همزمان با «روز جهانی ناپدیدشدگان اجباری»، سازمان عفو بین الملل، انجام
تحقیقات پیگیر و منطبق با معیارهای بین المللی درباره سرنوشت ربوده شدگان و
ناپدیدشدگان اجباری را خواستار شد.
گزارشی که این سازمان در خصوص ناپدیدشدگی اجباری در جهان عرب ارائه کرده است، لیست طولانی از اسامی کشورهای عربی منتشر شده که شهروندان آن در منازلشان ربوده شده وهر اثری از آنها محو شده است، از جمله این کشورها میتوان لبنان، عراق و الجزایر را نام برد. روز گذشته، همزمان با روز جهانی «ربوده شدگان» در سال ۲۰۰۱، سازمان عفو بین الملل اعلام کرد: «طی دهههای گذشته، صدها نفر در خاورمیانه و شمال آفریقا ناپدید شدهاند».
در بخشی از این گزارش که به لبنان مربوط میشود، قضیه امام موسی صدر و دو همراه وی، شیخ محمد یعقوب و روزنامه نگاری به نام عباس بدرالدین مورد توجه قرار گرفته و تصریح شده که آنان در روزی که قرار بود با سرهنگ معمر قذافی دیدار کنند، در لیبی ناپدید شدهاند و دولت لیبی اصرار دارد که آنان به ایتالیا سفر کردهاند، در حالی که تحقیقات انجام شده از سوی دولت ایتالیا ثابت کرده است که آنان به خاک ایتالیا وارد نشدهاند. گزارش سازمان عفو بین الملل، درباره امام موسی صدر چنین آورده است: «امام موسی صدر از علمای برجسته شیعیان بود که در ایران متولد شده است.
وی در روز ۳۱ آگوست ۱۹۷۸ (۹ شهریور ۱۳۵۷) برای آخرین بار به همراه شیخ محمد یعقوب و عباس بدرالدین در طرابلس در لیبی مشاهده شد و از آن تاریخ تاکنون، آنان ناپدید شدهاند. قرار بود امام موسی صدر که در آن زمان ۵۰ سال داشت، در روز ناپدید شدنش با سرهنگ معمر قذافی دیدار کند.
حکومت لیبی مدعی شده که موسی صدر، [لیبی را] به مقصد ایتالیا ترک گفته است، اما این ادعا، با تحقیقات انجام شده از سوی دولت ایتالیا – که توسط دیوان عالی این کشور نیز تایید شده – در تعارض است.». در پایان، سازمان همه کشورها را به انجام تحقیقات پیگیر و منطبق با معیارهای بین المللی در خصوص موارد «ناپدید شدگی اجباری»، به منظور محاکمه عادلانه مسئولین و متهمان این قبیل وقایع، فراخوانده است (...)