مراسم بزرگداشت امام «سید موسی صدر»، رهبر ایرانی شیعیان لبنان در بیست و
هفتمین سالگرد ربوده شدن وی و دو همراهش به دست عمال حکومت لیبی و شهید
«مصطفی چمران»، وزیر دفاع اسبق جمهوری اسلامی ایران و فرمانده جنگهای
نامنظم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سرویس دیپلماتیک خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، در این مراسم که با حضور دهها تن از علاقهمندان به این دو شخصیت ایرانی از سوی مؤسسه فرهنگی «موعود صالح» و هیأت شهدای گمنام شهر ری در «مقبرهالشهدای» این شهر برگزار شد «سید صادق طباطبایی» خواهرزاده امام موسی صدر و دوست و همکار شهید چمران، در سخنانی به تشریح ابعاد دینی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی این دو شخصیت برجسته تاریخ معاصر پرداخت. وی با تأکید بر ضرورت پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در همه سطوح، افزود: پیگیری سرنوشت امام صدر، حداقل وظیفهای است که دولت جمهوری اسلامی ایران باید انجام دهد.
طباطبایی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه دولت جدید، طبق برنامههایی که برای پیگیری این مسأله اعلام کرده نسبت به روشن شدن سرنوشت امام صدر اقدام کند، گفت: دولت باید در قضیه چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی نیز به همین طریق اقدام کند. وی گفت: اگر قضیه ربودن امام موسی صدر به دست حکومت لیبی در همان زمان پیگیری و روشن میشد آیا دیگر کسی به خود جرأت این را میداد که چهار دیپلمات ما را با آن وضعیت برباید و در برابر آن پاسخگو هم نباشد؟ طباطبایی با یادآوری ماجرای میکونوس، اظهار داشت: اگرچه سه مقتول این حادثه، تبعه آلمان نبودهاند اما دولت آلمان خود را موظف میداند که از حقوق آنها به دلیل اینکه مورد تعرض قرار گرفتهاند دفاع کند و تا امروز هم این موضوع را رها نکرده است.
وی همچنین به حادثه هواپیمای «پان امریکن» اشاره و تصریح کرد: دولت آمریکا که ما آن را حکومتی غیر ارزشی میدانیم این موضوع را به قدری پیگیری کرد که تا مرحله حمله نظامی به لیبی نیز پیش رفت تا حقیقت ماجرا روشن شود اما نمیدانم چرا جمهوری اسلامی ایران نسبت به موضوع ربودن شهروند برجستهای چون امام موسی صدر، این قدر کوتاهی میکند. رئیس سابق کمیته تحقیق بینالمللی پیگیری سرنوشت امام موسی صدر و همراهان وی، به ضعف دیپلماسی کشورمان در سالهای گذشته اشاره کرد و ادامه داد: تا چند سال پیش برخی از دوستان وزارت امور خارجه میگفتند «امام موسی صدر روی چشم ما جای دارند. ما میدانیم که ایشان چه شخصیت مهمی بودهاند و حتی میدانیم که امام خمینی (س) هنگام تقریر درس ولایت فقیه در نجف، امام موسی صدر را به عنوان مصداق عینی این نظریه در آینده مدنظر داشتهاند اما چه کار کنیم که سیر دیپلماسی و مصلحت جمهوری اسلامی راه خود را میرود.»
وی به تاریخ روابط دیپلماتیک ایران با حکومت لیبی اشاره کرد و گفت: این روابط در زمان حاکمیت رژیم پهلوی قطع شده بود اما پس از انقلاب، طرفین در مقاوله نامهای دوجانبه موارد متعددی را مطرح کردند که بند هفدهم این مقاولهنامه شامل تعهد طرابلس به روشن شدن وضعیت امام صدر بود. وی افزود: ژنرال «القذافی» در آن زمان با طرح بهانه حضور اینجانب در کمیته، مانع حضور این کمیته تحقیق بینالمللی در لیبی شد. طباطبایی گفت: به محض استعفای اینجانب از ریاست این کمیته و آمادگی کمیته برای اعزام به لیبی، یکی از مراجع عالیقدر که روابط خوبی با لیبی داشت و نماینده ژنرال القذافی را به مدت ۴۰ روز در بیت خود مخفی کرده بود، به نزد امام خمینی (س) شتافت و گفت که اعزام این کمیته به مصلحت نظام نیست و به انقلاب ضربه میزند. وی افزود: پس از این مداخله، اینجانب به امام (س) مراجعه کردم و ایشان فرمودند «من به اطرافیان این آقا اطمینان ندارم. بهتر است برای جلوگیری از جنجال بیشتر، این سفر انجام نشود.» رئیس سابق کمیته تحقیق بینالمللی پیگیری سرنوشت امام موسی صدر گفت: فردای همان روز، روزنامه کیهان سرمقالهای با این عنوان به چاپ رساند که «مصلحت انقلاب یا مصلحت موسی صدر؟ کدام یک در صدرند؟»
وی با تأکید بر اینکه مصلحت نظام از روشن شدن سرنوشت امام صدر جدا نیست، افزود: در این هنگام امام خمینی (س) تأکید کردند که «تا سرنوشت آقاموسی روشن نشده، القذافی حق ندارد به ایران بیاید.» طباطبایی به ادعای اخیر «سیف الاسلام القذافی» اشاره و تصریح کرد: ادعای دخالت «ابونضال» در قتل امام موسیصدر شایعهای است که حکومت لیبی پس از قتل ابونضال به آن دامن میزند و این در حالی است که دفتر ابونضال با صدور بیانیهای تأکید کرده که اصلاً وی از سالها پیش از ربوده شدن امام صدر به لیبی نرفته بوده است. وی اظهار داشت: حکومت لیبی به تازگی نیز با خرج کردن مقداری پول، افرادی را در ایتالیا اجیر کرده تا به دروغپردازی درباره این پرونده دست بزنند اما آینده این موضوع را روشن میکند.
