به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، ویژهبرنامۀ جنبش امل برای سی و پنجمین سالگرد ربودن امام موسی صدر، در هتل انقلاب تهران با نمایش فیلم «نامهای به امام» آغاز شد که به فعالیتهای امام موسی صدر در لبنان و گزارشی غیرمستقیم از فعالیتهایی میپردازد که امام صدر در این کشور پایهگذاری کرده است.
خلیل حمدان: هنوز فرصت باقی است / از مسئولان ایران میخواهیم برای آزادی امام صدر تلاش کنند
خلیل حمدان، عضو هیئت رئیسه جنبش امل نخستین سخنران این نشست بود. وی با تأکید بر اینکه امام صدر همچنان در لیبی است و این مسئله باید پیگیری شود، گفت: امام موسی صدر و دو یارش در انتظارند تا از زندان آزاد شوند و به عرصۀ جهادشان باز گردند.
وی با انتقاد از دولتهای غربی و مدعی حقوق بشر گفت: جرایم متعدد قذافی شماره شد، اما مسئلۀ ربودن امام موسی صدر و دو همراهش از قلم افتاد و در فهرست اتهاماتی که آنان اعلام کردند و بیشتر جرایم قذافی در آن آمده بود، ذکری از این جنایت نشد.
عضو هیئت رئیسه جنبش امل با بیان اینکه آقای نبیه بری، رئیس جنبش امل اقدامات بسیاری برای پیگیری قضیه انجام داده است گفت: کمیتههای مختلفی به لیبی رفتند، اما علیرغم همکاریهایی که با لیبی داشتیم به نتیجۀ تازهای دست نیافتیم و با شما همرأی هستیم که آنان در این مسئله تأخیر و اهمالکاری میکنند.
حمدان کمکاری و اهمال مسئولان دولت جدید لیبی را ناپذیرفتنی دانست و تأکید کرد: مرگ قذافی از مسئولیت رهبران کنونی لیبی کم نمیکند و آنان به طور کامل مسئول آزادی امام صدر و دو همراهش هستند.
حمدان به حمایت امام موسی صدر از انقلاب اسلامی ایران در ماههای قبل از ربودن اشاره کرد و گفت: آخرین مقالۀ امام موسی صدر با نام «ندای انبیا» دربارۀ انقلاب اسلامی مردم ایارن بود و از مسئولان ایران خواست که نهایت تلاش خود را برای آزادی امام مبذول دارند.
در بخش بعدی جلسه بخشی از نوشتههای دکتر چمران، دربارۀ جنبش امل قرائت شد که در آن به ایستادگی و شجاعت امام موسی صدر و گفتن کلمۀ حق در زمانی که گفتن آن خریداری نداشت، اشاره شده بود و اینکه او تنها کسی است که از ابتدای نبرد تا امروز یک حرف زده و به یک راه رفته است و او تنها کسی است که از کشوری خارجی پول نگرفته بلکه فقط بر اساس مصلحت مردم عمل کرده است و او معیارهای جدیدی به جامعه عرضه داشت که همۀ انسانها را جذب میکرد.
خبر کامل سخنرانی خلیل حمدان
آیت الله اراکی: بازگشت امام موسی صدر، هدیهای برای جوامع اسلامی خواهد بود
سخنران بعدی جلسه، آیت الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب بود.
آیت الله اراکی با تجلیل از خاندان صدر آنان را از نادرترین خاندانهای علمی جهان اسلام برشمرد که همواره در صدر احیاگران و در صدر تلاشگران برای احیای هویت امت اسلام و امتهای شرق قرار داشتهاند.
وی با اشاره به خیزش هویت الهی و توحیدی جوامع شرقی و اسلامی در چند دهه اخیر گفت: کسی نمیتواند در این تشکیک کند که به رغم آنچه در آغاز قرن بیستم در جهان صورت گرفت، جوامع اسلامی دچار مصیبتی بزرگ شدند و این مصیبت از همپاشیدگی هویت فرهنگی، ملی و دینی بود و با از هم پاشیدگی این هویت اسلامی، زمینه برای فرقهگراییها و تشتتهای قومی و مذهبی فراهم شد و به این ترتیب منطقه مرکزی جهان اسلام و منطقه ما، مرکز سختترین و بدترین مصایب جامعه بشر قرار گرفت، به طوری که در طول این دهههای اخیر، هیچ جای دنیا حادثهخیزتر از منطقه ما نبوده است.
دبیر مجمع جهانی تقریب با اشاره به شخصیت امام خمینی و مجموعۀ همراه ایشان، امام موسی صدر از برجستگان این مجموعه برشمرد و با تشبیه آنان به اصحاب سیدالشهدا گفت: جریانی که امام به وجود آورد، رستاخیزی برای هویت اسلامی و انسانی شرق بود و قیامی علیه آن هجوم هویتبراندازی بود که دشمنان جوامع شرقی و اسلامی به وجود آوردند.
وی افزود: بزرگترین کار حضرت امام احیاگری این هویت بود و همراهان امام نیز که در رأسشان شخصیتهایی مثل امام موسی صدر بودند، از همان مقومات شخصیتی امام خمینی برخوردار بودند.
دبیر مجمع جهانی تقریب مذاهب گفت: در هر جا که قرآن کریم اشاره به رهبری انبیا و امامت بشر و رهبران جریان حیات بشری و این هویت احیاگر میکند، به این مسئله بسیار مهم اشاره میکند که آنان فقط از خدا میترسند و جز ترس از خدا در دل آنان نیست.
