هجدهمین نشست «اندیشه و عمل» با موضوع «زمینههای فقهی و کلامی گفتوگو پذیری و گفتوگو گریزی؛ با مطالعه موردی امام موسی صدر»با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین محمد سروش محلاتی برگزار شد.
در این نشست حجتالاسلام والمسلمین محمد سروش محلاتی به تشریح زمینههای فقهی و کلامی گفتوگو پذیری و گفتوگو گریزی پرداخت شد.
در ابتدای وی شرایط، زمینه ها و فضای گفتوگو را بر شمرد و گفت منظور از شرایط و فضای گفتوگو، شرایطی است که در آن افراد بتوانند در فضای متکثر و متنوع با هم بحث کنند.
وی افزود زمانی که فردی به "من می فهمم و تو نمی فهمی" معتقد باشد، دیگر دیالوگ و گفتوگویی شکل نمی گیرد.
وی دو دیدگاه از مطهری و یک روحانی دیگر را با هم در مورد حجاب تشریح کرد و فضای گفت و گو پذیری و گفت گو گریزی را بین دو دیدگاه مقایسه کرد. «هنگامی که آیت الله مطهری کتاب حجاب را نوشت روحانی ای که اکنون زنده است این کتاب را نقد کرد و گفت: آقای مطهری این افراد به حجاب بی اعتقاد هستند بنابراین گفت و گو با آنها فایده ای ندارد، آنها قانع نمی شوند. اقای مطهری پاسخ دادند مردم ما بی اعتقاد زاییده نشده اند، آنچه مردم را بی اعتقاد می کند دقیقا همین دیدگاه است که وقتی آنها می خواهند در این موارد اندیشه کنند، سریع برچسب بی اعتقاد بودن و مریض بودن به افراد بی حجاب می زنید.»
وی سپس به ذکر نمونه هایی از سیره امام موسی صدر پرداخت و به سخنرانی امام موسی صدر در سال 1340 در ایران اشاره کرد و گفت با آنکه این سخنرانی در زمان یک حکومت غیراسلامی بود،اما امام موسی صدر گفت که ما نمی توانیم دیگران را به زور به مسلمانی مجبور کنیم. این نشان می دهد که ایشان قبل از این که به لبنان برود مایه های فکری درست و قوی داشتند.
متن کامل سخنرانی امام موسی صدر در سال 1340
گزارش کامل این نشست به زودی منتشر خواهد شد
این نشست که هجدهمین نشست از سلسله درس گفتارهای «اندیشه و عمل»بود، از ساعت ۱۶ تا ۱8 روز دوشنبه، ششم بهمن 1393، در مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد. نشست بعدی دوشنبه اول اسفندماه برگزار خواهد شد.