دکتر محمود گلزاری، نگاه امام موسی صدر به جوانان را متفاوت از نگاه مسئولان و والدین به آنها میداند.
رویکرد و نگاه امام صدر به جوانان، رویکردی متفاوت و مدارا محور است. در گفت و گو با روزنامه الحیاة
* وقتی دربارهٔ جوانان از او پرسش میشود، میگوید: «باید اعتراف کرد که جوانان آمال و آرزوهایی خاص خود دارند. در عین حال، این بدان معنا نیست که در آرزوهای خود غرق شوند یا چندان افراط کنند که جسم و عقلشان در به ابر حوادث بی اعتنا شود. از این رو، در برخورد با جوانان، هم از شیوهٔ تسامح استفاده میکنم و هم از نصیحت. من در مواجهه با جوانان، چشمی را باز میکنم و چشم دیگر را میبندم. آرزوی من این است که جوانان آن گونه باشند که در خور حسن ظن وطن باشند، چرا که جوانان پشتوانهٔ شریان حیاتی و گل خوشبوی کشورند و همواره رایحهای از بهشت با خود به همراه دارند.»
با همین دیدگاه، روشهای عملی برخورد و رفتار با جوانان در امام موسی صدر نیز متفاوت است. دکتر محمود گلزاری، روان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در تحلیل رفتار امام موسی صدر با جوانان
** میگوید: «ایشان همواره با صمیمیت و ملاطفت با جوانان برخورد میکردند. جوانان را در عرصههای مختلف به کار میگرفتند؛ از جبهههای جنوب و خدمات به محرومین تا فعالیتهای صلحطلبانه در لبنان. آنچه امام صدر میگفتند و خود نیز بدان عمل میکردند، برخورد خردورزانه همراه با حسن خلق با جوانان بود. ایشان همانند جدشان امام صادق (ع) برخورد میکردند. امام صادق (ع) فرمودهاند: «حد حسن خلق سه چیز است: خوش رویی، کلام زیبا و انعطاف پذیری و سهلالقرب بودن.» امام صدر میگویند: وقتی من با جوانان برخورد میکنم، به آنها میگویم که درها را ببندید و دهانها را بگشایید و هرچه میخواهید، بگویید.»
دکتر گلزاری درباره علت این رفتار تاکید میکند: «کسی میتواند با جوان اینگونه رفتار کند که در اندیشه و عمل اولاً، انسان سالم و ساختهشده و مثبت باشد. ثانیاً، در جوانی آدم موفقی بوده باشد. اگر نگاهی به زندگی امام صدر داشته باشیم، کاملاً متوجه این مسئله خواهیم شد.»
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نگاه سیاستمدارن، مسئولان و والدین به جوانان را دوگونه میداند و عنوان میکند: «عدهای جوانان را نیروهای شورشی و مزاحم میدانند. آنان بر این باورند که جوان را باید کنترل و محدود کرد و مانع حرکتش شد. آنان جوان را منحرف و فسادآفرین تلقی میکنند. در مقابل عدهای نیز وجود دارند که جوان را نعمت بزرگ خدادادی و نیرویی آیندهساز میدانند. به گفتهٔ امام موسی صدر پیامبران بزرگ الهی که اغلب جوان بودهاند، جوانان را نیروهای اصلی دعوت میدانستند.»
دکتر گلزاری معتقد است که اغلب سیاستمداران با جوان رفتاری کنترلی دارند، اما امام موسی صدر جوانان را سرمایه میدانند.
...........................
* متن این مصاحبه در کتاب
«ادیان در خدمت انسان» با عنوان «دین و مشارکت اجتماعی» منتشر شده است.
** متن کاملتری از سخنان دکتر گلزاری در تحلیل رفتار امام موسی صدر با جوانان را
اینجا بخوانید.