دو تن از رهبران مذهبى مسیحیان لبنان روز پنجشنبه در نشست گشایش نهمین
همایش «خویشتن و دیگران» در بیروت با عنوان «نقش آزادى در اصلاحات و
نوگرایى» از امام موسى صدر به عنوان رهبرى براى مسلمانان و مسیحیان یاد
کردند.
اسقف «جرج خضر» به نمایندگى سراسقف مسیحیان ارتدکس لبنان گفت: امام موسى صدر پرچمدار ارزش هاى انسانى در جهان معاصر است و حرکتى را شکل بخشید که نیکى و خیر را براى همه مردم لبنان اعم از مسلمان و مسیحى در بر داشت، از این رو ما به راهى که او آغاز کرد وفادار خواهیم ماند.
وى افزود: امام صدر آزادى را بنیان هر حرکتى در جامعه مى دانست و براى تحقق آزادى تلاش مى کرد و این همان راهى است که پیامبران و انسان هاى برگزیده خدا ترسیم کردهاند. سراسقف مسیحیان ارتدکس لبنان با اشاره به ویژگى هاى امام صدر از او به عنوان انسانى ژرف اندیش و داراى افق گسترده یاد کرد و گفت: با گذشت بیش از۲۶ سال از ناپدید شدن این انسان فرزانه، سرنوشت او همچنان در هاله اى از ابهام است.
این مقام مسیحى ابراز امیدوارى کرد که هر چه زودتر سرنوشت امام صدر روشن شود و به لبنان باز گردد. سراسقف «گریگور لحام» رهبر مذهبى مسیحیان کاتولیک لبنان نیز در پیامى براى شرکت کنندگان در همایش بیروت با اشاره به حقوق پایمال شده مردم فلسطین از امام موسى صدر به عنوان پیشگام حرکت رهایى بخش مردم آن سرزمین یاد کرد.
دراین پیام که توسط «میشل سبع» خوانده شد، آمده است: در صورتى که صلح در خاورمیانه برقرار نشود سخن از آزادى سخنى بى پایه و اساس است و این همان آرمانى بود که امام صدر براى تحقق آن مبارزه کرد. وى افزود: امام موسى صدر آزادى را از آن همه مردم مى دانست و با دورى جستن از حرکت هاى فردى، همواره منافع جامعه را بر فرد یا گروه معینى ترجیح مى داد.
شیخ «بهجت غیث» رهبر مذهبى درزى هاى لبنان نیز در پیام خود به این همایش با اشاره به لزوم اجراى اصلاحات در جامعه اظهار داشت: بدون ایجاد تغییرات و اصلاحات در جامعه عدالت برقرار نخواهد شد و امام موسى صدر نیز همواره براى جامه عمل پوشاندن به این آرمان تلاش مى کرد.
وى افزود: براى دستیابى به اصلاحات و نوگرایى باید سنت شکنى کرد و اندیشه فراخ و انعطاف پذیر داشت تا توان جذب همه اندیشهها و نحله هاى فکرى بوجود آید. رهبر مذهبى درزى هاى لبنان اضافه کرد: اگر زبان خرد را معیار حق و باطل قرار دهیم مى توان در اعتلا و غناى جوامع اسلامى موفق بود.
شیخ «محمد رشید قبانى» مفتى اهل سنت لبنان هم در پیام خود براى همایش بیروت از امام موسى صدر به عنوان مرد گفتوگو، اندیشه، سخنورى، صلح و دوستى، پیکار و مقاومت یاد کرد. دراین پیام که توسط شیخ «محمد بلطه» خوانده شد، آمده است که تحمیل راى و نظر بر دیگران پایه و اساس دینى ندارد بلکه ایمان با آزادى اندیشه همسویى کامل دارد. وى افزود: هنگامى که ایمان در بستر فراخ آزادى مطرح شود بنیانى پایه دارخواهد یافت و به هیچ روى تحت تاثیر تحولات و گذشت زمان قرار نخواهد گرفت.
مفتى اهل تسنن اضافه کرد که براى دستیابى به درک و فهم متقابل در جوامع بشرى به ویژه اسلامى باید به راى و نظر دیگران با دیده احترام نگریست. وى ادعاى دولت آمریکا در مورد آزادى و دمکراسى را دروغ خواند و اظهار داشت که این کشور سیاست زیر فشار قرار دادن و به تاراج بردن داشته هاى ملت هاى مسلمان را دنبال مى کند و تنها به زبان زور و تهدید سخن مى گوید.
شیخ «عبدالامیر قبلان» نایب رییس مجلس اعلاى اسلامى شیعیان لبنان نیز به عنوان آخرین سخنران جلسه گشایش همایش بیروت اظهار داشت که امام موسى صدر همواره به دنبال اصلاح و ایجاد دگرگونى در همه ابعاد زندگى براى بهبود شرایط جامعه و برقرارى عدالت اجتماعى بود. شیخ قبلان افزود: امام صدر به خطرهایى که لبنان را تهدید مى کرد بخوبى آشنا بود و با توجه به چنین برداشتى بر این نکته تاکید داشت که لبنان تنها با برخوردارى از آزادى مى تواند در برابر خطرها بایستد.
وى تاکید کرد که اسلام پاسدار آزادى در جوامع بشرى دور از هر گونه ستم و فساد است. به گفته قبلان، امام موسى صدر بر همزیستى طوایف مختلف لبنان تاکید داشت و براین باور بود که تنها در پرتو هم فکرى و هم گرایى پیروان ادیان مى توان جامعه اى ایده آل بوجود آورد.
نهمین همایش «خویشتن و دیگران» با عنوان «نقش آزادى در اصلاحات و نوگرایى از دید امام موسى صدر» روز پنجشنبه در کاخ یونسکو بیروت پایتخت لبنان گشایش یافت. در این همایش دو روزه نمایندگان رییسان جمهورى، مجلس ملى و نخست وزیر، روحانیون برجسته مسلمان و مسیحى و همچنین برخى اندیشمندان ایرانى حضور دارند.