سازمان عفو بین الملل اعلام کرد: گزارشهای منتشرشده پیرامون ناآرامیهای
بن غازی، دومین شهر بزرگ لیبی را که به دو شهر شرقی دیگر نیز گسترش یافته
است، مورد تحقیق و بررسی قرار خواهد داد.
در جریان تظاهراتی که در ابتدا از سوی دولت لیبی و دراعتراض به کاریکاتورهای روزنامهء دانمارکی در اهانت به ساحت پیامبر [ص] سازماندهی شده بود، بر اثر تیراندازی پلیس این کشور ۱۱ نفر کشته و بیش از ۶۰ نفر مجروح شدند. بنا بر اظهارات بازرگانان و مسافران خارجی، این تظاهرات به صحنهء اعتراض علیه رهبر لیبی، معمر قذافی تبدیل شده بود.
فیلیپ لوتر، پژوهشگر حوزهء خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین الملل که مقر آن در شهر لندن است، در گفتگوی تلفنی اعلام داشت: سازمان درمورد گزارشهای منتشره مبنی بر گسترش تظاهرات به دو شهر «درنه» و «طبرق» تحقیق میکند.
وی افزود: گزارشهای رسیده حاکی از آن است که در هفتهء گذشته، تظاهرات در دو شهر مهم درنه و طبرق ادامه یافته است، اما تاریخ دقیق آن مشخص نیست.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که سران لیبی بر آن بودهاند که از این تظاهرات به نفع خود بهره برداری کنند. تظاهرات در اعتراض به نبودِ آزادی بیان ادامه دارد. در واقع یک مشکل بزرگ آن است که در لیبی، روزنامهء مستقل و سازمانهای غیردولتی مستقل وجود ندارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: شنیدهها حاکی از آن است که کافی نتها و مراکز دسترسی به اینترنت در شهر بن غازی برای مدت چند روز تعطیل شدهاند تا مردم نتوانند از آنچه در کشورشان میگذرد، اخبار مستقل و بیطرفانهای به دست آورند. ما نیز نتوانستیم در روز جمعه با مسؤولان لیبیایی تماس بگیریم و از واکنش آنان در این باره آگاه شویم.
از سوی دیگر، کنگرهء خلق لیبی که بالاترین مرجع قانونگذاری و اجرایی این کشور به شمار میآید، وزیر کشور و رئیس پلیس شهر بن غازی را به علت «به کار گیری قدرت غیر متناسب» در برخورد با تظاهرات بن غازی، از سمتهای خود برکنار کرد.
بنا بر اظهارات مخالفان حاضر در ناآرامیهای بن غازی، تظاهرکنندگان خودروهای پلیس و ساختمانهای دولتی را به آتش کشیدهاند.
این در حالی است که لیبی از نخستین دولتهایی بوده است که نسبت به چاپ کاریکاتورهای دانمارکی اعتراض کرد.
بنا بر اظهارات مسافران و بازرگانانی که از لیبی به مصر وارد شدهاند، تظاهراتی که در اعتراض به چاپ کاریکاتورها برپا شده بود، به صحنهء اعتراض به مشکلات اقتصادی و دیگر معضلات مبدّل شد. در میان معترضین، کارمندانی که بیش از سه ماه حقوق دریافت نکردهاند نیز حضور داشتند.
برخی از مسافران و بازرگانان - که به خاطر ترس از تعقیب و مجازات به هنگام بازگشت به لیبی، نخواستند نامشان فاش شود- اظهار میدارند که علاوه بر مناطق درنه و طبرق، ناآرامیها در شهر «بیضاء» نیز ادامه یافته است. آنان میافزایند: به منظور بازگرداندن آرامش به این مناطق، تدابیر امنیتی شدت یافته است.
دربارهء جزئیات این ناآرامیها اخبار زیادی به دست نیامده، اما یکی از بازرگانان مصری گفته است که تظاهرکنندگان معترض به دولت، با تصرف ساختمان یک بانک در شهر طبرق، اموال آن را به سرقت برده و آن را به آتش کشیدهاند. چندین خودرو نیز به آتش کشیده شده است.
همچنین به گزارش یکی از پایگاههای اینترنتی که توسط لیبیاییهای مقیم خارج از این کشور اداره میشود، تظاهرکنندگان تصاویر بزرگی از معمر قذافی را در شهر بن غازی سرنگون کردهاند.
فیلیپ لوتر افزود: سازمان عفو بین الملل در حال تهیهء بیانیهای است تا ضمن ابراز نگرانی خود درخصوص نحوهء برخورد پلیس لیبی با تظاهرات بن غازی، طرفین را به انجام تحقیقاتی شفاف و بیطرفانه در این باره فرا خوانَد.
وی خاطرنشان کرد: این مسأله، نگرانیهای شدیدی را موجب شده است. تظاهرکنندگان، بدون سلاح بودهاند. ظاهرا از مهمات جنگی استفاده شده و تیراندازی مستقیم یا غیرمستقیم، موجب کشته شدن برخی ا ز تظاهرکنندگان گردیده است.