شاگرد علامه طباطبائی میگوید: والله این همان رازی است که امام موسی صدر میفهمید و به آن عمل میکرد اما ما نمیفهمیم. برخی از این حرفها خون برپا میکند...
دکتر احمد احمدی، استاد فلسفه غرب دانشگاه و شاگرد علامه طباطبائی با حضور در خبرآنلاین به تشریح دستاوردهای دیدار با علمای نجف در حاشیه شرکت در کنگره جهانی غدیر پرداخت و با اشاره به الگویی همچون امام موسی صدر گفت: امروز علمای نجف و عراق همه از اعتدال سخن میگویند و در نشستهایی که در حاشیه این کنگره در نجف داشتیم همه بر این محور تاکید داشتند.
راز این نوع شخصیتها در چیست؟
وی افزود: «در این کنگره یک مسیحی لبنانی سخنرانی خیلی خوبی کرد. البته مسیحیهای لبنان با بقیه خیلی فرق دارند. اینها در یک عالم دیگریاند. نمیدانم این چه سری است که این علمای لبنان را اینقدر بیدار و هشیار میکند. حتی شما نمونه امام موسی صدر را ببینید. نمونه کامل اعتدال است. این مرد بزرگ و اندیشمند شیعه، جهان اسلام را تحت تاثیر رفتارهای خود قرار داده است. امروز به چنین شخصیتی نیاز داریم. واقعا عرض میکنم که امروز جهان اسلام به کسی چون امام موسی صدر نیاز دارد. ما چه در داخل چه در خارج اینگونه روحانیها را لازم داریم. واقعا راز این نوع شخصیتها در چیست؟ راز این روحانیت لبنان عجیب است. یک درک درستی از شرائط زمان و مکان دارند و فهم عمیقی از جهان کسب کردهاند. ما با خیلی از اینها دیدار و گفتوگو کردهام»
دکتر احمدی افزود: «برای نمونه میخواهم عرض کنم یک مسیحی در جنوب لبنان یک بستنی فروشی داشت که مسلمانها و شیعهها نمیرفتند آنجا و میگفتند نجس است. جناب سید موسی صدر رفتند و یک بستنی با همان لباس روحانی خوردند و یک تاثیر عظیمی بر آن منطقه گذاشت. این نقش یک روحانی شیعه را میرساند. راز این در اعتدال و فهم جهان امروز است. لبنان اساسا یک برخورد دیگری دارد. یا مثلا سید حسن نصرالله طوری کار کرده که همه دوستش دارند.»
پشت شیشه ماشینشان مینویسند: «لعن الله قاتلیک یا فاطمه.»
این استاد فلسفه غرب ادامه داد: «من از بسیاری از روحانیت اهل سنت در نجف میشنیدم که میگفتند ما نسبت به امیرالمومنین محبت داریم و ما با شیعه مشکلی نداریم. بعد میآییم ایران یک سخنرانی از یک آقای روحانی اینجا میشنویم که میگوید لعن و نفرین میکنند ابوبکر و عمر را. این کم شعوری در ماست. این حرفها تبدیل میشود به گلوله. من چند سال پیش چابهار رفته بودم. روحانی آنجا میگفت مردم پشت شیشه ماشینشان مینویسند:» لعن الله قاتلیک یا فاطمه. «نمیفهمیم. والله این همان رازی است که موسی صدر در ارتباطش با جهان اسلام و جهان مسیحیت میفهمید اما خیلی از ما نمیفهمیم. این حرفها خون برپا میکند. این حرف سبب کشته شدن یا مجروح شدن یک بدبخت میشود. او وقتی کشته میشود بچهاش یتیم میماند، زنش بیسرپرست میماند. این درست است؟ امیرالمومنین نمیتوانست شمشیر بکشد و با اینها دعوا کند؟ اما نکرد. گفت من غیر از این است که میخواهم برای بقای دین کاری بکنم؟ این نکتهای بود که هرجایی رفتیم، هم آقای فیاض و هم آقای حکیم میگفتند: اعتدال، اعتدال.»
آیت الله سیستانی: به دنیا بگوییم نمیدانیم و نمیتوانیم بهتراست که ادعابکنیم و نتوانیم
وی افزود: «اینها افراط گریهای ما را در بعضی جاها دیدهاند. من آن دفعه که خدمت آیه الله سیستانی رسیدم، ایشان هم همین نگرانی را داشت که حواستان باشد خیلی بلند پروازانه عمل نکنید. ما به دنیا بگوییم نمیدانیم و نمیتوانیم بهتر از این است که یک ادعایی بکنیم و نتوانیم آن را تحقق ببخشیم. این هم مسائلی بود که ما از سخنان مراجع چه این دفعه که رفتیم و چه آن دفعه که من خدمت آیه الله سیستانی رفتم، دریافتیم. این به ما درس میدهد که طرف اگر در یک خانه گلی در کوچههای تنگ نجف نشسته است میداند که دنیا چه دنیایی است. وقتی از کتابخانه استنفورد ۸ میلیون کتاب را در این سایتها وارد کردند، دیگر جوری نیست که بتوانید هر چه دلتان خواست بگویید. امروز آدم از هرچه که میگوید باید بترسد. باید بترسد از اینکه یک حرف نسنجیده بگوید و بعد این سبب میشود که شیعه کشی باب شود.»
لازم به ذکر است کنگره بین المللی غدیر حرکتی مهمی در جهان اسلام به حساب میآید که امسال برای دومین بار در نجف اشرف برگزار شد. حضور چهرههای مختلف از ادیان و همچنین حضور استادان و برجستگان علمی از ایران از جمله چهرههایی چون دکتر شفیعی کدکنی و دکتر نصر اللهپور جوادی و دکتر احمد احمدی و متفکرینی همچون آیت الله استادی از قم، فرصتی گرانقدر و ظرفیتی بینظیر برای جهان اسلام و شیعه آفرید.