شدت گرفتن تجاوزات صهیونیستها و اشغال جنوب و ممانعت اسرائیل از اجرای قطعنامۀ ۴۲۵ شورای امنیت و عقب نشینی از مناطق مرزی امام موسی صدر را وا داشت با سفر به کشورهای عربی اوضاع بحرانی لبنان را به اطلاع آنان برساند. در سفر به الجزایر، رئیس جمهور این کشور پیشنهاد سفر به لیبی را مطرح کرد. پیشنهادی که مدتی بعد با دعوت رسمی دولت لیبی همراه شد.
افزایش رنج ومحنت مردم لبنان و شدت گرفتن تجاوزات صهیونیستها و اشغال جنوب، عملاَ مانع اعمال حاکمیت دولت لبنان بر این منطقه شده بود. چون اسرائیل از اجرای قطعنامۀ ۴۲۵ شورای امنیت و عقب نشینی از مناطق مرزی سرباز زده بود، امام موسی صدر وظیفۀ خود میدانست که اوضاع بحرانی لبنان و عمق خطرهای تهدید کنندۀ جنوب لبنان را به اطلاع رهبران کشورهای عربی برساند. رهبرانی که در رسیدگی به این وضع اسف بار تأثیر مستقیم داشتند.
در همین راستا، امام به سوریه، اردن، عربستان سعودی و الجزایر سفر کرد و این کشورها را به برگزاری نشست محدود سران فراخواند، با امید اینکه مصیبت های مردم لبنان، پایان یابد و جنوب آن آزاد شود. همین مطلب را وی در گفت وگو با روزنامۀ اخبار خلیج، چاپ بحرین اظهار داشت که خلاصۀ آن را روزنامۀ النهار مورخ ۱۹۷۸/۷/۲۴ (۲ مرداد ۱۳۵۷) منتشر کرد.
وی در الجزائر با رئیس جمهور، هواری بومدین و محمد صلاح یحیاوی و دیگر مسئولان جبهۀ ملی آزادیبخش الجزائر گفت وگو کرد. در یکی از این نشستها به وی توصیه شد که از کشور لیبی که در روند اوضاع نظامی وسیاسی لبنان اثرگذار است، دیدار و سفر دورهای خود را تکمیل کند.
وی در آن نشست اظهار داشت که تنها دیدارش از لیبی در سال ۱۹۷۵ برای شرکت در کنگره ای اسلامی بوده و او به دعوت لیبی برای دیدار وی از لیبی و گفتوگو با رهبران آن پاسخ موافق خواهد داد.
در تاریخ ۱۹۷۸/۷/۲۸ (۶ مرداد ۱۳۵۷) امام صدر در دفتر خود پذیرای کاردار سفارت لیبی در لبنان شد و او دعوت کنگرۀ عمومی خلق لیبی از امام را برای دیدار از لیبی و گفت وگو با دبیر کل کنگره، سرهنگ معمر قذافی ابلاغ و خواهش کرد که این سفر در ۱۹ یا ۲۱ اوت ۱۹۷۸ انجام شود. امام این دعوت را پذیرفت و در مورد تعیین زمان سفر با تأمل برخورد کرد.
در تاریخ ۱۹۷۸/۸/۲۰ (۲۹ مرداد ۱۳۵۷) ایشان به کاردار لیبی اطلاع داد که مایل است سفر در تاریخ ۱۹۷۸/۸/۲۵ (۳ شهریور) انجام شود و اینکه ناگزیر به ترک لیبی پیش از ۱۹۷۸/۹/۱ (۱۰ شهریور) است تا بتواند به همسر بیمارش که در حال درمان در فرانسه است رسیدگی کند و نیز باید برای پارهای کارهای ضروری به لبنان باز گردد. همچنین، نام اعضای هیئت همراه خود را به کاردار لیبی اعلام کرد.
سفارت لیبی در لبنان بلیت سفر امام و همراهانش، شیخ محمد یعقوب و عباس بدرالدین را به او تقدیم و به موجب نامه ای به خطوط هوایی الشرق الاوسط به شماره ۴۳۰/۳/۴ در تاریخ ۱۹۷۸/۸/۲۴ (۲ شهریور) چند صندلی در جایگاه ویژه هواپیما برای ایشان رزرو کرد.
روز جمعه [۱] امام موسی صدر همراه شیخ محمد یعقوب و یکی از اصحاب مطبوعات یعنی استاد عباس بدرالدین (مدیر خبرگزاری لبنان) به لیبی سفر کرد. در میان بدرقه کنندگان ایشان در فرودگاه بیروت محمود بن کوره، کاردار لیبی حضور داشت. در فرودگاه طرابلس غرب احمد شحاتی، رئیس دفتر ارتباطات خارجی کنگره عمومی خلق از ایشان استقبال کرد. امام و همراهانش در هتل الشاطی، در طرابلس غرب به عنوان میهمان رسمی دولت لیبی اقامت گزیدند.
---
۱. مطابق با ۲۲ رمضان ۱۳۹۸ قمری و ۲۵ اوت ۱۹۷۸ میلادی و ۳ شهریور ۱۳۵۷ شمسی