خواهرزاده امام موسی صدر در مورد پيگيریها برای اطلاع از سرنوشت امام موسی
صدر اظهار كرد: در اين باره كمكاریهايی وجود داشته است، البته خانواده
امام موسی صدر اهل شكايت نيستند و خود نيز بيكار ننشستهاند؛ امروز نيز
فعاليتهايی صورت میگيرد و اخبار آن منتشر میشود.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، سيدصادق طباطبايی، خواهرزاده امام موسی صدر، امروز ۲۲ آبانماه، در نشست «امام موسی صدر» كه در دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبايی برگزار شد، با بيان اين مطلب كه گروههای مختلفی در دهه ۶۰ ميلادی در لبنان مبارزه میكردند، گفت: جنبشهای آزادیبخش برای رهايی از دو قطب كمونيسم و ليبراليسم تشكيل شده بود، البته اكثر گروهها انگيزه چپ داشتند و با مبانی ماركسيسم ادعای آزادیبخشی داشتند.
وی با اشاره به وضعيت جامعه لبنان در دهه ۶۰ ميلادی افزود: كشور لبنان دارای يك دولت مركزی ضعيف بود، سازمانهای جاسوسی در لبنان كار میكردند، وجه مشترك گروههای آزادیبخش نيز ضديت با انديشه تشيع بود. انديشه تشيع انديشهای است كه دارای پتانسيل نيرومندی است كه میخواهد با مبنای اجتهادی انسان را به مبنای خود بازگرداند.
سخنگوی دولت موقت اظهار كرد: در چنين وضعيتی يك طلبه جوان به نام امام موسی صدر از قم به لبنان عزيمت كرد، جامعه شيعی در محرومترين وضعيت قرار داشتند، مسيحيان لبنان بيشترين امتيازات را به خود اختصاص میداد و بعد از اين گروه، اهل سنت در لبنان جايگاه مهمی داشت.
خواهرزاده امام موسی صدر با اشاره به اقدامات امام موسی صدر عنوان كرد: او به خانههای شيعيان مراجعت میكرد و از وضعيت زندگی آنها اطلاع پيدا میكرد، امام موسی صدر در يك سال با اتومبيل شخصی خود بيش از ۱۳۰ هزار كيلومتر طی كرد تا به محرومين لبنان رسيدگی كرد.
سخنگوی دولت موقت اظهار كرد: امام موسی صدر معتقد بود بايد كار ناتمام سيدجمال را انجام دهد و در حوزه نجف و يا قم نماند، از ديد وی سيدجمال يك اشكال داشت يعنی اصلاحات را میخواست از طريق سران كشورهای اسلامی به سرانجام برساند؛ بايد وارد اجتماع شد و محرومترين قشر جامعه را به جايگاه حقيقی خود برسانيم و در اين صورت محرومين حق خود را از سران ظالم كشورهای اسلامی خواهند گرفت.
وی با اشاره به اجتهاد نوين امام موسی صدر گفت: او توانست در جامعه متكثر لبنان شيعيان را به جايگاه حقيقی خود برساند، لذا جنبش امل و مجلس اعلای شيعيان لبنان را تشكيل میدهد.
سخنگوی دولت موقت عنوان كرد: جامعه لبنان با وجود قوميتها و اديان مختلف رهبری امام موسی صدر را پذيرفتند، در حالی كه امام موسی صدر با آنكه محبوبيت فراوانی داشت اما از اصول خود كوتاه نيامد.
وی با اشاره به نياز امروز جامعه به امام موسی صدر افزود: رابطه انسان با خود، رابطه انسانی با ديگران و انسان و حسب و موارد ديگر مسائل هستند كه امام موسی صدر پيرامون آنها نظريات ارزشمندی دارد.
طباطبايی با ذكر اينكه از ديد امام موسی صدر دين والاترين وسيله برای زندگی است، افزود: او معتقد بود بايد در پرتو دين كمك به همنوعان كنيم و با ايمان و عمل صالح زندگی خوبی داشته باشيم، كسی كه زندگی خوبی نداشته باشد، در آخرت نيز سعادتمند نخواهد بود.
وی با تأكيد بر اينكه امام موسی صدر از تفكر شيعی ارتزاق میكرد، گفت: او منادی وحدت اديان در عمل بود و در اين كار نيز موفق شد.
در ادامه نشست طباطبايی در پاسخ به اين سؤال كه راهكار امام موسی صدر برای مقابله با استبدادپروری در زمينههای مختلف چه بود، گفت: از ديد او آزادی موهبتی الهی است و در جامعه محروم از آزادی هيچ استعدادی شكوفا نمیشود و هيچ كس نيز نمیتواند خدمتی كند.
وی اضافه كرد: امام موسی صدر مطبوعات را محراب خدمت به انسانها میدانست كه در برابر جامعه وظيفه روشنگری دارد و جامعه نيز در برابر اصحاب رسانه وظيفهای دارند، حتی در اوج قدرت نيز بيشترين خدمت را به كسانی میكرد كه بيشترين مخالفتها را با او داشتند.
دانشجويی از طباطبايی در مورد علت ناپديد شدن امام موسی صدر سوال كرد و وی گفت: يكی از مشكلات آن روز لبنان حضور پناهندگان فلسطينی به لبنان بود، البته حركتالمحرومين دربرگيرنده محرومين لبنان و فلسطين بود، امام موسی صدر به فلسطينیها میگفت خودتان برای آزادی سرزمينتان تلاش كنيد زيرا اعراب میخواهند با شما معامله كنند.
وی ادامه داد: طرحی از طرف شوروی مطرح شد مبنی بر اينكه ۳۰۰ هزار نفر از فلسطينیها در جنوب لبنان اسكان داده شوند، اين طرح از سوی گروههای چپ عقيدتی در فلسطين حمايت میشد و قذافی نيز از نظر مالی از اين طرح حمايت كرد، اما امام موسی صدر اين طرح را به مصلحت مردم لبنان و فلسطين نمیدانست، زيرا در اين صورت بسياری از شيعيان آواره میشدند و اسرائيل به بهانه حضور فلسطينیها در جنوب لبنان اين بخش را از لبنان جدا میكرد.
طباطبايی عنوان كرد: امام موسی صدر در سفرهای مختلف برای توجيه كردن سران كشورهای اسلامی و افشای توطئه طرح اسكان فلسطينیها در لبنان انجام داد، سفارتخانه ليبی در لبنان در سال ۵۷ دعوتنامهای از سوی قذافی برای امام موسی صادر كرد، و امام موسی صدر به ليبی سفر كرد، اما هيچ گاه از اين كشور خارج نشد، زنده ماندن قذافی میتوانست وضعيت امام موسی صدر را روشن كند، اما با مرگ او اميدها از ميان رفت.
وی در مورد پيگيریها برای اطلاع از سرنوشت امام موسی صدر افزود: توقع ما بسيار بيشتر از اين بوده، كمكاریهايی وجود داشته است، البته خانواده امام موسی صدر اهل شكايت نيستند و خود نيز بيكار ننشستهاند، امروز نيز فعاليتهايی صورت میگيرد و اخبار آن منتشر میشود.