گفتوگوی ایسنا با حورا صدر، ۳۵ سال بعد از ربایش امام موسی صدر: مردم لیبی سالها اسیر قذافی بودند، دو سال است که از این اسارت آزاد شدند. امیدواریم بتوانند آینده درخشانتری برای کشورشان رقم بزنند، اما ما هم اسیری آنجا داریم که تا دورهای که قدافی بود امیدی برای آزادیاش نداشتیم اما با رفتن قذافی علت اسارتش مرتفع شده و این انتظار را داریم که مردم لیبی برای آزاد کردن اسیرمان کمک کنند.
سی و پنج سال پیش سید موسی صدر، رهبر محبوب شیعیان لبنان در سفر به لیبی ربوده شد. «امامِ» همه طوایف و گروههای مختلف لبنان شده بود زمانی که خواستند وی را از صحنه تحولات سیاسی جهان حذف کنند. مرورعکسها، یادوارهها و خاطرات همه حکایت از آن دارد که سید بلند بالای ایرانی هنوز در قلب آنان جا دارد و آزادیاش از زندانهای لیبی را خواستار هستند.
لیبی پس از آن سالها حواث زیادی به خود دید. با رفتن قذافی چهره استبداد زدهاش تغییر کرده است و امروز مردم این کشور آینده بهتری را جستوجو میکنند. در این میان راز پرونده امام موسی صدر و محل اختفای وی در پس اجحافها و بیمهریها هنوز سر به مهر مانده است.
حوراء صدر، فرزند امام موسی صدر دراین باره میگوید: مردم لیبی سالها اسیر قذافی بودند، دو سال است که از این اسارت آزاد شدند. امیدواریم بتوانند آینده درخشانتری برای کشورشان رقم بزنند، اما ما هم اسیری آنجا داریم که تا دورهای که قدافی بود امیدی برای آزادیاش نداشتیم اما با رفتن قذافی علت اسارتش مرتفع شده و این انتظار را داریم که مردم لیبی برای آزاد کردن اسیرمان کمک کنند.
در آستانه سی و پنجمین سالگرد ربایش امام موسی صدر، حوراء صدر که در زمان ربایش پدرش ۱۵ سال داشته است در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: کمیته لبنانی برای پیگیری پرونده ربوده شدن امام موسی صدر همچنان موضوع این پرونده را دنبال میکند، اما متاسفانه در لیبی آن ارادهای که در ابتدای تحولات و پس از سقوط دولت قذافی میدیدیم امروز کمرنگ شده است.
او گفت: پس از سقوط قذافی مسوولان دولت موقت لیبی مستقیما به اعضای کمیته رسمی پیگیری میگفتند که موضوع پیگیری این پرونده یکی از اولویتهای ماست چون آدمربایی است و نباید زمان را از دست بدهیم. حتی یکی از وزیران دولت موقت میگفت که شخصا به امام موسی صدر علاقهمند است و آثار ایشان را مطالعه کرد و با اندیشهها، آراء و افکارش آشنا است. اما متاسفانه پیگیری به طور جدی دنبال نشده است.
صدر با اشاره به تحولات لیبی پس از سقوط قذافی در این کشور افزود: تا حدودی شرایط لیبی و تحولات آن را درک میکنیم، اما بیش از دو سال گذشته است و آنها نیز باید شرایط ما را درک کنند. چه اندازه باید صبر کرد! متاسفانه هیچ علامتی هم برای همکاری بیشتر نمیبینیم. اقدام جدی در این جهت مشاهده نمیشود و برخی معتقدند تلاشها در جهت نادیده گرفتن و شانه خالی کردن در قبال این مسوولیت است.
فرزند امام موسی صدر اظهارکرد: هنوز هیچ گزارش مستندی ارائه نکردهاند تا حاکی از اقدامات جدی و دقیق و کارشناسانه باشد. اخیرا آقای عبدالجلیل در مصاحبهای به کوتاهی کردن در این پرونده اشاره کرده است و گفته این پرونده هنوز به نتیجه نرسیده. آنها در گفتوگوها مطرح میکنند که به احتمال زیاد امام موسی صدر در محلی زندانی است. این حرف از جانب ما نیست که نتیجه عواطف و احساسات در نظر گرفته شود، بلکه مسوولان لیبی هم به صراحت به آن اشاره کردهاند.
