روزنگار برنامههای کاری و فعالیتهای امام موسی صدر در دوم فروردین سالهای ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۷
در صفحات تاریخ معاصر ثبت است که امام موسی صدر در سال ۱۳۳۸ به دعوت و توصیه زعمای شیعه از ایران به لبنان هجرت کرد تا رهبری شیعیان لبنان را برعهده بگیرد و برای بهبود وضعیت آنان تلاش کند.
وضعیت نامناسب شیعیان، کشمشهای اقوام و مذاهب و توطئههای دشمنان بیرونی کار تمام وقت میطلبید. امام از همان روزهای نخست ورود، کار و حرکت خود را بدون وقفه آغاز کرد. او قدم به قدم و گام به گام برای بهبود و تغییر تلاش کرد.
کار بسیار بود و امام صدر از هر فرصت و مناسبتی برای ایجاد تغییر و آگاه کردن مردم استفاده میکرد. مستندات و گزارشهایی که از فعالیتهای او ثبت و ضبط شده، همگی بر تلاش خستگیناپذیرش گواهی میدهند. تلاشی که تا آخرین لحظات پیش از ربوده شدن و سفر ناتمام صلحش ادامه داشت.
آشنایی و دنبال کردن قدمهای هدفمند امام صدر و بررسی تجربه موفق او در ساماندهی و ایجاد تشکیلات برای شیعیان و محرومان لبنان به گواه بسیاری از بزرگان و صاحبان اندیشه برای ما ایرانیها ضروری و ارزشمند است. انتشار و رونمایی از مجموعه ۱۲جلدی «
گام به گام با امام» در اسفند سال ۱۳۹۶ این فرصت را برای مخاطبان ایرانی و همزبانان امام موسی صدر فراهم کرد تا با تلاش و حرکت او در لبنان بهتر آشنا شوند.
از این رو به مناسبتهای روزهای بهاری و سال نو تصمیم گرفتیم تا فعالیتهای امام صدر در روزهای فروردین سالهای حضورش در لبنان را مرور کنیم. این روزنگارها از مجموعه «
گام به گام با امام» استخراج شده است.
در این مطلب، گزارش فعالیتهای امام در روز 22 مارس، دو فروردین از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۵7 درج شده است. لازم به توضیح است که درباره فعالیتهای امام در دوم فروردین سالهای، 1350، ۱۳۵۱، 1352 و ۱۳۵5 در مجموعه «گام به گام با امام» روزنگاری ثبت نشده است.
22 مارس 1970 (دوم فروردین 1349)
امام صدر در پایان سفر یکماهه خود به کویت و قاهره و شرکت در همایش مجمع پژوهشهای اسلامی، به بیروت بازگشت و در فرودگاه وزیر کشاورزی عبداللطیف الزین به نمایندگی از رئیس جمهور، اعضای مجلس اعلای شیعیان لبنان و شماری از نمایندگان و مقامات بلندپایه و شخصیتها و علمای دینی، فرقههای مختلف و تودههای عظیم مردمی به استقبال ایشان رفتند. (گام به گام با امام، جلد 2، ص 246)
امام صدر در بازگشت از همایش علمای مسلمان در قاهره تصریح کرد: ملتهای مسلمان و دولتهای اسلامی وظیفه دارند که عملا در دفع تجاوز و هجوم صهیونیستها به سرزمینهای عربی مشارکت کنند. (گام به گام با امام، جلد 2، ص 246)
22 مارس 1974(دوم فروردین 1353)
امام صدر خطبه نماز جمعه را در مسجد صور و با حضور جمع بسیاری از اهالی مناطق مختلف جنوب خواند. وی بعد از نماز به روستای صدیقین در منطقه صور رفت و در میهمانی ناهاری در منزل آقای فایز بلحص شرکت کرد. این میهمانی به مراسم سخنرانی تبدیل شد. امام صدر در این سخنرانی، به دولت حمله و بر لزوم تحقق خواستههای محرومان جنوب و بقاع و بعضی از مناطق بیروت تاکید کرد. (گام به گام با امام، جلد 4، ص 37)
22 مارس 1975(دوم فروردین 1354)
امام صدر در راس هیاتی شامل شیخ عبدالامیر قبلان، شیخ محمد یعقوب، کشیش ودیع آنطون، رئیس فرقه انجیلی در جنوب، احمد الزین، قاضی شرع، شیخ نجیب قیس، قاضی مذهب دروزی، نورالدین نورالدین، وکیل، سیدهانی فحص و ابوداوود نماینده مقاومت فلسطین به شهرک کفرشوبا رفت و پس از آنکه این جمع در حیاط مسجد تخریب شده کفرشوبا نماز خواندند، امام کلنگ ساختن خانهای را که قرار بود بنا شود بر زمین زد و بر روی ویرانههای سخنرانی با مضمون اهمیت کفرشوبا و جنوب برای کل لبنان و لزوم کمک همه لبنانیها از هر فرقه و دینی برای بازسازی خرابیهای حاصل از تجاوزات اسرائیل به جنوب لبنان، انجام داد. (گام به گام با امام، جلد 5، ص 34)
22 مارس 1977 (دوم فروردین 1356)
امام صدر به همراه شیخ شمس الدین و مفتی قبلان به مقر دروزیها در وردان رفت و کشته شدن مرحوم کمال جنبلاط را از طرف خود و مجس اعلای شیعیان و جنبش محرمان ــ امل تسلیت گفت. امام در آنجا با شیخ محمد ابوشقرا، شیخ عقل فرقه دروزی و مفتی شیخ حسن خالد و آقای ولید جنبلاط، فرزند آن مرحوم ملاقات کرد. (گام به گام با امام، جلد 8، ص 20)
22 مارس 1978(دوم فروردین 1357)
ریاست مجلس اعلای شیعیان با صدور بیانیهای، ضمن تجلیل از کسانی که در منازل خویش در جنوب ماندند و پایداری کردند و شرافتمندانه در برابر متجاوزان ایستادند، از تشکیل مراکز اورژانسی و امداد در برخی مناطق و اختصاص حدود هزار باب منزل مسکونی به آوارگان جنوب در مناطق بقاع، شمال و زهرانی خبر داد. (گام به گام با امام، جلد 9، ص 23)
امام صدر امروز اعضای جبهه ملی پاسداری از جنوب را به حضور پذیرفت و در گفتوگو با آنان، تحولات سیاسی و اجتماعی کشور بویژه اوضاع آوارگان جنوب را بررسی کرد. ایشان پیش از دیدار با اعضای جبهه مذکور از صبح دیروز با شخصیتها، فعالان سیاسی و اجتماعی، راهکارهای از بین بردن آثار برجا مانده از تجاوز اسرائیل به جنوب و مشکل آوارگان را بررسی کرد و مقرر شد هفت مرکز درمانی برای رسیدگی به بیماران و زائوها و مبتلایان به بیماری چشم، مجهز به آمبولانس برای انتقال بیماران در نظر گرفته شود. (گام به گام با امام، جلد 9، ص 24)