به همت مرکز الحضارة، کتاب موسی الصدر مسار التحدیات و التحولات (موسی صدر سیر چالشها و تحولات)، اثری از صادق النابلسی وارد بازار نشر شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، نخستین چاپ کتاب «موسی الصدر مسار التحدیات و التحولات» (امام موسی صدر سیر چالشها و تحولات) تالیف حجت الاسلام صادق النابلسی از روحانیون لبنانی، از سوی مرکز الحضارة لتنمیة الفکر الاسلامی منتشر شد.
این کتاب از سلسله کتابهای أعلام الفکر و الإصلاح فی العالم الإسلامی (بزرگان اندیشه و اصلاحات در جهان اسلام) است که توسط مرکز الحضارة منتشر میشود.
* از کدام «صدر» سخن بگوییم؟
این کتاب شامل شش فصل، یک مقدمه و سخن مرکز الحضارة است که در بخشی از آن آمده: امام موسی صدر نامی درخشان در آسمان لبنان است که درخشش پرتو آن به تمام جهان رسیده، تا آنجا که هر کس کوچکترین آشنایی با تاریخ لبنان، منطقه عربی و اسلامی داشته باشد، با این نام آشنا است. سخن از این شخصیت، دارای ابعاد گوناگونی است، به گونهای که انسان نمیداند سخن را از کجا آغاز کند؟، از «صدر»، عالمی که بسیاری از علمای معاصر وی به نبوغ و گستره دانش وی در زمینه تحصیل و آموزش در حوزه و دانشگاه شهادت دادهاند؟ یا «صدر» به عنوان یک فعال اجتماعی و مصلحی که ترک وطن کرد و رو به سوی موطن پدران خود نمود تا لبنان را عرصه ارائه دیدگاهها و نظریات خود و محقق ساختن اهداف خود قرار دهد.
البته ماجرای مرکز الحضارة لتنمیة الفکر الاسلامی با امام موسی صدر ماجرایی طولانی است. ما در روزهای نخستین تاسیس و شروع فعالیت این مرکز، به دنبال انتشار یک اثر علمی درباره ایشان بودیم، اما به دلایل مختلف موفق به انجام این کار نشدیم؛ تا اینکه به خواست و یاری خداوند متعال کتاب حاضر در سلسله آثار بزرگان فکر و اصلاحات در جهان اسلام (أعلام الفکر و الإصلاح فی العالم الإسلامی) منتشر شد. البته ما این ادعا را نداریم که در این کتاب حق این شخصیت ادا شده، کما اینکه این ادعا را نداریم که به تمام ابعاد و جوانب شایسته توجه در این شخصیت جامع و بینظیر پرداخته شده است. تنها ادعای ما این است که تلاش کردهایم تا نام ایشان به عنوان شخصیتی شایسته در میان بزرگان اندیشه و اصلاحات جهان اسلام گنجانده شود.
* توجه به سیر تحول اهداف امام صدر از زوایه روش اسلامی
در مقدمه این کتاب آمده: کتاب حاضر در بخش اول به دنبال آشکار ساختن سیر تحول اهداف امام موسی صدر از زاویه روش اسلامی و مضامین دینی و اخلاقی عمیق آن و همچنین پیگیری تطبیقهای دینی ایشان در مسایل سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و بررسی این شیوه تجدیدی در منطقهای است که در گیر و دارهای محلی، منطقهای و بین المللی قرار دارد و مملو از ملاحظات جغرافیای سیاسی و دینی است که مواضع و پیمانهای منحصر به فردی را در آن دوران ایجاد کرده بود. این تحقیق همچنین به بررسی عوامل و شیوههای تاثیر گذار در محدود ساختن رفتار و عملکرد برخی گروهها و کشورهای تاثیر گذار در آن دوره میپردازد.
این پژوهش همچنین پیوندی ذاتی با مساله تجدید ایمان و احیای آن در دلهای شیعیان لبنان و متحد ساختن آنها دارد؛ اتحادی برای ایجاد یک دیدگاه ایدئولوژی تقویت کننده ایمان و ایجاد تغییرات و اصلاحات و تقویت اقتدار ملی و تقویت جایگاه شیعه در لبنان.