وی با تاکید بر اینکه برای حل این پرونده باید کار و تلاشی جدی انجام داد گفت: ما درخواست تحقیق مشترک جستوجوی میدانی در لیبی را مطرح کردهایم و این تنها راه آزادی امام است. متاسفانه برای تحقیق از افرادی که ممکن است مطلع باشند راهی باز نکردند. افرادی هستند که در لیبی زندانیاند و یا خارج از لیبی به سر میبرند و به کشورهای مختلف فرار کردهاند. دست کم باید زمینهای فراهم شود تا قاضی و یا کمیته درباره این موضوع تحقیق کند و موضوع را به نتیجهای برسانند. اما متاسفانه تا کنون این خواسته هم برآورده نشده است.
صدر توضیح داد: از خواستههای این کمیته دیدار با سیف الاسلام، موسی کوسا – وزیر خارجه قذافی- و سایر افرادی که ممکن است اطلاعاتی داشته باشند و تحقیق از آنهاست. البته سیستم قذافی سیستم بستهای بود و معمولا درباره این مسائل تنها خودش و یک یا دو نفر دیگر مطلع بودند؛ اما بالاخره باید اطلاعاتی را از آنها جمعآوری کرد.
او درباره برخی ادعاها مبنی بر به شهادت رسیدن امام موسی صدر توسط قذافی گفت: در این مدت چه قبل از سقوط قذافی و چه پس از آن اظهارات و ادعاهای مختلفی منتشر شد که در خود آن تناقضاتی وجود داشت و هر کدام خود را نقض میکرد. حتی بعد از انقلاب در لیبی برخی اظهاراتی کردند در واقع میخواستند خود را مطرح کنند و عملا هیچ کدام از حرفها قابل توجه نبود.
وی در عین حال از برخی رسانهها برای انتشار اخبار غیردقیق و نادرست درباره وضعیت امام موسی صدر گله کرد و گفت: متاسفانه برخی رسانهها تیترها و یا اخباری بدون تحقیق و یا با اطلاعات ناقص منتشر میکنند. در مواردی حتی ادعاهای یک فرد را کامل منتشر نمیکنند و درگزینشهایی که دارند مطالب نادرست منتشر میشود. این پرونده حساسیتهای زیادی دارد. درباره این پرونده که تا این میزان از جانب همه به آن ظلم و کم لطفی شده است، ظلم را مضاعف نکنند.
فرزند امام موسی صدر درباره انتظارات خانواده صدر از دولت جدید در ایران برای پیگیری این پرونده تصریح کرد: موضوع امام موسی صدر موضوع منحصر به یک خانواده، یک گروه یا یک مذهب نیست. اگر از کسی کاری برمیآید باید پیش قدم شود. ۳۵ سال است که اسارت امام ادامه دارد و همه دستاندرکاران و کسانی که از دور هم از این موضوع مطلع هستند میدانند که این پرونده هنوز باز است و به این راحتی بسته نمیشود. اگر کاری از آنها بر میآید باید پیش قدم شوند. به هر حال این استمدادی است که امیدوارم درباره آن حتما اقدام کنند.
صدر گفت: دولت لبنان هم از طریق کمیته پیگیری با مقامات لیبی ارتباط دارد؛ اما پیگیریها بسیار کند است. قولهایی از سوی لیبی داده شده است اما به هیچ کدام عمل نشده است.
صدر با اشاره به آرا و اندیشههای امام موسی صدر گفت: امام موسی صدر تنها یک اندیشمند نیست بلکه یک مصلح و رهبر است. کسی که در عرصه عمل با مردم همراه بود و برای حل مشکلات آنان و جلوگیری از بحرانها تلاش کرد. بررسی تاریخچه فعالیتهای ایشان و ارتباط صمیمانهای که با گروهها و فرق مختلف داشت نشان میدهد حضور امام و استمرار تلاشهایشان مانع بروز مسائل و مشکلات امروز منطقه میشد. امام موسی صدر دید آیندهنگری داشت و از ابتدا در مقابل یکسری توطئهها ایستاد.
وی در پایان با اشاره به تحولات اخیر در لیبی پس از سقوط قذافی، مردم لیبی را مخاطب قرار داد و گفت: مردم لیبی سالها اسیر قذافی بودند و اسارت را تجربه کردهاند و دو سال است که از این اسارت آزاد شدهاند. امیدواریم آنها بتوانند آینده درخشانتری برای کشورشان رقم بزنند، اما کمکی هم به ما بکنند که اسیر ما هم آزاد شود. ما هم اسیری آنجا داریم که تا زمانی که قدافی حضور داشت، امیدی برای آزادیاش نداشتیم. اما با رفتن قذافی علت اسارت مرتفع شده است. این انتظار را از آنها داریم که برای آزاد کردن اسیرمان کمک کنند.