس طرحی را برای خدمت رسانی به مناطق محروم تدوین کرده است و برای حل معلمان اخراج شده نیز میانجیگری خواهد کرد و برای پایان دادن به مشکل کشتکاران توتون نیز طرحی جامع ارائه کرده است. وی گفت: در مورد مساله تعطیلی روز جمعه نیز راه حلی یافته است که هم مسلمانان و هم مسیحیان را خوشنود خواهد کرد بدون اینکه چالشی بوجود آورد. (گام به گام با امام، جلد 3، ص 171)
23 مارس 1975(سوم فروردین 1354)
پس از آنکه حکومت لبنان 14 روزنامه را به سبب چاپ خبر انتقال دو افسر ارتش از صیدا و هفت روزنامه دیگر را به سبب چاپ سخنان امام صدر در مراسم یادبود معروف سعد، به دادگاه فرستاد، امام صدر اصحاب مطبوعات لبنان را به ضیافتی در مجلس اعلای شیعیان دعوت کرد تا درود جنبش محرومان را به آنان برساند و اعلام کند که جنبش در هر گامی که مطبوعات بردارند، در کنار آنان است. در این میهمانی که ریاض طه، رئیس سندیکای مطبوعات و شخصیتهای سیاسی و مطبوعاتی حضور داشتند، امام در سخنانی اعلام کرد که اصحاب مطبوعات هر موضعی که بگیرند، در کنار آنان خواهد ایستاد «زیرا ما میخواهیم از لبنان بزرگ که جز بر پایه آزادی مطبوعات استوار نمیماند، حمایت کنیم.» ایشان گفت: «بزرگترین عبادت در نزد خداوند، گفتن سخن حق در برابر حاکمی ستمگر است.» (گام به گام با امام، جلد 5، ص 35)
در همین روز امام صدر با حضور در منزل روبیر ایلا، رئیس پیشین سندیکای مطبوعات درگذشت او را تسلیت گفت و در آنجا با پییر الجمیل، رئیس حزب کتائب ملاقات کرد. (گام به گام با امام، جلد 5، ص 36)
23 مارس 1977 (سوم فروردین 1356)
سومین نشست شخصیتهای شیعه به ریاست امام موسی صدر برگزار شد که سه ساعت به طول انجامید. در ابتدای این جلسه امام صدر درباره ترور ناجوانمردانه کمال جنبلاط شدیدا ابراز تاسف کرد و بر موضع مجلس و شیعیان در محکومیت این جنایت و همچنین درخواست از مسئولان برای تسریع در یافتن عاملان این ترور، تاکید کرد. سپس همه حاضران نسبت به موضع جناب شیخ عقل و استاد ولید جنبلاط و دیگر رهبران فرقه دروزی و تلاشهای پیگیر آنها به منظور خاموش کردن آتش فتنه و مهار تنشهای شرمآوری که پس از حادثه ترور رخ داد، ادای احترام کردند.
پس از آن حاضران به گزارشی مفصل درباره تحولات اوضاع در جنوب گوش دادند و در پایان تصمیماتی را برای دور کردن خطر از جنوب و ساماندهی وضعیت مهاجران و همچنین آغاز گفتوگوی سیاسی با همه طرفهای لبنانی اتخاذ کردند. (گام به گام با امام، جلد 8، ص 21)
23 مارس 1978(سوم فروردین 1357)
امام موسی صدر برای عرض تسلیت به دیدار خانواده روزنامهنگار مرحوم سعید فریحه رفت. (گام به گام با امام، جلد 9، ص 24)