معاون فرهنگی حزبالله لبنان در ایران گفت: فعالیتهای ایشان در حوزههای انسجام شیعیان لبنان، پایان دادن به جنگ داخلی، و گفتوگوی ادیان و مذاهب بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر به نقل از نمایندگی خبرگزاری فارس در شیراز، همایش «ادیان، انسان، لبنان» با بیان زندگی امام موسی صدر و همزیستی میان فرقههای مختلف دینی در لبنان، شامگاه یکشنبه هفتم آبان 1396به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد.
در این همایش وسام خلیل، معاون فرهنگی حزبالله در ایران و برخی چهرههای دیگر سخنرانی کردند.
وسام خلیل در این همایش با اشاره به اینکه امام موسی صدر، مرد آزاداندیشی و گفتوگو بود که جای خالیاش در بین ما احساس میشود، گفت: امام موسی صدر وجود فرقههای مختلف را نعمت و فرقهگرایی را مصیبت میدانست و در لبنان همه را دعوت به همزیستی میکرد.
وی افزود: هنگامی که امام صدر در اوایل دهه 70 میلادی و در آغاز جوانی خود به لبنان آمد، مجموعه پیچیده و درهمتنیدهای از چالشهای سیاسی و اجتماعی در مقابل او بود؛ در سطح ملی میتوان در ۴ مورد خلاصه کرد؛ نظام سیاسی فرقهای، توسعه نامتوازن، دفاع از کشور در برابر تجاوزهای اسرائیل و وضع شیعیان بود.
معاون فرهنگی حزبالله لبنان در ایران ادامه داد: امام موسی صدر بود که اولین بار از لزوم قدرت گرفتن لبنان برای مقابله با اسرائیل سخن گفت؛ در زمانی که تفکر سیاسی لبنان اینطور بود که قدرت لبنان در ذات آن است، ایشان به دنبال آگاهی نسبت به هویت شیعیان، آگاهی درباره محرومیتها و حقوق سیاسی و آگاهی برای حفظ خود و ایجاد مقاومت بود.
خلیل با اشاره به اینکه امام صدر به جغرافیای سیاسی و اجتماعی لبنان توجه داشت و از بدو ورود فعالیتهای خود را در سه حوزه موازی سازماندهی کرد، گفت: انسجام شیعیان لبنان، پایان دادن به جنگ داخلی، و گفتوگوی ادیان و مذاهب ازجمله این موارد بود.
وی تلاش برای گفتوگوی ادیان و تقریب مذاهب در لبنان را از اصلیترین دغدغههای امام صدر دانست و افزود: امام صدر از اولین روزهای هجرت به لبنان با طرح شعار گفتوگو و تفاهم و همزیستی پایههای روابط دوستانه را با همکاری رهبران دین مسیحی و اهل سنت بنا نهاد.
معاون فرهنگی حزبالله لبنان در ایران یادآور شد: از اواخر سال 1341 حضور گسترده امام صدر در کلیساها، دیرها و مجامع دینی و فرهنگی آغاز شد، ایشان سخنرانیهای تاریخی داشتند که اثرات معنوی عمیقی بر مسیحیان آن کشور برجا نهاد؛ امام صدر اولین دوره سلسله گفتوگوی اسلام و مسیحیت را با حضور بزرگان دو دین دریک موسسه فرهنگی لبنان به راه انداخت و چند سال بعد به دیدار پاپ رفت، دیداری که نیم ساعت پیشبینیشده بود اما به تقاضای پاپ به دو ساعت افزایش پیدا کرد.
خلیل تأکید کرد: امام موسی صدر همکاری میان فرقهها را جزء دین میدانست و در یکی از مصاحبههای خود گفت که من برای خود خط دینداری را برگزیدم و خط فرقهگرایی منفی و خط سکولاریسم را انتخاب نکردم. امام صدر دین را حاصل عقدههای روانی نمیداند، بلکه منشأ دین را امری فطری در انسان معرفی میکند؛ به نظر ایشان دیدگاه دانشمندان امروزی درباره منشأ دین تغییر کرده است، این مسئله هنوز حلنشده باقیمانده که چرا انسانی که دین را نمیشناخته بهسوی دین تمایل کرده است؛ از نظر سید هم دین و هم علم در پیوند انسان با حقیقت و واقعیت نقش دارند.
معاون فرهنگی حزبالله لبنان در ایران در پایان گفت: به نظر، امام صدر وحدت کلمه از دو راه امکانپذیر میدانست، نخست از راه همسان کردن فقه و دیگری با تلاش و کوششی مشترک حاصل میشود.