اما به نظر مى رسد آخرین سفر برلوسکونى به طرابلس در اواخر مهرماه و افتتاح خط لوله انتقال گاز لیبى به سیسیل ایتالیا که مى تواند تامین کننده ۱۰ درصد گاز مصرفى ایتالیایىها باشد، چراغ سبز وسوسه کننده اى براى ایتالیا جهت تلاش در مسیر به ظاهر بازکردن گره عادى سازى روابط لیبى با برخى کشورهاى اسلامى بوده است.
احضار معمر قذافى رهبر لیبى و ۱۶ تن از مقامهاى بلندپایه این کشور در ارتباط با پرونده ربوده شدن امام موسى صدر و دو همراه وى به دادگاه لبنان در آخرین روزهاى مهرماه، شاید این فرصت را به ایتالیایىها داد تا یکبار دیگر تلاش کنند او را از پاسخگویى عملکرد گذشتهاش، نجات دهند. پنج روز پس از اعلام خبر احضار قذافى به دادگاه لبنان، دادستان شهر رم بى توجه به تمامى تحقیقات دامنه دار سالهاى گذشته تشکیلات قضایى ایتالیا، اعلام کرد مجددا پرونده نحوه ناپدید شدن امام صدر را مى گشاید.
نکته جالب این پرونده نیز «فرضیه ورود امام صدر به ایتالیا» آن هم بر اساس اظهارات چند لیبیایى بود که مدعى هستند رهبر شیعیان لبنان را هنگام سوار شدن به یک فروند هواپیماى خطوط آلیتالیا دیدهاند. این فرضیه با توجه به احکام صریح قبلى دستگاه قضایى ایتالیا چنان ناباورانه و بى پشتوانه حقوقى بود که دادستان رم را ناچار ساخت یک فرضیه دیگر را هم طرح کند و آن «احتمال دخالت ماموران سازمان امنیت و اطلاعات رژیم سابق ایران (ساواک) در ربودن امام موسى صدر بود».
«فرانکو ایونتا» دادستان رم براى تقویت فرضیهاش گفت: چون امام صدر پس از آیت الله (امام) خمینى (ره) محبوبترین رهبر شیعیان بود، ممکن است ساواک تصمیم گرفته باشد او را از صحنه خارج کند. او همچنین فرضیه خود را بر این موضوع استوار کرد که در فهرست مسافران پرواز رم - تهران در اول سپتامبر۱۹۷۸ مشکلى بروز کرده بود. به دنبال این تحولات، رهبر لیبى اجازه داد که ۲۰ هزار ایتالیایى تبار که زمانى از آن کشور اخراج شده بودند بار دیگر به لیبى برگردند و تمامى اموال خود را هم که مصادره شده بود، پس بگیرند. همچنین در روزهاى اخیر رسانه هاى ایتالیایى به نقل از پسر قذافى اعلام کردند که او بزودى از ایتالیا دیدار و با مقامهاى ایتالیایى گفتوگو و تبادل نظر مى کند.
رسانه هاى ایتالیایى با توجه به اظهارات پسر قذافى مى گویند که او ظرف روزها یا هفته آتى از رم دیدن خواهد کرد و اعلام نشدن دقیق سفر به دلایل امنیتى است. با این تبانى پنهانى که به نظر مى رسد میان مقامهاى لیبى و ایتالیا صورت گرفته، بعید نیست که سناریوى «مخدوش کردن مسوولیت قذافى در قبال حفظ جان رهبر شیعیان لبنان و میهمان رسمى دولت لیبى» شکل عملىتر به خود گیرد. دولت برلوسکونى با گشودن مجدد پرونده به بهاى زیر سوال بردن نظام قضایى ایتالیا، نشان داده که براى دستیابى به بازارهاى لیبى، آماده دادن «هزینه هاى مورد درخواست طرابلس» است.
با این روند حتى اجیر کردن یکى از ماموران ساواک براى تایید این موضوع که رژیم سابق ایران عامل ربودن امام موسى صدر بوده و یا اینکه حتى گروههاى مافیایى ایتالیا در این آدم ربایى دست داشتهاند، بعید نیست. این اقدامات مقامهاى ایتالیا احتمالا مى تواند بدون اینکه شخص یا دولت خاصى را مسوول این اقدام غیرانسانى سازد، از یکسو قذافى را از یک تنگنا خارج سازد و از سوى دیگر دست رم را براى ورود به بازارهاى لیبى باز بگذارد.