کتاب «روح تشریع در اسلام»، از مجموعۀ «در قلمرو اندیشۀ امام موسی صدر» با ترجمۀ موسی اسوار و احمد ناظم منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، این کتاب که برای نخستین بار منتشر میشود، دربردارندۀ مقالۀ امام موسی صدر در هفتمین کنفرانس «ملتقی الفکر الاسلامی» در سال ۱۹۷۳ است که همراه با نقد و نظر اندیشمندان جهان اسلام و پاسخهای امام موسی صدر منتشر شده است.
امام موسی صدر در این جستار، مسائل فلسفۀ فقه را بررسی کرده است و کوشیده است تا دو مسئلۀ اساسی را تببین کند که عبارتاند از «تفاوت قوانین بشری و الهی» و «نسبت قوانین الهی و شریعت با تحول جهان و انسان.»
استاد محمد ابوزهره، شیخ محمد خاطر، دکتر احمد الشرباصی، دکتر عمر فروخ، دکتر محمد غزالی، استاد احمد حمانی، استاد ادریس الکتانی، استاد مصطفی الرزقاء، مولود قاسم نایت بلقاسم، شیخ سلیمان داود بن یوسف و استاد زینب الغزالی الجبیلی، دکتر صبحی صالح و دکتر محمود منصور اساتید و پژوهشگرانی هستند که نقد و نظرشان در کتاب منتشر شده است.
همچنین در بخش پایانی کتاب، پرسش و پاسخ دانشجویان دربارۀ مسائل مطرح شده در کنفرانس از جمله، «پایبندی به دین در جهان امروز»، «مسئلۀ اجتهاد»، «ازدواج با غیرمسلمانان»، «مسائل طلاق»، «حقوق زنان» و «مسئلۀ ربا» آمده است.
مهدی فرخیان در مقدمه این کتاب، دربارۀ کنفرانس «ملقتی الفکر الاسلامی»، «حضور امام موسی صدر در کنفرانس»، «روح شریعت اسلامی از نظر امام موسی صدر» و «تفاوت حکم دینی و حکم وضعی» توضیحاتی داده است.
در بخشی از این مقدمه میخوانیم: «این جستار امام موسی صدر در زمرۀ مباحثِ فلسفۀ فقه است. او میکوشد تا به دو پرسش اساسی پاسخ گوید: ۱. تفاوت قوانین الهی با قوانین بشری چیست؟ ۲. قوانین الهی (یا دینی) و به طور مشخص، شریعتی چه نسبتی با تحول جهان و انسان دارد؟ و یا به دیگر بیان، قوانین الهی که ریشه در غیب (به تعبیر خود امام) و امر ثابت دارند (بر خلاف قوانین بشری) چگونه میتوانند پاسخگوی نیازهای روزآمد و ضروری انسان باشند؟...»
متن مقالۀ «روح تشریع در اسلام» امام موسی صدر، پیش از این در جلد نهم مجموعۀ «پرتوهایی از اندیشۀ امام موسی صدر» منتشر شده بود که اکنون به اضافۀ نقد و نظرهای اساتید شرکت کننده در کنفرانس و با ویرایش جدید به صورت یک کتاب کامل منتشر شده است.
انتشارات مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر کتاب «روح تشریع در اسلام» را برای نخستین بار، در سال ۱۳۹۲ در ۱۸۰ صفحه و با قیمت ۷۰۰۰ تومان منتشر کرده است.