متن سخنان امام موسی صدر در مناظرۀ پنج جانبۀ نهاد هماندیشی لبنان دربارۀ مسیحیت و اسلام
مناظره پنج جانبه نهاد هم اندیشی لبنان دربارۀ مسیحیت و اسلام در تاریخ 1973/01/10 به ریاست امام موسی صدر و با حضور پدر یواکیم مبارک، پدر جورج خضر، پدر دوبره لاتور، دکتر یوسف ایبش و خانم خالده السعید برگزار شد. متن سخنرانی امام صدر در این نشست را در ادامه میخوانید.
جهان شاهد انواع ملاقات ها و مناظره ها میان پیروان مذاهب است ولی بیشتر این ملاقات ها، مایۀ اندوه و افسوس است. آنان به اختلاف ادیان آسمانی دامن زده و بهشت را برای خود احتکار کرده اند و ادیان آسمانی را نیز در پرتو منافع زمینی خود تقسیم بندی کرده اند که در نتیجه، جنگ ها و کشمکش های کلامی و انحصارطلبی و بی اعتمادی پدید آمده و به آفریدگار صفات آفریدگان را نسبت داده اند، با وجود آنکه حتی یک روز نیز برای آفریدگان احترامی قایل نبوده اند.
از زمان های گذشته برخی به دیدارهای گفت وگو محور پرداختند و برخی از آنان با تدوین کتاب های ملل و نحل به فرهنگ خدمت کردند ولی به انسانیت خدمتی نرساندند. در غیاب مردم، آنان را به سبب مذهب هایشان محاکمه کردند و محکوم کردند. بسیاری از آنان به فعالیت های تبلیغی رو آوردند و ایمان دیگر مردم را به مذاهبشان تضعیف کردند و جانشینی برای آن معرفی نکردند. به شبهه افکنی ها و نگرانی ها دامن زدند و دیگران را به تعصب و انفعال وادار کردند و موانع سختی را در برابر گروه هایی از مردم قرار دادند تا از مرتدشدن آنان جلوگیری کنند.
خود را قیّم انسان نمی دانیم ...
این دو شیوۀ گفت وگو و به ویژه شیوۀ دوم تا امروز ادامه یافته است و پیامدهای دردناکی را در عرصۀ تمدن و ارزش های معاصر به دنبال داشته و موجب شده است بسیاری از نیروهای خیّر و نیکوکار راکد بمانند و بسیاری دیگر شکوفا نشوند. ولی با این همه، اخیراً شیوهای دیگر از گفت وگو پدید آمده است که افتخار می کنم آن را شیوۀ لبنانی در گفت وگو یا شیوۀ نهاد هم اندیشی لبنان بنامم. در این شیوه به انسان احترام می گذاریم و دیدگاه و عواطف و عمل او را محترم می شُماریم و خود را قیّم او نمی دانیم و از طرف او سخن نمی گوییم و به ستمگران - این معبودان زمینی - اجازه نمی دهیم خواست و ارادۀ خود را به او تحمیل کنند و انسان ها را براساس منافع و مصالح فردی خود در دسته های مختلف قرار دهند و از آن به مثابۀ ابزاری برای رسیدن به این منافع یا به مثابۀ کالایی برای تجارت یا کسب افتخار یا جاودانگی مادی بهره برداری کنند.