امام موسی صدر آزادی را حق مطبوعات و خدمتی به جامعه میداند.
امام موسی صدر در سخنانی به مناسبت هفتمین روز شهادت کامل مروه، روزنامهنگار لبنانی به نقش مطبوعات و روزنامهنگاران در جامعه میپردازد.
او در این سخنان مطبوعات را محرابی برای پرستش خدا و خدمت به انسانها میداند که اگر از عهده وظایف خود بر نیاید، دامگه شیطان و مایه تخریبِ انسانیت خواهد بود و در توضیح این موضوع میگوید: «این عرصه از مهمترین و حساسترین میدانهای جهاد است، زیرا افکار عمومی را شکل میدهد؛ فرهنگآفرین است؛ خوراک روح را فراهم میآورد؛ مراحل جدید تکامل معنوی را پی مینهد؛ عواطف مردم را پیراسته میکند و آنان را به نیکی و راستی رهنمون میشود. مطبوعات با نظارت بر جامعه و ارکانِ آن و با جهتدهی به دولت و حاکمیت و نهادها و با مشارکت در ساماندهیِ اقتصاد و سیاست و کوشش در تصحیح امور جامعه، در حقیقت، به جامعه بشری و محیط انسانی نظم میبخشد و، به این ترتیب، خدمتگزار جامعه و فرد و انسانیت و، نتیجتاً، از ارکان کرامت بخشیدن به انسان و حفظ این کرامت است.»
امام صدر درباره نقش روزنامهنگار میگوید: «روزنامهنگار میتواند جامعهای صالح بیافریند. چون آنگاه که مقالهای منتشر میکند یا تحلیلی مینویسد یا تصویری را به چاپ میسپارد یا عنوانی را برجسته میکند یا به تفسیر رویدادی میپردازد، در حقیقت، در پیِ جهت دادن به فرد و جامعه است، و میتواند پدری راهنما و دلسوز و مخلص و هدایتگری فرزانه باشد، همچنانکه میتواند خیانتکار یا گمراهکننده یا تحریفگرِ حقایق و اندیشهها باشد.»
امام موسی صدر پس از اینکه بر وظیفه اصحاب رسانه در قبال جامعه برای جهتدهی و روشنگری و خیرخواهیِ مخلصانه تاکید میکند از حق آنان بر جامعه که برخورداری از آزادی و پشتیبانی و تأمین امکاناتی است که او را از فساد و انحراف مصون بدارد، سخن میگوید.
او درباره حق آزادی برای مطبوعات که تاثیر آن بر جامعه نیز مشهود است، میگوید: «آزادی حقِ روزنامهنگار است که جامعهاش باید به او پیشکش کند. آزادی خدمتی است به روزنامهنگار تا کار خود را به انجام رساند، و خدمتی است به جامعه تا همهچیز را بداند. ... بدینگونه جامعه به خود نیز خدمت و نقش حقیقی خویش را ایفا میکند، و از توان جهادگران خود بارور و بهرهمند میشود. بهراستی که آزادی والاترین شیوه برای بسیج کردن و شکوفا کردن قابلیتها و ظرفیتها و استعدادهای جامعه است و چنین حقی با آزادی ادا میشود.»
متن کامل سخنان امام موسی صدر درباره مطبوعات و روزنامهنگاران را که در روزنامه الحیاة مورخ ۳۱ می۱۹۶۶ (۱۰ خرداد ۱۳۴۵) منتشر شده، اینجا بخوانید.