* نقش رهبری امام صدر در توفیقات شیعه و لبنان
رهبری صدر همواره عاملی تعیین کننده در ایجاد تغییرات بود و این رهبری، بدون مبالغه، با ایجاد یک جبهه مثبت توانست شیعه و لبنان را به ثبت لحظاتی استثنایی در تاریخ خود موفق سازد. این تغییر را میتوان در پنج جنبه مورد توجه قرار داد: بعدهای ایمانی، عقلانی و واقع نگر، سازمانی و سبک کار، تبلیغی و عملی. در تمامی این ابعاد، امام صدر تلاش کرد که تصویری جدید و نوین از ارزشها و جهتگیریهای فکری و سیاسی و اقتصادی موجود ارائه دهد.
البته توجه به این نکته ضروری است که تمرکز ما در این کتاب بر ثبت اقدامات و دستآوردهای امام صدر نیست، گرچه اینها نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است، بلکه تمرکز ما بر تراکم سریع این تجربه و سرعت زیاد گسترش و تکامل آن میباشد که توانست راه خود را در میان موانع و مشکلات فراوان و اشکالات و اعتراضهایی که معمولا بر سر راه اصلاحات وجود دارد، باز کند به گونهای که این اصلاحات توانست با ابعاد ارزشی، زمانی و مکانی خود جهشهای بزرگی در فضای سنتی و عادتهای رایج ایجاد کند.
* امام صدر و حرکتی هم افق با امام خمینی و شهید صدر
امام موسی صدر فعالیت اصلاحی خود را در زمینههای متعددی آغاز کرد: زمینه دینی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی. در بحث خود درباره این عناوین به تعریف شاخصهها و مفردات و زمینههای جنبش اصلاحی امام صدر پرداخته و آن را به عنوان یکی از حلقههای برتری اسلامی در منطقه مورد مطالعه و بررسی قرار دادهایم به ویژه اینکه ما جنبش امام موسی صدر را همافق با تغییرات کلان اسلامی در ایران به رهبری امام خمینی (ره) و در عراق، به رهبری امام محمد باقر صدر میدانیم.
* نقش بیبدیل امام صدر در شرایط بحرانی لبنان
در این پژوهش فاصله میان سالهای ۱۹۵۹ یعنی تاریخ هجرت امام صدر به لبنان تا زمان ربوده شدن ایشان در سال ۱۹۷۸ از مراحلی است که در آن شاهد تغییرات زیادی در جهان عرب هستیم که همراه با انفجارهای لبنان از شمال تا جنوب میباشد که نشان دهنده میزان خشونت موجود و وارد شدن لبنانیها به یک بازی مرگبار و کشنده میباشد. در چنین شرایطی بود که جنبشهای اسلامی تمام نقشه جهان عرب و بلکه جهان اسلام را در بر گرفت و لبنان نیز به برکت پدیده امام موسی صدر از این جنبش بینصیب نماند و امام صدر بود که اسلام جنبشی را به عنوان یکی از ارکان ثابت پروژه پیشرفت جامعه اسلامی تثبیت کرد و تلاش کرد که مسملانان نیز در کنار سایر طوایف لبنان در تشکیل حکومتی عادلانه برای همه لبنانیها سهیم باشند. وی همچنین تلاش کرد بهترین و محکمترین روابط را با امت اسلامی و در راستای وحدت مسلمانان بر اساس وحدت تاریخ، هویت و تمدن داشته باشد و جایگاه ویژهای برای شیعیان لبنان و بر اساس ارتباط با ایران و عراق ایجاد کند؛ چرا که این دو کشور به عنوان دو نماد ویژه در اذهان شیعیان هستند. امام صدر همچنین مفاهیم جدید مستند به اندیشه اسلامی را در راستای ایجاد تحول در شیوه اصلاحات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حل و فصل درگیریهای طایفی ـ به عنوان یکی از عوامل جنگ داخلی در لبنان ـ وضع نمود.
* مبنای فکری امام موسی صدر
مبنای فکری امام صدر مبتنی بر فرضیهای بود که بنابر آن، هر تحول ظاهری و روبنایی باید مبتنی بر تحولی در زیر ساختها و ریشههای فکری انسان باشد. از دیدگاه امام موسی صدر انحطاط فکری، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه لبنان نتیجه دوری اینجامعه از مفاهیم دینی، حاکمیت غرایز، تعصبات طایفی و مذهبی و همچنین قرار گرفتن نظام ارباب رعیتی به جای ارزشهای دینی میباشد. از این رو، این پژوهش بر این باور است که امام صدر تلاش کرد تا گفتمان جدیدی را در زمینههای سیاسی، اجتماعی، ملی، دینی و انسانی ایجاد کند و راهحلهای مناسبی بر اساس دین، فلسفه و اخلاق ارابه دهد.