آیت الله العظمی سید صدر الدین موسوی عاملی، خاندان «صدر» را بنیان گذاشت که شخصیتهای بسیاری در عرصههای علم، فرهنگ، ادب، اجتماع و سیاست در این خاندان هستند.
سید صدرالدین موسوی عاملی در سال 1158 شمسی (1193 قمری) در منطقۀ جبل عامل واقع در جنوب لبنان به دنیا آمد.
نسب او با 28 واسطه به امام کاظم (ع) میرسد و شیخ حر عاملی و شهید ثانی از اجداد مادری او هستند.
وی در سال 1197 قمری، در چهارسالگی به همراه خانودۀ خود به عراق هجرت کرد.
تا سال 1226 قمری در شهرهای نجف، کربلا و کاظمین، نزد مراجع بزرگ وقت، خصوصاً آیات عظام سید مهدی بحرالعلوم، میر سید علی طباطبایی و شیخ جعفر کاشف الغطاء تحصیل کرد و بنا بر اجازۀ میر سید علی طباطبایی از سن سیزده سالگی مجتهد بوده است.
آیت الله العظمی موسوی عاملی، در سال 1226 قمری به ایران هجرت کرد و پس از یک سال شاگردی نزد میرزای قمی، 35 سال تمام و تا سال 1262 قمری در شهر اصفهان به تدریس، تحقیق و تألیف پرداخت.
وی شاگردان بسیار تربیت کرد که آیات عظام میرزا محمدهاشم چهارسوقی، صاحب روضات، میرزا حسن شیرازی و سید جعفر طباطبایی یزدی، از آن جملهاند.
او که از بزرگترین فقیهان اصولی و رجالی قرن سیزده هجری قمری در عالم تشیع بود، کتابها و رسائل و حاشیههای متعددی نگاشت که از جملۀ آنان میتوان به رسالههای «منظومة الرضاع»، «حجیة المظنة» و کتابهای «نکت الرجال علی منتهی المقال» و «قرة العین» اشاره کرد که مهارت فوقالعادۀ او را در به ترتیب، فقه، اصول، رجال و ادبیات عرب نمایان میکند.
وی در سال 1226 شمسی (1264 قمری) در سن 68 سالگی در نجف درگذشت و در حرم امام علی (ع) به خاک سپرده سد.
آیت الله العظمی سید صدر الدین موسوی عاملی، خاندان «صدر» را بنیان گذاشت که شخصیتهای بسیاری در عرصههای علم، فرهنگ، ادب، اجتماع و سیاست در این خاندان هستند. آیات عظام، سید اسماعیل صدر، شیخ محمدرضا نجفی مسجدشاهی، سید صدرالدین صدر (پدر امام موسی صدر)، حاجآقا حسین خادمی، سید محمدباقر صدر و آیات الله آقانجفی اصفهانی، حاج آقا نورالله اصفهانی، امام موسی صدر و دکتر سید محمد حسینی بهشتی، از مشهورترین اعقاب این خاندان هستند.
منابع:
ـ محسن کمالیان، مشاهیر خاندان صدر، جلد دوم.
ـ پایگاه اینترنتی صدرپژوهی.