اشاره: از سال ۲۰۰۱ تا کنون به قضیه ربوده شدن امام موسی صدر در گزارشهای
سازمان عفو بین الملل اشاره شده است. این سازمان در گزارشهای خود اتهام
ربودن امام صدر را مستقیماً متوجه لیبی کرده است.
آنچه در پی میآید، بخشهای مربوط به لیبی در گزارشهای این سازمان طی این سالها است. گزارش سال ۲۰۰۱: «طی دهههای گذشته، صدها نفر در خاورمیانه و شمال آفریقا ناپدید شدهاند.... امام موسی صدر از علمای برجسته شیعیان بود که در ایران متولد شده است.
وی در روز ۳۱ آگوست ۱۹۷۸ [۹ شهریور ۱۳۵۷] برای آخرین بار به همراه شیخ محمد یعقوب و عباس بدرالدین در طرابلس در لیبی مشاهده شد و از آن تاریخ تاکنون، آنان ناپدید شدهاند. قرار بود امام موسی صدر که در آن زمان ۵۰ سال داشت، در روز ناپدید شدنش با سرهنگ معمر قذافی دیدارکند.
حکومت لیبی مدعی شده که موسی صدر، [لیبی را] به مقصد ایتالیا ترک گفته است، اما این ادعا، با تحقیقات انجام شده از سوی دولت ایتالیا – که توسط دیوان عالی این کشور نیز تایید شده – در تعارض است.»
گزارش سال ۲۰۰۲: «دهها زندان سیاسی از زندانها آزاد شدهاند، اما صدها نفر دیگر هنوز زندانی هستند که در میان آنان، افرادی که احتمالا به سبب اظهار عقیده دستگیر شدهاند و بسیاری دیگر که بدون جرم و بیمحاکمه زندانی هستند، به چشم میخورند. برخی از آزادشدگان، ۳۱ سال در زندان به سر برده و بخشی از این مدت را در بازداشتگاه انفرادی سپری کردهاند.... هنوز از سرنوشت برخی از افرادی که در سالهای گذشته ناپدید شدهاند، اطلاعی در دست نیست. از جمله آنان، امام سید موسی صدر است که در جریان دیدار از لیبی در سال ۱۹۷۸ م. ناپدید شد و نزدیکان وی در این خصوص شکوائیهای نیز علیه سران حکومت لیبی به دادگاه لبنان ارائه کردهاند.»
گزارش سال ۲۰۰۳: «قذافی، در سخنرانی سالیانه خود در روز اول سپتامبر ۲۰۰۲، مطابق با ۱۰ شهریور ۱۳۸۱ رسما اعتراف کرد که امام صدر در جریان سفری در سال ۱۹۷۸، در لیبی ناپدید شده است». این سازمان در گزارش خود درباره لیبی، با اشاره به آزادی تعدادی از زندانیان سیاسی، میافزاید: «اما هنوز صدها نفر از آنان در زندانها به سر میبرند». گزارش سال ۲۰۰۴: اعضای هیئت اعزامی به لیبی در این سال در دیدار با قذافی «بر ضرورت کشف حقایق مربوط به «ناپدید شدگی»های طویل المدت که در شرایط گوناگون در داخل و خارج لیبی رخ داده، تأکید کردند.
ربوده شدگان مورد نظر عبارتند از سه لیبیایی به نامهای «جاب الله مطر»، «غرات یوسف المقریف» و «منصور کیخیا» و نیز رهبر شیعیان لبنان، امام موسی صدر و دو همراه وی.» گزارش سال ۲۰۰۵: «در عین حال، تاکنون پیشرفت قابل توجهی در خصوص کشف حقیقت درباره تعدادی از زندانیان در سالهای گذشته حاصل نشده و تلاش موثری در راستای بررسی موارد نقض حقوق بشر، از جمله «آدم ربایی»های انجام شده در گذشته، مشاهده نمیشود.
تعدادی از دستگیر شدگان سالیان قبل همچنان در زندان به سر میبرند.... در ماه آگوست گذشته انجام تحقیقاتی در لبنان و در خصوص ناپدید شدن امام موسی صدر آغاز شد. او که از علمای برجسته شیعیان بود، با دو تن از همراهانش در سال ۱۹۷۸ در لیبی ناپدید شدهاند. این تحقیقات پس از ارائه شکوائیهای از سوی خانواده ناپدیدشدگان به محاکم لبنان، آغاز گردید و وکلای خانواده امام موسی صدر، هجده تن از مسئولان عالی رتبه لیبی را دادستان کل لبنان نیز مقرر داشت که نامبردگان جهت ارائه توضیحات، در ماه مارس ۲۰۰۵ [مطابق با اسفند ۱۳۸۳] مورد اتهام قرار دادند، در برابر دادگاه حاضر شوند....»