دکتر ابومحمد وکیلی، رئیس سابق دفتر حافظ منافع ایران در مصر، گفت: در دهه ۴۰ شمسی من دوران مأموریت خود را در مصر میگذراندم در همان سالها امام موسی صدر برای شرکت در جلسات مجمع البحوث الاسلامیه به مصر میآمدند و معمولاً دداری هم با جمال عبدالناصر، رئیسجمهور وقت مصر، داشتند.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، دکتر ابومحمد وکیلی، رئیس سابق دفتر حافظ منافع ایران در مصر، گفت: در دهه ۴۰ شمسی من دوران مأموریت خود را در مصر میگذراندم در همان سالها امام موسی صدر برای شرکت در جلسات مجمع البحوث الاسلامیه به مصر میآمدند و معمولاً دیداری هم با جمال عبدالناصر، رئیسجمهور وقت مصر، داشتند.
وی افزود: در یکی از سفرها از ایشان خواستم تا دربارۀ تجدید رابطه ایران و مصر گفتوگویی با عبدالناصر داشته باشند چون روابط دو طرف در جریان جنگهای اعراب و اسرائیل قطع شده بود ایشان هم پذیرفت و پس از دیدار، به من اطلاع داد که صحبت صورت گرفت و عبدالناصر برای برقراری ارتباط آمادگی کامل دارد بلافاصله، این خبر را به اطلاع تهران رساندم و کارهای مربوط به برقراری ارتباط و بازگشایی سفارت انجام شد.
این دیپلمات بازنشسته که با گروه تاریخ شفاهی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر گفتگو میکرد افزود: من شرایط جامعه مصر و نخبگان سیاسی و فرهنگی و مذهبی مصر را از نزدیک میدیدم و میدانستم که علاقه برای داشتن ارتباط با ایران زیاد است، اما باید کسی در این زمینه پیشقدم میشد و باب گفتوگو را باز میکرد که از عهده کار برآید من از امام موسی صدر این را خواستم و ایشان هم اقدام کردند و رابطه برقرار شد.
استاد وکیلی، همچنین، در بیان خاطرهای از جلسات مجمعالبحوث الاسلامیه گفت: جلسات این مجمع زیر نظر دانشگاه الازهر مصر برگزار میشد و بسیاری از علما از کشورهای مختلف اسلامی در آن شرکت میکردند امام موسی هم عضو این مجمع بود. در یکی از جلسات ایشان بیشتر درباره قرآن به بحث پرداخت و تأکید کرد که مکتب همه ما مکتب قرآن است و هر اختلافی هم که داشته باشیم بر سر قرآن اختلافی نداریم و میتوانیم آن را نقطه اشتراک خود قرار بدهیم و بسیاری از مشکلات را حل کنیم.
امام موسی در همین زمینه توضیحاتی هم درباره مذهب شیعه دادند و اظهار داشتند که این مذهب در کنار سایر مذاهب مثل حنفی، شافعی و مالکی است و بسیاری از تصوراتی که درباره آن مطرح میشود غلط است.
وی افزود: سخنان ایشان که خاتمه پذیرفت، یکی از روحانیون مصری صحبت کرد و در مخالفت با امام موسی مطالب تندی به زبان آورد از جمله گفت که شما شیعهها میانه خوبی با سنت ندارید.
امام موسی هم خیلی متین پاسخ دادند: «اثبات شیء نفی ماعدا نمیکند ما وقتی درباره قرآن سخن میگوییم، به این معنی نیست که با سنت مخالفیم. گذشته از این من نمیخواهم با شما مجادله کنم و الا ما ساداتالجدل هستیم اگر میخواستم مجادله کنم میگفتم که اگر من به قرآن تمسک میکنم در ادامه همان سخنی است که عمر بن خطاب وقتی پیامبر در معرض احتضار بودند، به ایشان گفت حسبنا کتاب الله!» و خلاصه از این طریق جواب قاطعی به او داد.