همایش گفت وگو برای زندگی: بررسی تجربه امام موسی صدر با پرسش پاسخ به پایان رسید. در این بخش که تمام سخنرانان در آن حاضر بودند سؤالات مختلفی مطرح شد که هر کدام از سخنرانان به تناسب به آنها پاسخ دادند.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، همایش گفت وگو برای زندگی: بررسی تجربه امام موسی صدر روز چهارشنبه، 28 بهمن 1394، با حضور نمایندگان ادیان و مذاهب در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قم برگزار شد.
همایش گفت وگو برای زندگی: بررسی تجربه امام موسی صدر با پرسش و پاسخ به پایان رسید. در این بخش که تمام سخنرانان در آن حاضر بودند سؤالات مختلفی مطرح شد که هر کدام از سخنرانان به تناسب به آنها پاسخ دادند.
حجت الاسلام دکتر بی آزار شیرازی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان روش تبلیغی و گفتگویی امام موسی صدر را نهادینه کرد، پاسخ داد: قرآن کریم بهترین رهنمودها را به ما داده است. در سوره آل عمران 82 آیه برای گفتگوی پیامبر با جمع مسیحیان نازل شده که در این آیات گفتگو و جدال «بالتی هی احسن» پیامبر را مشاهده میکنیم. امام موسی صدر هم به این رهنمود توجه کردند. بدون جدال و ستیز و با گوش دادن به صحبتهای دیگران میتوانیم این مسائل را به بهترین وجه در جامعه پیاده کنیم.
حورا صدر، مدیر مؤسسه امام موسی صدر در مورد اینکه حضور در کنفرانسهای کشورهای اسلامی چقدر میتواند در معرفی عقیده امام موسی صدر مؤثر باشد، گفت: میتوانیم از سیره عملی خود ایشان الهام بگیریم که چگونه در مجامع علمی مذاهب دیگر شرکت کردند. ایشان سیره ای از خودشان نشان دادند که نسبت به خودشان اعتماد را جلب کردند. در طول فعالیت هدفشان این بود که فاصلهها را کم کنند. اگر نیت سلامت باشد انشالله موفق خواهد بود.
ماموستا ملاقادری راز ماندگاری اندیشه امام موسی صدر را با وجود حضور شخصیتهای مختلف در جهان اسلام سه موضوع میدانست: تواضع، اعتماد به مخاطبان و اعتماد به حرفهای خود. این سه مسئله مواردی بودند که توانستند اندیشه ایشان را تا امروز و آینده محفوظ بدارند.
از کشیش نرسیسیانس سؤال شد آیا امکان دارد در این عصر هم شاهد دعوت از علمای شیعه و سنی برای سخنرانی در کلیسا باشیم؟ وی در پاسخ جمله ای از انجیل خواند که آن طور که میخواهید با شما رفتار کنند رفتار بفرمایید. و سپس افزود: اگر این قانون طلایی انجام شود وحدت مطمئنتا اتفاق میافتاد. اگر همدیگر را به همان صورت که هستیم، بپذیریم محبت و یکرنگی برقرار خواهد شد. اگر امام صدر مورد تأیید همه قرار گرفت به دلیل خضوع و محبتی بود که نسبت به ادیان داشتند. انشالله که همیشه پیرو چنین رهبرانی باشیم و نسبت به یکدیگر شکیبایی نشان دهیم و خضوع و فروتنی داشته باشیم. هماطنور که عیسا مسیح نسبت به شاگردانش نشان داد. یعنی آمادگی داشته باشیم که همیشه به یکدیگر خدمت کنیم و فروتنی داشته باشیم و همدیگر را به همان صورت بپذیریم.
سپس حورا صدر توضیحاتی درمورد فعالیتهای مؤسسه بیان کرد.
از کشیش نرسیسیان سؤال شد پیامبر اکرم برای اخلاق آمدهاند. حضرت مسیح نیز دعوت به اخلاق میکنند. آیا اخلاق نمیتواند محور مشترک گفتگوی اسلام و مسیحیت باشد؟ جامعه مسیحیت در این باره چه گامهایی برداشتهاند؟
وی پاسخ داد: اصل مشترک بین ادیان محبت است. اگر نسبت به یکدیگر همیشه محبت نشان بدهیم و صبور باشیم، تمام شریعت پیامبران را انجام دادهایم. براساس همین اصل گفتگوهای بین اسلام و مسیحیت برقرار است؛ از طریق شورای جهانی کلیساها و سازمان فرهنگ و ارتباطات. این گفتگوها بیشتر براساس مشترکات بین ادیان برقرار است و سعی میشود کدورتها و سوتفاهم ها را رفع کند و خدا را شاکریم که به نتایج بسیار خوبی رسیدهاند.
