امام موسی صدر منادی امام حسين(ع) ظلمستيز است نه امام حسينی كه تنها مظلوم است و در آثاری که از وی وجود دارد این دو موضوع در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گرفته است.
امام موسی صدر منادی امام حسين(ع) ظلمستيز است نه امام حسينی كه تنها مظلوم است و در آثاری که از وی وجود دارد این دو موضوع در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه قم، محمدجواد صاحبی، رئيس هيئت علمی مؤسسه دائرةالمعارف شيعی شب گذشته، 9 دیماه در نشست نقد کتاب «سفر شهادت؛ آثار امام موسی صدر» در سخنانی گفت: كتاب سفر شهادت اثری تحقيقی و تتبعی نيست و امام موسی صدر با نوشتن اين بيانات و مقالات و مجموعهای كه در این کتاب جمعآوری شده است به دنبال پيام گرفتن از آن روز لبنان است، اما وقتی اين سخنرانیها به كتاب تبديل میشود، بايد با زبان ديگر و بهتری نوشته شود.
وی به برخی از نقل قولهای متضاد و اشتباهاتی كه در اين كتاب نوشته شده است اشاره كرد و افزود: امام موسی صدر در بسياری از موارد به ارائه سخنرانیهای گوناگون با موضوعات گوناگون پرداخته و سهواً اشتباهات و تناقضاتی نيز بيان شده كه در اين كتاب نيز آورده شده است؛ لذا بايد اين اشتباهات و تناقضات لااقل در پاورقی تذكر داده شود.
رئيس انجمن علمی اديان و مذاهب حوزه تأكيد كرد: امام موسی صدر مصلحی است كه برای دردهای امروز جامعه درمان ارائه میدهد، ايشان در گفتارها و اعمال خود اصلاح جامعه را در نظر میگيرد و از گفتمان وی در رابطه با بيان اهداف نهضت عاشورا، اصلاح جامعه توسط اباعبداللهالحسين(ع) برداشت میشود.
محمد اسفندياری، نويسنده و پژوهشگر حوزوی نیز در ادامه به نقد كتاب سفر شهادت پرداخت و افزود: از اشكالات اين كتاب آن است كه در رواياتش منبعيابی صورت نگرفته است، تاريخهای اين كتاب بهصورت ميلادی است و يكی از اشكلات مهم ديگر در نوشتار آن است كه بعد از اسماء متبركه ائمه تنها حرف «ع» گذاشته شده تا اينكه «عليه السلام» گفته شود.
وی بيان كرد: از ديگر اشكالات اين مجموعه اين است كه مشخص نيست كه آيا اين كتاب جمعآوری تمام مطالب امام موسی صدر درباره عاشورا است يا چينش ديگری در تدوين اين كتاب در نظر گرفته شده است.
اسفندياری با بيان اينكه ترجمهای كه به متنش وفادار باشد زيبا نمیشود و همچنين ترجمهای كه زيبا است به متن وفادار نيست، ابراز كرد: ترجمه اين كتاب بسيار روان و زيبا است، اما اگر ترجمه به متن وفادار میبود به طور قطع به اين روانی نمیشد، ترجمه خوب ترجمهای است كه هم به اصلش وفادار باشد و هم زيبا و روان باشد.
اين محقق و پژوهشگر حوزوی اظهار كرد: امام موسی صدر گفتمان انقلابی امام حسين(ع) را در قرن 14 هدايت میكرد و به بيانی ديگر امام موسی صدر منادی امام حسين(ع) ظلمستيز است نه امام حسينی كه تنها مظلوم است؛ لذا از امام حسينی كه امام موسی صدر بيان میكند بيشتر ظلمستيزی آموخته میشود.
در ادامه اين مراسم فرخيان، نويسنده و مترجم اين كتاب با بيان اينكه در مؤسسه نشر و چاپ آثار امام موسی صدر هر اثری كه ترجمه میشود زير نظر حورا صدر، دختر امام موسی صدر مورد بازبينی قرار میگيرد، اظهار كرد: كتاب سفر شهادت به زبان امام موسی صدر بسيار نزديک است و از آنجايی كه اين كتاب مجموعهای از گفتارهای مختلف امام موسی صدر است كه در فضاهای متنوعی شكل گرفته به بحث و تحليل كلاسيک قيام عاشورا نمیپردازد و در اين كتاب تحليل وقايع به ترتيب صورت نگرفته است.
اين نويسنده و مترجم تصريح كرد: كتاب «سفر شهادت، آثار عاشورايی امام موسی صدر» حاوی اطلاعات تاريخی است اما بيان تاريخ هدف امام موسی صدر نيست، امام موسی صدر تحليلهايی از هدف قيام امام حسين(ع) در اين كتاب داده است كه به شهادت امام بيشتر نزديک است و هدف امام را از قيام، شهادت دانسته است.
وی با اشاره به اينكه امام موسی صدر با توجه به مسائل سياسی و اجتماعی روز، میكوشد تا وقايع مختلف عاشورا را متناسب با اين مسائل تحليل كند، گفت: همچنين امام موسی صدر در اين كتاب از هر واقعه و موضوعی برای تربيت انسان امروزی كمك گرفته است.
در پايان اين نشست حورا صدر، دختر امام موسی صدر با بيان اينكه اين نشست تجلی يكی از مهمترين صحبتهای امام موسی صدر است، ابراز كرد: امام موسی صدر معتقد است واقعه عاشورا حلقهای است كه از تاريخ قبل و بعد از آن جدا نيست و هم بايد به تاريخ قبل از آن توجه داشته باشيم و هم تاريخ بعد از آن.
وی اضافه كرد: امروز با برگزاری اين نشست و ميزگرد توجه به تاريخ آينده عاشورا و برداشتهای نو و تازه از اين واقعه كاملاً مشهود بود زيرا موضوع امام حسين(ع) و واقعه عاشورا هر روز زندهتر میشود.
صدر اضافه كرد: امام موسی صدر علاوه بر مطرح كردن نكات تربيتی و اجتماعی از واقعه عاشورا، روی نكات تربيتی فردی امام حسين(ع) نيز تأكيد میكردند.
وی در خاتمه ابراز اميدواری كرد تا با برگزاری اين اجلاس و گردهمايی اساتيد و فضلای حوزه علميه انديشه امام موسی صدر زنده شود.
یادآور میشود، نشست نقد و بررسی كتاب «سفر شهادت، آثار عاشورايی امام موسی صدر» شب گذشته، 9 دیماه در مؤسسه فرهنگی فهيم با حضور خانواده امام موسی صدر، فضلای حوزه علميه و كارشناسان برگزار شد.