شهید سید محمدباقر صدر می گوید: «مجتهد در فقه هر چقدر هم برپا باشد، امّا نظرات او نمیتواند اساس مطلق زندگی اسلامی در طول زمان باشد. این بدین معناست، که ما به اجتهادی زنده و پویا و متنوع نیازمند هستیم.»
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، آیت الله شهید سید محمدباقر صدر در نامه به یک عالم پاکستانی نکات مهمی را درباره فقه اسلامی و اجتهاد پویا عنوان کرده است.
آیت الله سید محمدباقر صدر در این نامه که خطاب به علاّمه سید حامد علی الموسوی النجفی نوشته شده می گوید: «لازمه اجرای اسلام در جامعه معاصر، اجتهاد زنده، پویا و هشیار است تا بتواند با دسترسی مستقیم به منابع اولیه اسلام، از قرآن کریم و سنت شریف، برنامه کامل زندگی را علیرغم فاصله زمانی زیاد و انباشته شدن مشکلات و ابهامات طی سیزده قرن، از آن به دست آورد. و نمیتوان به تجربههای محدود تعدادی از فقهای مشخص در مرحلهای از تاریخ گذشته که قرنها از ما فاصله دارند، اکتفا کرد؛ زیرا شریعت، مطلق است، امّا اجتهاد به شرایط جامعه و مشکلات زمان مجتهد محدود است.»
شهید صدر درباره اجتهاد پویا در ادامه می گوید: «مجتهد در فقه هر چقدر هم برپا باشد، امّا نظرات او نمیتواند اساس مطلق زندگی اسلامی در طول زمان باشد. این بدین معناست، که ما به اجتهادی زنده و پویا و متنوع نیازمند هستیم. بر ولی امر است که همیشه، از بین نظرات مجتهدانی که به حق نماینده اسلام و شریعت هستند، آنهایی را انتخاب کند که به روح اسلام و منافع امت نزدیکتر و با شرایط درک و هوشیاری و نهضت آن هماهنگتر باشد.»
متن کامل این نامه و تصویر دستخط شهید صدر را که در بخش «خاندان صدر» سایت مؤسسه منتشر شده است،
اینجا ببینید.