کاردینال «نصرالله صفیر» رهبر مذهبى مسیحیان مارونى لبنان با تقدیر از اندیشه همزیستى امام موسى صدر رهبر ربوده شده شیعیان لبنان گفت: امام صدرآزادى را شرط همزیستى مسلمانان و مسیحیان لبنان مى دانست.
این موضع صفیر با قرائت پیام وى در نشست عصر جمعه نهمین همایش «خویشتن و دیگران» با عنوان «نقش آزادى در اصلاحات و نوگرایى از دید امام موسى صدر» اعلام شد. در پیام رهبر مسیحیان مارونى که توسط کشیش «پولس مطر» نماینده وى خوانده شد، آمده است: امام موسى صدر بر این باور بود که آزادى تقویت کننده همزیستى مسالمت آمیز پیروان ادیان مختلف است و به وحدت داخلى لبنان کمک مى کند.
وى افزود که از نظر امام صدر آزادى عامل مهم توانمندى لبنان است و نبودآن به تضعیف و نابودى این کشور منجر خواهد شد اما مفهوم آزادى هرج و مرج نیست بلکه حفظ آزادى مسوولیت سنگینى است که با حقوق جامعه گره خورده است. صفیر مردم لبنان را به پایبندى و وفادارى به اندیشه امام موسى صدر در پاسدارى از آزادى واقعى فراخواند.
خانم «هلا عریس» از صاحب نظران لبنانى درباره «حقوق انسان و نوگرایى اجتماعى و سیاسى» سخنرانى کرد و گفت که از نظر فیلسوفان جهان، آزادى مبناى روابط انسانها، درون خانواده و جامعه است. وى درباره تعریف آزادى اظهار داشت: آزادى فردى به این معنا است که انسانها بدون هیچ قید و بندى و تنها در چارچوب قانون مورد تایید اکثریت جامعه بدون ضرر زدن به دیگران زندگى و اقدام مى کنند و قانون نیز تنها کسانى را از آزادى محروم مى کند که به زیان جامعه عمل کنند.
این صاحبنظر لبنانى تاکید کرد که باید همه امکانات براى حمایت و تقویت اصول و ارزش هاى حقوق بشر و آزادى بسیج کرد که البته این امر نباید با مبانى عقیدتى و نیز نوگرایى مغایرت داشته باشد. «زکى میلاد» سردبیر مجله عربستانى «الکلمه» در جلسه روز جمعه درباره طرح هاى اصلاح گرایانه در جهان عرب و اسلام سخن گفت و تاریخچه پیشگامانى را که براى اجراى اصلاحات در جهان اسلام گام برداشتهاند، تشریح کرد.
میلاد با اشاره به تحولات ناگوار جهان اسلام در یک قرن اخیر که با تشکیل رژیم صهیونیستى در فلسطین همراه بود، اظهار داشت: تاریخچه جهان عرب و کشورهاى اسلامى مملو از توطئه هاى سازمان یافته خارجى است و شکست هاى چند دهه اخیر این کشورها ناشى از این توطئهها بوده و استعمار عامل اساسى ضعف و ناتوانى اعراب است.
وى درباره شرط موفقیت هر طرح اصلاحى در جهان عرب تاکید کرد که اصلاحات واقعى برخاسته از توافق میان منافع دولت و مردم و بازگشت دولت به جامعه است زیرا ملتها زیربناى مشروعیت حکومتها هستند.