در ایام چهلمین سالگرد سخنرانی امام موسی صدر در کلیسای کبوشیین لبنان، اعضای مؤسسه و خانوادۀ امام صدر با نمایندگان ارامنه در مجلس شورای اسلامی دیدار کردند و دربارۀ راهکارهای تعامل و همکاری مشترک بین دینی در اوضاع نابسامان منطقهای سخن گفتند.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، در این دیدار سرکار خانم حورا صدر، فرزند امام موسی صدر و مدیر مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، مهندس مهدی فیروزان، خواهرزاده و داماد امام موسی صدر به همراه جمعی از اعضای مؤسسۀ امام موسی صدر در تهران، به دیدار دکتر کارن خانلری، نمایندۀ ارامنۀ تهران و شمال ایران و مهندس روبرت بیگلریان، نمایندۀ ارامنۀ اصفهان و جنوب کشور در مجلس شورای اسلامی رفتند.
در ابتدای این دیدار، حورا صدر، ضمن ابراز خرسندی و تشکر از فرصتی که برای این دیدار فراهم شده است، و با اشاره به گسترش جنایتهای گروههای تروریستی در منطقه، گفت: اوضاعی که در آن به سر میبریم و متأسفانه هر روز میبینیم که تازهتر میشود و ابعاد گستردهتری مییابد، ما را بر این میدارد که به الگویی بازگردیم که امام موسی صدر به ما معرفی کرده بودند.
وی افزود: ما دوست داریم در کنار شما و همراه با شما قدمی در این راه برداریم و بگوییم که راه دیگری و فکر دیگری هم وجود دارد و آن را معرفی کنیم؛ زیرا جایز نیست که ما ساکت باشیم و باید بتوانیم صدایی را غیر از صدایی که اکنون در دنیا پر شده است، مطرح کنیم.
فرزند امام موسی صدر، با ذکر خاطراتی از زندگی شخصی خود گفت: ما در فضایی زندگی میکردیم که ارتباط با افراد متفاوت، طبیعت زندگی ما بود. اینگونه نبود که چون کسی از دین دیگری هست، نباید با آن ارتباطی برقرار کنیم.
وی با بیان لزوم همفکری دربارۀ اوضاع فعلی منطقه و آسیبهای آن، به اتفاقی اشاره کرد که چهل سال پیش افتاده است و بهانۀ این دیدار شده است و گفت: امام موسی صدر در تاریخ سی بهمن ۱۳۵۳ یا نوزده فوریه سال ۱۹۷۵ در کلیسای کبوشیین بیروت به مناسبت آغاز ایام روزۀ مسیحیان، سخنرانی و وعظ آغاز روزه را، با موضوع وحدت ادیان بیان کردند و در آن سخنان گفتند که ادیان دو هدف دارند: عبادت و دعوت به خدا و خدمت به انسان اما متأسفانه انگیزههای دیگر این اهداف را کمرنگ کرده است.
حورا صدر ابراز امیدواری کرد که بتوانیم حرکتی برای جوانانمان بکنیم و گفت: باید بتوانیم به این سخنانمان عمل کنیم. فارغ از اینکه آیا مسلمان است، مسیحی است، ارمنی است یا آشوری است، فعالیتهایی با هم بکنیم. تا با این نوع ارتباطات بتوانینم خودمان را ارتقا بدهیم و بالاتر برویم زیرا همۀ ما انسانیم و ارزشها و دغدغههای مشترک داریم.
وی گفت: امام موسی صدر در یکی از سخنرانیهایشان که داخلی است و فقط برای شیعیان گفتهاند و اصلاً سخنرانی عمومی نبوده است، میگوید من وقتی میگویم «مسلمان» منظورم مسلمان و مسیحی است. ایشان میگوید منظورم از مسلمان یعنی کسی که به خدا اعتقاد دارد و بین مسلمان و مسیحی تفاوتی قایل نیستم. این دیگر شعار نیست و واقعاً اعتقاد به آن دارند.
در ادامۀ این دیدار دکتر خانلری گفت: امام موسی صدر اسطورۀ مبارزه و آزادیخواهی هستند و ما نیز دوست داریم که بتوانیم ایشان را و راه ایشان را بهتر معرفی کنیم.
وی گفت: به نظر بنده آنچه در حال حاضر در دنیا اتفاق میافتد، اینکه تحت نام تروریسم افراطی یا داعش است، همانطور که آن جریان قرآنسوزی ارتباطی به مسیحیت نداشت، ربطی به اسلام ندارد، خصوصاً به اسلامی که با چهرۀ خاندان نبوت در دنیا مطرح است.
نمایندۀ ارامنۀ تهران و شمال ایران گفت: ما در ایران شاهد همزیستی زیبایی هستیم و همین همزیستی است که ایران بسیار قشنگ را ساخته و بیدلیل نیست که همۀ اقوام و ادیان برای دفاع از ایران شهید و جانباز دادند.
در بخش دیگری از این دیدار، مهندس بیگلریان گفت: من به عنوان فردی که علاقهمند به فرهنگ و کتاب و مباحث مرتبط با آن بودهام، امام موسی صدر را کمابیش شناختهام و به نظر بنده ایشان آن قدر بزرگ هست که هرچه بگوییم کم گفتهایم و هرچه بیاموزیم شاید باز نیاز به تکرار و بازاندیشی داشته باشد.
نمایندۀ ارامنۀ اصفهان و جنوب کشور در مجلس شورای اسلامی گفت: به طور کلی جامعۀ ایران و به طور خاص جامعۀ ارامنه هنوز آن طور که باید و شاید امام موسی صدر را نمیشناسند و همین خودش میتواند موضوع اندیشه باشد.
در این دیدار همچنین مهندس مهدی فیروزان دربارۀ نزدیک بودن بنیانهای اسلام و مسیحیت سخن گفت و با تحلیل علت وقوع پدیدههایی مانند داعش گفت: هرچند در کشور ما چنین زمینههایی وجود ندارد، اما این به این معنا نیست که نباید از احتمال وقوع آن نگران نباشیم و هرچند از این خطر دور هستیم اما آینده به ما تضمینی نمیدهد.
خواهرزاده و داماد امام موسی صدر گفت: بنده خودم هم در خانوادۀ صدر بودهام و خانوادۀ ما همان طور که خانم صدر گفتند، اصلاً این تفاوتها را نمیفهمید. فرزندان امام صدر میرفتند منزل دوستان مسیحی پدرشان غذا میخوردند و با بچههایشان بازی میکردند و من هم با پدرم میرفتیم در مغازۀ برخی دوستان یهودی مان، ناهار میخوردیم.
وی افزود: ما میدانیم که ما بر چشمهای مثل امام موسی صدر و شما بر چشمهای مثل فرهنگ ارمنی نشستهاید. فرهنگ ارمنی فرهنگی غنی است. فرهنگی انسانی است. در مسیحیت یکی از انسانیترین فرهنگها فرهنگ ارمنی است. هم بال عرفانش قوی است و هم فرهنگ تمدنی آن. باید ببینیم چه میتوانیم کنیم. شاید بتوانیم جمعهای کوچکی درست کنیم و کار کوچکی بکنیم.