این کارشناس امور اجتماعی سپس با اشاره به ابعاد شخصیتی امام صدر گفت: دو سال پیش یک خبرنگار لبنانی که به ایران آمده بود از اینکه بسیاری از جوانان روشنفکر ایرانی به رغم اینکه امام صدر هموطن آنهاست با شخصیت وی ناآشنا هستند شگفتزده شده بود. طباطبایی، امام موسی صدر را یکی از ۱۰ معمار بزرگ انقلاب اسلامی ایران برشمرد و افزود: امام صدر، شهید بهشتی و شهید مطهری به علاوه چند شخصیت انقلابی دیگر، پس از پانزدهم خرداد سال ۱۳۴۲، مبانی انقلاب را پیریزی کردند. وی خاطرنشان کرد: پرسشی که این افراد، تئوری انقلاب را بر مبنای آن پایهریزی کردند پرسشی بود که پاسخ آن را میتوان در تئوری سه بعدی انقلاب جستوجو کرد. خواهرزاده امام موسی صدر در توضیح این مطلب تصریح کرد: پرسش آنها این بود که «چرا تمامی جنبشهای دینی و مذهبی پس از جریان تحریم تنباکو وقتی به اوج رسیدند شکست خوردند؟»
وی افزود: امام صدر و دوستانش تئوری خود را بر سه پایه دین، سیاست و قدرت تدافعی پیریزی کردند. طباطبایی توضیح داد: نظر معماران انقلاب این بود که با توجه به اینکه زعیم انقلاب یک مرجع مذهبی است و با عنایت به این حقیقت تاریخی که هیچ جنبشی در ایران بدون اتکا به دین نمیتواند به پیروزی برسد انقلاب باید از یک نقطه مبتنی بر اجتهاد، جهان بینی و ایدئولوژی اسلامی آغاز شود و گسترش یابد. وی در توضیح عنصر سیاست به عنوان دومین مبنای انقلاب اسلامی گفت: فکر و عمل سیاسی برای پیروزی نیاز به بازتاب یافتن در اذهان مردم دارد و بدون انتقال نتیجه فعالیت اجتهادی به مردم و سیاسی نشدن این اندیشهها، انقلاب، قابل تحقق نیست.
صادق طباطبایی، تجهیز به قوه تدافعی در برابر یورشهای ناگهانی رژیم پهلوی را سومین عنصر مورد نظر معماران انقلاب دانست و ادامه داد: امام موسی صدر، برای جوانان اهمیت خاصی قائل بود و اعتقاد داشت باید با برخورد باز، بینش روشن، افق وسیع، احاطه به مسائل روز و دوری از تعصب و خشکمغزی، برای نیازهای جوانان برنامهریزی و افکار و عواطف مذهبی آنان را در راستای آیندهای برنامهریزی شده، جهتدهی کرد. وی تأکید کرد: اینگونه تربیت، جوانانی را به جامعه لبنان تحویل داد که امروز پس از ۲۷ سال، در قالب نیروهای حزبالله لبنان، به تنها قدرتی تبدیل شده که توانسته رژیم اسرائیل را به عقبنشینی از سرزمینهای اشغالی وادار کند.
این کارشناس مسائل فرهنگی یادآور شد: امام صدر گفتوگوی ادیان و تمدنها را ۴۰ سال پیش در لبنان مطرح کرد که این موضوع امروز در عرصه جهانی مورد توجه قرار گرفته است. وی در ادامه به شخصیت والای شهید «مصطفی چمران» اشاره و با بیان خاطراتی از زندگی وی در آمریکا، لبنان و ایران، ابعاد وجودی این حماسهساز تاریخ معاصر را تشریح کرد. در ادامه این مراسم که اعضای خانواده امام موسی صدر، کارکنان مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نهاها و سازمانهای فرهنگی، نمایندگان جنبشهای امل و حزبالله لبنان و مسؤولان آستان مقدس حضرت عبدالعظیم الحسنی حضور داشتند فیلمی درباره امام موسی صدر به نمایش درآمد و نماهنگی نیز درباره شهیدان انقلاب، برای حاضران پخش شد. یکی از شاعران شهر ری نیز با قرائت اشعاری در رثای شهیدان و جانبازان انقلاب اسلامی، به بزرگداشت یاد و خاطره دلیرمردان و سلحشوران دوران دفاع مقدس پرداخت.