• قضیه امام موسی صدر از جمله مسائل مورد بحث بود و وزیر دادگستری مکلف شد پاسخ مکتوبی در این باره ارائه کند.
• رئیس مجلس ضمن مفتوح نگه داشتن موضوع، از قوه قضائیه لبنان خواست همانند دستگاه قضایی ایتالیا، موضوع را حل و فصل کند.
چهارمین جلسه پرسش و پاسخ نمایندگان مجلس و اعضای کابینه لبنان با طرح و بررسی موضوعات متعدد و مهمی به کار خود پایان داد. برخی از پرسشهای مطرح شده به طور کامل پاسخ داده شد و مقرر گردید که به علت عدم ارائه پاسخ قانع کننده به دیگر پرسشها، آنها در قالب استیضاح مطرح شوند.
از جمله مسائل بارز و مهم مطرح شده در این جلسه، پرونده ناپدید شدن امام موسی صدر بود. اکثریت قاطع نمایندگان مجلس خواستار آشکار شدن سرنوشت نهایی امام بودند و این امر موجب شد که نخست وزیر، ضمن مؤثر دانستن روند روابط لبنان و لیبی در کشف حقیقت، موضوع را به جلسه آینده موکول کند تا وزیر دادگستری با ارائه پاسخی مکتوب در این باره، وضعیت کنونی پرونده و پیشرفتهای حاصل شده را تشریح نماید.
اما نبیه بری، رئیس مجلس لبنان ضمن مخالفت با نظرات نخست وزیر، معلق ماندن این پرونده در محاکم لبنان به مدت ۲۷ سال را از جمله نقاط تاریک تاریخ لبنان برشمرد و از قوه قضائیه لبنان خواست که موضوع را حل و فصل نماید، چنانکه دستگاه قضایی ایتالیا نیز ۲۶ سال پیش توانست این کار را به انجام برساند.
در نتیجه این اختلاف نظر، قضیه امام موسی صدر و همراهانش که از ۲۶ سال پیش در دادگاههای لبنان به صورت معلّق باقی مانده، چندین بار در جلسه مطرح گردید و بخش قابل توجهی از مذاکرات را به خود اختصاص داد. در پایان، نخست وزیر با تأکید بر پیگیری تلاشها از سوی دولت لبنان برای حل موضوع، اطمینان داد که در گفتگوهای مربوط به ازسرگیری روابط با لیبی، آشکار شدن کامل حقایق مربوط به این پرونده را مورد توجه و تأکید قرار دهد. در ادامه، دو تن از نمایندگان مجلس لبنان به نامهای غسّان مُخیبر و حسن یعقوب، در این باره سخنانی ایراد کردند.
غسان مخیبر در بخشی از سخنان خود خطاب به دولت گفت: «… سؤال مطرح شده، به افرادی ارتباط دارد که در زمان جنگ توسط شبه نظامیان در اسرائیل و سوریه ناپدید یا بازداشت شدهاند. همچنین قضیه امام موسی صدر و همراهانش نیز در این پرسش مورد بحث قرار دارد. اکنون ما در مرحلهای هستیم که باید حقایق مربوط به ترور رفیق حریری و نیز ناپدیدشدگان در سوریه را کشف و آشکار کنیم. اولا؛ آیا این موضوعات در کانون مذاکرات دولت با حکومت سوریه قرار دارد؟ و ثانیا؛ دولت برای بازگرداندن امام موسی صدر و تعیین سرنوشت ایشان چه راهکارهایی در نظر دارد؟»
فؤاد سینیوره، نخست وزیر لبنان در پاسخ اظهار داشت: «... در خصوص قضیه امام صدر باید بگویم که این قضیه مورد توجه همه لبنانیان قرار دارد و دولت نیز آن را در دستور کار خود قرار داده است. در مذاکرات مربوط به روابط با رژیم لیبی نیز نمایندگان حکومت لیبی دوبار با من دیدار کردهاند که قضیه امام موسی صدر را با آنان مورد بررسی قرار دادیم، زیرا این موضوع برای لبنانیان اهمیت بسیار دارد».
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان نیز در این باره گفت: «این مساله از ۲۷ سال پیش در دادگاههای لبنان به حالت تعلیق درآمده و این یک نقطه تاریک به شمار میآید. قوه قضائیه دست کم باید نظر نهایی خود را در این باره اعلام میداشت، چنان که دستگاه قضایی ایتالیا نیز ۲۶ سال پیش چنین کرده بود». در ادامه، نخست وزیر از وزیر دادگستری خواست که گزارش مکتوبی درخصوص وضعیت کنونی این پرونده آماده و در جلسه آینده به مجلس ارائه کند.
در بخش دیگری از جلسه، حسن یعقوب، نماینده مجلس لبنان در سخنانی تصریح کرد: «در صفحه هفتم از بیانیه اجرایی دولت، عبارتی درج شده که استحکام لازم را برای پیگیری موضوع ناپدیدشدن امام موسی صدر ندارد. ۲۷ سال، یا به عبارت دیگر ۳۰ سال از این واقعه میگذرد و این موضوع نه تنها در جهان عرب، بلکه در سطح بین المللی یکی از خطرناکترین مسائل به شمار میآید. ما نباید روابط خود را با رژیمی مانند لیبی که قانوناً مورد اتهام قرار دارد، عادی کنیم، زیرا دستگاه قضایی ایتالیا، رژیم لیبی را مستقیما مورد اتهام قرار داده و محاکم لبنان نیز این رژیم را متهم شمردهاند.
اکنون هفده قرار بازداشت صادر شده است که یکی از آنها به شخص حاکم لیبی مربوط میشود. اما تاکنون دولت اقدامات اجرایی لازم را به انجام نرسانده است. ما درباره این مساله بحث میکنیم، زیرا همه میهن و تمامی گروههای لبنان و سراسر جهان عرب و دنیای اسلام بدان توجه دارند. دولت این مسأله را در دستور کار خود قرار داده است و اکنون ما از دولت میخواهیم که توضیح دهد چگونه وظیفه خود را در این باره به انجام رسانده است؟ این پرسش بزرگی است که تمامی لبنانیان آن را مطرح میکنند. تاریخ درباره چنین مسالهای تسامح به خرج نخواهد داد».
نخست وزیر «سینیوره» در پاسخ به اظهارات وی خاطرنشان کرد: «ناگزیرم که با احترام کامل در برابر خواسته جناب آقای حسن یعقوب که از پرورش یافتگان دوران غیبت پدرشان و امام موسی صدر هستند، سر فرود آورم. در جلسه آینده نمایندگان محترم مجلس از راهکارهایی که دولت در این باره مد نظر قرار داده، آگاه خواهند شد. همچنین نتایج تحقیقات انجام شده به اطلاع خواهد رسید».