ماموستا ملاقادری در مورد حضور زمینه لازم برای برگزارش همایشهایی درمورد امام موسی صدر در مناطق سنی نشین گفت: در خانواده صدر چند خصلت وجود دارد: مانند دانش، عقل، شجاعت، تواضع و دلسوزی. به نظرم هرکس با این ویژگیها در همه جا پذیرفته میشود.
عبدالکریم بی آزار شیرازی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان از اندیشههای امام موسی صدر در حل بحرانهای امروز جامعه کمک گرفت، بیان کرد در جهان امروز مشکل تکفیریها را داریم. تکفیریها در واقع همان خوارجی هستند که در زمان حضرت امیر بودند. حضرت امیر قبل از اینکه با خوارج تکفیری بجنگند با آنها گفتگو کردند. قرآن میفرماید و جاهدهم به جهاد کبیرا. یعنی با این افراد به وسیله قرآن جهاد کن. حضرت امیر این جهاد کبیر را با تکفیریها زمان خود انجام دادند و ابن عباس را که متخصص قرآن بود برای گفتگو با خوارج فرستادند. گفته میشود در اثر این گفتگو دو سوم جمعیت از خوارج خارج شدند و یک سومشان به سپاهیان حضرت پیوستند. ما بایستی به این روش حضرت امیر توجه کنیم که تمام خوارج بالاجماع حضرت امیر را تکفیر کردند اما حضرت امیر آنان را تکفیر نکردند و مادامی که دست به اسحه نبردند حضرت هم دست به اسلحه نبردند. باید روش امام موسی صدر را که با گفتگو بسیاری از سوتفاهم ها را حل میکردند، در پیش بگیریم. درست است که عده ای دشمنند اما عده ای هم جاهل و بی اطلاعاند. اگر به طرف آنان برویم و صحبت کنیم بسیاری از سوتفاهم ها کنار میرود.
حاشیه نوشت:
ـ مراسم با کمی تأخیر آغاز شد اما در زمان مقرر به اتمام رسید.
ـ استقبال بسیار خوبی از برنامه صورت گرفت. به طوری که در اواسط برنامه مسئولان اجرایی مجبور به اضافه کردن صندلی شدند.
ـ بعد از پیام اسقف سرکیسیانس قسمتی از مستند روایت فتح با موضوع گفتگوی ادیان و مذاهب پخش شد که برخی از حاضران را تحت تأثیر قرار داد.
ـ تعدادی از علاقه مندان جوان امام موسی صدر از تهران به صورت گروهی در برنامه شرکت کردند.
ـ ویژه نامه مفصلی درمورد گفتگو آماده شده بود که به حضار اهدا میشد.
ـ نامه ای از طرف مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر خطاب به وزیر ارشاد برای پیشنهاد ثبت روز 30 بهمن به نام روز گفتگو تهیه شده بود که به امضای سخنرانان همایش و شرکت کنندگان رسید. 30 بهمن روز انجام موعظه روزه مسیحیان به وسیله امام موسی صدر در کلیسای کبوشیین بیروت است.
****
همایش «گفت وگو برای زندگی: بررسی تجربه امام موسی صدر» با همکاری پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامیِ دفتر تبلیغات اسلامی قم و مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، رروز چهارشنبه، ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ از ساعت ۹ تا ۱۲ پیش از ظهر در سالن همایش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، واقع در قم، ابتدای خیابان معلم برگزار شد.
امام موسی صدر، در تاریخ ۱۹ فوریه ۱۹۷۵ (۳۰ بهمن ۱۳۵۳)، در قالب خطبۀ موعظۀ آغاز روزه، در کلیسای کبوشیین بیروت سخنرانی بهیادماندی و تاریخیای با عنوان «ادیان در خدمت انسان» ایراد کرد. در این مراسم، که بزرگان مسیحیت لبنان در آن شرکت جستند، در بالاترین سطوح سیاسی و دینی فرقههای مسیحی، و به عنوان نماد «گفت وگو و تعایش» از امام صدر تجلیل به عمل آمد. شارل حلو، رئیسجمهور اسبق لبنان، در این باره میگوید: «برای نخستین بار در تاریخ مسیحیت یک روحانی غیرکاتولیک در یک کلیسای کاتولیک و برای جمعی از مؤمنان در جایگاه موعظه سخن میراند. این اتفاق نهتنها اعجابانگیز بلکه موجب تأمل و تفکر عمیق و درازمدت است.» اقدام بعدی امام دعوت از بزرگان مسیحیت برای ایراد خطبههای نماز جمعه بود، اما به سبب جنگ داخلی این برنامه تحقق نیافت.