دکتر محمدعلی مهتدی، پژوهشگر مسائل خاور میانه در پاسخ به این پرسش که «امروز چه نیازی به امام موسی صدر داریم؟» به بعد اخلاق مداری امام موسی صدر اشاره کرد.
محمد علی مهتدی: منطقه امروز به رهبری مردمی و اخلاق مدار مانند امام موسی صدر نیاز دارد
محمد علی مهتدی، کارشناس مسائل خاورمیانه، در گفتگو با روابط عمومی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر با اشاره به شرایط منطقه گفت: امروز منطقهٔ اسلامی خاورمیانه با چالشهای بسیار بزرگی روبهروست؛ دخالت قدرتهای خارجی، کشمکشهای داخلی، کشمکشهای مذهبی که به طور مصنوعی از سوی دشمنان اسلام در منطقه درست شده، همهٔ اینها میطلبد که رهبران بزرگ، مردان بزرگ و قدرتمندی از نظر فکری و شخصیتی در منطقه باشند و مدیریت امور و حل بحران ها را در دست بگیرند.
وی افزود: متاسفانه در حال حاضر در منطقه خاورمیانه، رؤسا و رهبران، افراد متوسطی هستند. در بین رهبران کنونی در منطقه فرد فوقالعادهای که کاریزمایی مانند جمال عبدالناصر، امام خمینی، حافظ اسد، داشته باشد، نداریم. به این علت در این شرایط به شدت به شخصیت عظیم و بزرگی مثل امام موسی صدر نیاز داریم.
کارشناس مسائل خاورمیانه درباره ویژگی خاص امام گفت: اگر بخواهم نمونه کاری را امام موسی صدر کرد مثال بزنم، از دهه هفتاد میلادی در زمانی که جنگ داخلی لبنان به اوج رسیده بود، مثال میزنم. جنگی بیهوده و بیمعنا که نتیجهای جز خونریزی و تخریب برای لبنان نداشت و واضح بود که هیچ گروهی قادر و غالب بر گروه دیگر نیست. جنگی که زاییدهٔ توطئههای اسرائیلی برای تجزیهٔ منطقه و تجزیهٔ لبنان بود. در این شرایط ایشان یک تنه بلند شد. با نیروهای مختلف داخلی تماس گرفت و با سفرهای گوناگون به سوریه، اردن، عربستان سعودی، مصر، الجزایر، سران عرب را قانع کرد که برای خاموش کردن این فتنه در لبنان دست به کار شوند. نتیجه این بود که کنفرانس ریاض و کنفرانس قاهره تشکیل شد و سران عرب دخالت کردند و به جنگ داخلی لبنان پایان دادند. نیروهای عرب وارد لبنان شد و صلح برقرار شد. امام موسی صدر یک تنه این سنگ عظیم را برداشت و این مشکل بزرگ را حل کرد.
وی افزود: الان هم با وضعیتی که در منطقه هست؛ بحرانهای لاینحلی که همه جا به چشم میخورد، مسئله فلسطین، سوریه، لبنان، عراق، یمن، مصر و ناآرامیهایی که همه جا هست، ما به شدت به وجود این رهبر بزرگ نیاز داریم. الان ماههاست که لبنانیها قادر نیستند بر سر تصویب یک قانون درباره انتخابات به تفاهم برسند. چون در لبنان یک رهبر کاریزماتیک نداریم که بتواند دیگران را قانع کند و چیزی که مصلحت و منفعت همه لبنان و همه لبنانی هاست را دنبال کند. لذا این روزها سخنانی شنیده میشود در مورد مراجعه به قانون انتخابات سال 1960 میلادی یا تمدید همین پارلمان کنونی.
مهتدی نبود اخلاق در سیاست را آسیب بزرگ امروز دانست و سپس به ویژگیهای خاص امام در رهبری سیاسی اشاره کرد: متأسفانه امروز در صحنهٔ سیاسی اخلاق از بین رفته است. ما در منطقه نمونهٔ سیاستمداری که اخلاق را در سیاست رعایت بکند و در نتیجه محبوبیت مردمی به دست بیاورد، نداریم. در حالی که امام موسی صدر به عنوان یک رهبر چند بعدی، یک فقیه، یک فیلسوف، یک متفکر، یک رهبر، همهٔ ویژگیهای رهبری را داشت و اوج رعایت اخلاق در رفتارهای اجتماعی و در سیاستورزی بود. ما چنین نمونهای ندیدیم که دروغ نگوید. از نیرنگ خودداری کند. نفاق نورزد و با صراحت و با صلابت بر اساس ارزشهای انسانی و دینی و اخلاقی موضعگیری کند و حرف خودش را بزند و مردم را جذب کند.
وی ادامه داد: لذا باز به وجود ایشان به عنوان یک الگو بسیار نیاز هست. حتی خود ایشان هم اگر در بین ما نباشد، ما سخت نیاز داریم که این الگو و مدل را زنده نگه داریم و آن را مرتب با وسایل گوناگون در برابر دیدگان همه قرار بدهیم. حد اقل این هست که چنین الگویی حجت را بر همه تمام میکند.
در ادامه مهتدی به شعری عربی اشاره کرد و گفت: ابو فراس همدانی، شاعر عرب، میگوید: «فی اللیلة الظلماء یفتقد البدر»: وقتی تاریکی همه جا را میگیرد، همه مشتاق بدر میشوند، مشتاق ماه شب چهارده میشوند تا نور بیفشاند و الان آن زمان است که تاریکی همه جا را در این منطقه فرا گرفته و نیاز به طلوع یک بدر در همه جا احساس میشود.