وزارت امور خارجه دوره پهلوی در بیروت در گزارشی که تیرماه ۱۳۵۴ به سازمان اطلاعات و امنیت کشور فرستاده، از اوضاع جنگ داخلی لبنان و اعتصاب امام موسی صدر گفته است.
تاریخ : 1345/04/17
شماره : ۸/م/4368
وزارت امور خارجه
سازمان اطلاعات و امنیت کشور
خلاصه گزارشهاى تلگرافى مورخ ۸ و ۹ تیر واصل از سفارت شاهنشاهى در بیروت به استحضار مىرسد:
1- روزنامه النهار پیرامون اعتصاب غذاى سید موسى صدر در مقاله مفصلى از وى تجلیل فراوان کرده است. در این مقاله گفته شده است درباره سید موسى صدر نمىتوان چیزى گفت جز این کهاى کاش ما هم با او بودیم تا به یک پیروزى بزرگ نایل مىشدیم. امام صدر بدین طریق به لبنانی ها مىفرمایند که خودشان بیش از دیگران مسئول ایجاد بحران هستند و براى رفع آن باید فداکارى نمایند امام صدر خود را قربانى راه درماندگان و بیچارگان و در نتیجه لبنانی ها کرده است او دیگر رهبر محرومین نیست بلکه پیشواى همه لبنانی هاست. النهار در پایان مقاله خود افزوده است: فداکارى امام صدر موجى همهگیر پدید مىآورد که افراد وابسته به بحران را به سوى از خودگذشتگى مىکشاند.
2- گفته شده است در حوادث چند روز گذشته تعداد مقتولین بیش از 65تن و مجروحین بیش از 150بوده است.
3- اوضاع ناآرام لبنان بعضى از کشورها از جمله کویت و آمریکا را بر آن داشت که اتباع خود را از بیروت خارج سازند. روز 8تیر، هواپیماهاى کویتى با پروازهاى مکرر عدهاى از کویتىها را بیرون بردند. سفارت آمریکا نیز بىسروصدا زنان و اطفال آمریکایى را به آتن و قاهره منتقل ساختند.
4- ساعت 20روز 9تیر، رشید کرامى اسامى اعضاى کابینه خود را به شرح زیر اعلام نمود. کامیل شمعون - عادل عسیران - مجید ارسلان - فیلیپ تکلا و غسان توئینى - با آن که رشید کرامى متمایل به چپ است ولى استخوان بندى کابینهاش دست راستى است.
5- ناظران سیاسى مطلع معتقدند به فرض آن که کوشش انور سادات و وزیر خارجه و رئیس ستاد ارتش سوریه براى استقرار آرامش در لبنان به نتیجه برسد، باید آن را یک نوع آتش بس موقتى تلقى نمود که طرفین براى تجدید قوا و آمادگى به منظور شروع جنگ وسیعترى قبول کردهاند. و چون بعید به نظر مىرسد که فالانژیست ها و ارتش وضع موجود را قبول نمایند لذا بروز زدوخوردهاى وسیعترى در آینده نزدیک اجتنابناپذیر است.
از طرف وزیر امور خارجه
گیرندگان: وزارت اطلاعات و جهانگردى
ستاد بزرگ ارتشتاران - اداره دوم