مشخصات کتاب:
مؤلف: امام موسی صدر
مترجم: مهدی فرخیان
چاپ اول: ۱۳۸۸
قیمت: ۸۰۰۰ ریال
تعداد صفحه: ۶۶
قطع: پالتویی
درباره کتاب:
در ابتدای تفسیر این سوره امام صدر به سبب نزول این آیات میپردازند و توضیح میدهند که مقصد از «هزار ماه» چیست. سپس، اشاره میشود که اگر قرآن به تدریج نازل میشد، چرا در این آیه آمده است که «ما در شب قدرش نازل کردیم.» مهمترین مسئلهای که امام صدر در تفسیر این آیات بدان پرداختهاند، معنای «شب قدر» است. وی سه معنا برای شب قدر بیان میکند و، سپس، به نقد معنای رایج از شب قدر می پردازد و اینکه در این شب شرایط تغییر میکند و اعمال آدمی نوشته و روزی تقسیم میشود.
سخن ناشربیشک، قرآن سرچشمۀ نخست و بیبدیلِ دریافتِ حقایق و منبعِ فهمِ چگونگیِ رستگاری است. همۀ مسلمانان اذعان دارند که این کتاب، منبعِ نخست فهم اسلام است که دچار هیچ تحریفی نشده است، اما آنچنانکه اصولیها میگویند، این کتاب قطعیالصدور و ظنیالدلاله است. به بیان خود قرآن، این کتاب هم شامل محکمات است و هم دربرگیرندۀ متشابهات. از این رو، باید متشابهات قرآن را با محکمات آن سنجید و دلالتهای آن را با شیوههایی کشف کرد که خود شارع در پیش روی ما نهاده است.
امام موسی صدر از جملۀ متفکرانی است که میتوان گفت شناخت مخصوص به خود را از اسلام دارد. او با همین شناخت از اسلام بود که پا به لبنان نهاد و منشأ تحولات دامنهدار شگرفی در میان اهالی آن دیار، خصوصاً شیعیان، شد. بنابراین، دریافت و تفسیر او از قرآن برای واکاوی اندیشههای امام موسی صدر و حتی نقد آن اندیشهها اهمیت بسزایی دارد.
مجموعۀ تفسیرهای امام موسی صدر، غیر از آنچه به صورت پراکنده در میان دیگر آثار او درج شده، شامل دو کتاب است: یکی از این کتابها دربردارندۀ سور قصار و دیگری شامل آیاتی منتخب از قرآن است. این تفاسیر در دو مجلد چاپ و عرضه شده است، اما پس از استقبال علاقهمندان، خصوصاً جوانان، از مجموعة پرتوها (کتابهایی که فقط شامل یک گفتار از امام موسی صدر است و در قطع کوچک و کمحجم فراهم شده است،) تصمیم گرفتیم که علاوه بر چاپ آن دو جلد، مجموعۀ دیگری که هر کتاب فقط مختص یک موضوع یا یک سوره باشد، تهیه کنیم و آن را به علاقهمندان عرضه داریم. آنچه پیش روی شماست، یکی از شمارههای این مجموعه است که آن را تفسیر قرآن نامیدهایم.
مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر