پيرو تحركات جديد معمر قذافي درباره انتشار اين ادعا كه امام موسي صدر پيش از مفقود شدن، از ليبي به ايتاليا وارد شده است، مؤسسه تحقيقاتي امام موسي صدر با ارسال گزارشي از نتايج تحقيقات دستگاه قضايي و پليس ايتاليا در اثبات عدم ورود امام موسي صدر به اين كشور، ادعاي قذافي را رد كرد.
پيرو تحركات جديد معمر قذافي درباره انتشار اين ادعا كه امام موسي صدر پيش از مفقود شدن، از ليبي به ايتاليا وارد شده است، مؤسسه تحقيقاتي امام موسي صدر با ارسال گزارشي از نتايج تحقيقات دستگاه قضايي و پليس ايتاليا در اثبات عدم ورود امام موسي صدر به اين كشور، ادعاي قذافي را رد كرد.
در گزارش اين مؤسسه آمده است: در خبري که روز 6/8/83 بر روي سايت محترم «بازتاب» به نقل از خبرگزاري اسلامي ايران و خبرگزاري ايتاليا مخابره شده چند نکته قابل توجه است:
نکته اول ـ «دادستاني رم پس از مفقود شدن امام موسي صدر در سال 1978 ميلادي پروندهاي را گشود اما اين پرونده به خاطر اينکه هيچ مدرکي بر رسيدن موسي صدر به رم وجود نداشت، بسته شد».
نکته دوم ـ «ايتاليايي ها تاکنون در اين خصوص اظهار نظر نکردهاند».
نکته سوم ـ «فرضيه جديد ورود امام موسي صدر به ايتاليا است که در چهار چوب شهادت چند ليبياي که گفته اند صدر را هنگام سوار شدن به يک فروند هواپيماي اليتاليا ديدهاند، قرار دارد».
کليه نکات سهگانه قبلا مطرح و پاسخ قاطع آن داده شده، قابل ذکر است حکومت ليبي، در«ماه اخير، پس از ناکامي در بستن پرونده ربوده شدن امام موسي صدر» از طريق پرداخت غرامت مالي وپس از اعلام دادخواست دادستاني کل لبنان وصدور حکم جلب قذافي و16 تن از همدستان وهمکاران وي دست به انتشار چنين اخباري زده است.
پاسخ به نکته اول
در اين باره به نقل دو حکم صادره از دادگاه ايتاليا اکتفا ميکنيم؛ تحقيقات قضايي ايتاليا و دستاوردهاي آنپس از آنکه خبرگزاريهاي جهان خبر ناپديد شدن امام موسي صدر را منتشر ساختند بلافاصله در تاريخ 13/9/1978 دادستاني کل ايتاليا در رم فعاليت وتحقيقات خود را آغاز کرد ودستگاههاي امنيتي و بازرسي مختلفي به انجام وظائف خود براي روشن شدن اين مسئله پرداختند. تحقيقات بسيار پردامنه و با دقت تمام انجام گرفت وبه طور جدي مرزهاي خود را کنترل کردند. اين تحقيقات پس از دوهفته منجر به نتيجه قطعي زير شد:
1ـ پرواز آليتاليا به شماره 881 که از فرودگاه طرابلس غرب در غروب 31/8/1978 پرواز کرد دو ساعت تأخير داشته است.
2ـ برخي از مسافران اين پرواز اعلام داشتند که مدتي طولاني در فرودگاه طرابلس غرب در انتظار ورود هواپيما بودند ودر جمع خود هيچ کس را با خصوصيات امام صدر وبا لباس روحاني مشاهده نکرده اند.
3ـ اظهارات همه مهمانداران زن ومرد در پرواز که 5 نفر بوده اند ونيز اظهارات تعدادي از مسافران درجه يک هواپيما ثبت وضبط شده است. اينان همگي ورود فردي با هيأت واوصاف امام موسي صدر يا با هر نوع لباس مذهبي را نفي کردهاند.
4ـ همه عوامل پليس گذرنامه در فرودگاه فيوميشينو ونيز ماموران گمرگ هنگام ورود مسافران اين پرواز در فرودگاه حضور داشته اند مورد بازجويي قرار گرفته اند وهمه، وجود فردي با لباس روحاني ويا فردي با خصوصيات واوصاف امام موسي صدر را نفي کرده اند.
5ـ همه ماموران استقبال وحمل چمدانهاي ميهمانان وديگر مستخدمان هتل هاليدي اين در رم مورد بازجويي قرار گرفتند وهمگي انطباق خصوصيات امام موسي صدر وشيخ محمد يعقوب را با افرادي که نام اين دو اطاق را گرفته وساکها وگذرنامه هاي خود را در آنجا گذاشته وده دقيقه بعد هتل را ترک کرده باشند، نفي کردند. وروشن شد که اين دو نفر به تنهايي وارد هتل نشده بودند. بلکه با گروهي از افراد ديگر همراه بودند که همگي به زبان عربي سخن ميگفتند. همچنانکه فرمهاي هتل توسط اين دو فرد اما به نام امام صدر وشيخ يعقوب نوشته و امضا شده است. و نيز روشن شد که اين دو ميهمان حدود ساعت 10 صبح يعني يازده ساعت پس از ورود هواپيما آليتاليا به شماره 881 به فرودگاه رم در ساعت 23 وارد هتل شدهاند.
6ـ روشن شد که در چمدانهاي امام صدر که در هتل جامانده است لباسها، اوراق، پرونده ها وديگر وسايل شخصي به گونهاي به هم ريخته است که مشاهدات بازرسان نشان داده که دستاني بيگانه پيشتر محتواي اين چمدانهاي را خالي کرده، سپس آن را به جاي خود برگرداندهاند.
7ـ همچنين روشن شد که عکس امام صدر در گذرنامهاش يکباره کنده شده وسپس مجددا الصاق شده است. مقامات امنيتي و قضايي ايتاليا تحقيقات دقيق خود را با حکم قاضي تحقيق رم در تاريخ 7/6/1979 مبني بر قطعي بودن اين نکته که امام وهمراهانش با پرواز آليتاليا ليبي را ترک نکرده و با هيچ وسيله نقليهاي به ايتاليا نيامدهاند، به پايان رساندند.
اظهارات معاون دادستان کل ايتاليا مورخ 19/5/1979 تأکيد بسيار دارد که اينان هرگز ليبي را ترک نکردهاند. دولت ايتاليا رسماً به دولت لبنان و مجلس اعلاي شيعيان لبنان و دولت سوريه و دولت جمهوري اسلامي ايران ابلاغ کرده است که امام صدر ودو همراه او هرگز به ايتاليا پا نگذاشته واز آن عبور نکردهاند. تحقيقات قضايي مجدد ايتاليامقامات ليبي در تاريخ 15/2/1980 از مقامات ايتاليا خواستند مجددا درباره اين قضيه تحقيقات قضايي به عمل آورند واين درخواست را با تحقيقات يک نيروي امنيتي موهوم ليبي همراه ساختند. بعدها معلوم شد چنين تحقيقاتي وجود نداشته است. دستگاه قضايي ايتاليا از نو تحقيقات گستردهاي را صورت داد وبه مدارک جديدي دست يافت وبازپرس ايتاليايي به ليبي وسپس به لبنان سفر کرد وبه سخنان شاهدان متعددي گوش فرا داد و در ميان اين شاهدان کساني که در مدت حضور امام در ليبي با ايشان همنشين وهمسخن شده بودند، او را با دو همراهش ديده بودند که از هتل الشاطيء در طرابلس راهي نشست با قذافي شده بودند (که پس از آن ربوده شدند.) و ديگر به هتلي که چمدانهايشان در آن مانده بود برنگشتند. در نهايت دستگاه قضايي ايتاليا تصميم خود را مبني بر تأييد نتيجه اولين تحقيقات ايتاليا اعلام کرد. به علاوه تصريح کرد که تحقيقات دستگاه امنيتي ليبي دروغي بيش نيست. پاسخ به نکته دومدو حکم مذکور در پاسخ به نکته اول نشان ميدهد که ايتاليايي ها تاکنون در اين خصوص بيش از چند بار وبه صورت قاطع در اين مورد اظهار نظر کردهاند.
تذکر به نکته سوماکنون علاوه بر اطلاعات کليه شخصيت ها سرويسهاي اطلاعاتي جهان، شخص قذافي نيز در سال 2002 وشخص سيف الاسلام، فرزند او، اعتراف کردهاند که امام موسي صدر در ليبي ربوده شده و همچنين احکام دادگاههاي ايتاليا و لبنان جعلي و دروغ بودن ادعاها اين شاهدان ليبيايي که در خبر نقل شده است را ثابت کرده است.