آیت الله اراکی با اشاره به تأثیرگذاری امام موسی صدر گفت: امام موسی صدر در شرایطی بسیار سخت توانست در منطقه عظیمی از جهان اسلام تأثیر بگذارد. او نه با امکانات مالی و نه با امکانات نظامی و نه حتی با تشکیلات حزبی دلها را تسخیر نکرد. امام موسی صدر در لبنان و در منطقۀ شامات از همه طوایف و از همه پیروان ملل مختلف، مسلمان، مسیحی و حتی یهودی، عرب و عجم و کرد و ترک، توانست با آن شخصیت الهی و پیامبرانهاش دلها را تسخیر کند و چیزی که به امام موسی صدر این قدرت را بخشید همان چیزی بود که به امام خمینی قدرت بخشید.
وی افزود: در آن روزگار امام صدر ایستاد و به یاسر عرفات خطاب کرد و فرمود: «بدانای ابا عمار، سرزمین فلسطین را جز دستان باایمان هیچ دست دیگری نمیتواند آزاد کند.» این مطلب را امام موسی صدر حدود پنجاه سال پیش فرمود و ما این حقیقت بزرگ را در مقاومت اسلامی در جنوب لبنان بعد از نزدیک به شصت و چند سال جنگ کشورهای عربی و ملتهای منطقه با رژیم صهیونیست این را تجربه کردیم و دیدم نخستین پیروزیای که تمام معادلات منطقه را در هم ریخت، به دست انسانهای مؤمن بود؛ به دست مجموعهای کم تعداد، کم ابزار و کم تجربه، اما مؤمن!
آیت الله اراکی گفت: اساس موجودیت صهیونیسم، جنگ با هویت انسانی مردم منطقه است و ما این رژیم را نماینده تهاجم بر علیه هویت خود میدانیم. این رژیم نماینده جنگ هویتهاست و نخستین دستی که توانست این دشمن را سرکوب کند و میخکوب کند و به شکست و به پذیرش این شکست، وادارد، دست مؤمنان بود که از آستین مقاومت جنوب برآمد و این تجربه عظیم را در اختیار بشر و مردم منطقه گذاشت. و به دنبال این پیروزی عظیم بود که جریان مبارزه در فلسطین شکل دیگری به خود گرفت و فلسطینیان نیز نخستین پیروزی خود را در خاک خود تجربه کردند.
آیت الله اراکی با اشاره به خوابی که دربارۀ امام صدر دیده بود، گفت: در این خواب دیدم که ایشان بازگشته است و از ایشان خواستم که شما میتوانید محور وحدت جهان اسلام بشوید و میتوانید جریان وحدتی به وجود بیاورید که کمتر کسی توان آن را دارد و پیشنهاد کردم که کمیتهای از سران شیعه و سنی تشکیل دهند و ایشان این را پذیرفت.
آیت الله اراکی در پایان سخنانش ابراز امیدواری کرد خداوند وجود امام موسی صدر را سالم برگرداند و گفت: بازگشت ایشان هدیهای برای جوامع ما خواهد بود.
خبر کامل سخنرانی آیت الله اراکی
صدرالدین صدر: مقامات لیبی به وعدههای خود برای پیگیری پروندۀ امام صدر عمل کنند
در بخش بعدی جلسه، متن سخنانی از سید صدرالدین صدر، فرزند ارشد امام موسی صدر دربارۀ پرونده ربودن و پیگیری قضیه قرائت شد که در آن خانوادۀ امام صدر از مسئولان لیبی خواسته بودند که به وعدههای خود برای پیگیری قضیه عمل کنند.
در این سخنان که در پنجمین همایش «ملتقی الامام السید موسی الصدر» در شهر صور لبنان ایراد شده بود، صدر الدین صدر به تشریح پیگیری پرونده ربودن امام صدر پرداخته است و گفته است: هیچ حقیقت ناگفتهای درباره این پرونده وجود ندارد و هیچ دلیل و مدرکی در تایید شایعاتی که در این باره منتشر میگردد، در دست نیست و این شایعات حتی ارزش بررسی هم ندارند، بلکه زاییده تخیلات و چه بسا – با کمال تأسف- آرزوهای برخی افراد در لبنان و لیبی و برخی دیگر کشورهاست که به شکلی هیجانانگیز مطرح میشود تا شاید در ذهن عدهای اثر کند.
صدر الدین صدر در بخش دیگری از این سخنان گفته است: وعدههای بسیاری از سوی مقامات لیبیایی مطرح شد که جامة عمل نپوشید؛ و مهمترین آنها، تصویب و اجرای طرح «جستجو برای یافتن بازداشتگاههای ناشناخته، دورافتاده و مخفی» بود که تاکنون عملی نشده است.
متن کامل سخنان سید صدرالدین صدر
حاشیهها:
ـ فیلم مستند نامهای به امام، که در ابتدای جلسه پخش شد انتظار آزادی امام را زنده میکرد و از روزی میگفت که امام بیاید و به جبران همۀ این سالها نگاهش کنیم و از دلتنگیهایمان برایش بگوییم.
ـ حضور خبرنگاران رسانههای مختلف در این مراسم چشمگیر بود.
ـ بعد از نمایش فیلم، برنامه، با قرائت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود ملی ایران و سرود ملی لبنان و نیز سرود جنبش امل آغاز شد.
ـ در ابتدای برنامه به مناسبت سالروز آغاز امامت امام موسی بن جعفر، بخشی از دعاهای ایشان قرائت شد.
ـ حضور مهمانان و شخصیتهای برجستۀ داخلی و خارجی و سفرای کشورهای مختلف، علما و روحانیان از طیفهای مختلف و شخصیتهای برجسته فرهنگی، سیاسی، دینی و علمی در این مراسم چشمگیر بود.