هشتمین جلسه از دورۀ آموزشی شناخت لبنان معاصر با موضوع«آوارگان فلسطینی در لبنان» در مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، در این نشست دکتر محمدعلی مهتدی، در این نشست ابتدا به تشکیل دولت یهودی در سرزمین های عربی اشاره کرد و گفت در زمان عثمانیان دولت های غربی از سلطان عبدالحمید خواستند که سرزمینی برای تشکیل دولت یهودی ایجاد کنند، که امپراطور عثمانی به شدت با این موضوع مخالفت کرد.
وی سپس با اشاره به شکل گیری دولت یهودی در سرزمین های فلسطینی گفت: پس از جنگ جهانی اول و شکست امپراطوری عثمانی دولت های فرانسه و بریتانیا سرزمین های عثمانی را بین خود تقسیم کردند. منطقه شام سهمیه فرانسه شد و انگلیس سرزمین های جنوبی عثمانی را برای خود برداشت. منطقه فلسطین در اعلامیه 1917 به فرمان ملکه به یهودیان داده شد. اسرائیلی ها سرزمین فلسطین را سرزمین خود می دانستند و معتقد بودند که در واقع فلسطینی ها سرزمین های ابا اجدادیشان را اشغال کرده اند.
کارشناس منطقه خاورمیانه در بخشی دیگر از سخنرانی خویش به درگیری اسرائیلی ها با کشورهای عربی نظیر مصر، اردن و جنگ اعراب با اسرائیل اشاره کرد و سپس به درگیری با فلسطینی ها و اخراج فلسطینی ها پرداخت.
وی گفت پس از کوچ اجباری فلسطینی ها به لبنان حدود 350 هزار فلسطینی در اردوگاه های لبنان زندگی می کردند، وقتی سازمانهای فلسطینی می خواستند که از داخل خاک لبنان بر ضد اسرائیل عملیات انجام بدهند؛ این موضوع باعث تعارض میان حاکمیت لبنان و سازمان های فلسطینی شد و این موضوع زمینه درگیری میان ارتش لبنان و سازمان های فلسطینی را فراهم آورد.
گزارش تفصیلی این جلسه، بهزودی در صفحۀ «دورههای آموزشی و سیر مطالعاتی امام موسی صدر» در همین سایت منتشر خواهد شد.