موسسه فرهنگى و تحقیقاتى امام موسى صدر روز پنجشنبه در اطلاعیه اى به انتشار خبر بازگشایى پرونده موسى صدر در رم پاسخ مبسوطى داد.
خبرگزارى آنسا روز سه شنبه اعلام کرد که دادستان رم با این پیش فرض که امام موسى صدر از طرابلس وارد رم شده، پرونده مفقود شدن امام موسى صدر را گشوده است. گروه هاى شیعى با استناد به برخى شواهد معتقدند که امام موسى صدر رهبر شیعیان لبنان در سال۱۹۷۸ میلادى در طرابلس ربوده شده است و دولت لیبى نیزهمواره این مساله را انکار کرده است.
موسسه فرهنگى امام موسى صدر در اطلاعیه اى که نسخه اى ازآن روز پنجشنبه به ایرنا ارسال شد، بطور کامل به اخبار منتشره رسانه هاى اروپایى و نحوه ربوده شدن موسى صدر پاسخ داد. در این اطلاعیه که در قالب هفت بند و سه نکته تنظیم شده، آمده است: «نکته اول»، دادستانى رم پس از مفقود شدن امام موسى صدر در سال۱۹۷۸ میلادى پرونده اى را گشود اما این پرونده به خاطراینکه هیچ مدرکى بر رسیدن موسى صدر به رم وجود نداشت بسته شد.
«نکته دوم»، ایتالیایىها تاکنون دراین خصوص اظهار نظر نکردهاند و درآخر فرضیه جدید ورود امام موسى صدر به ایتالیا براساس شهادت چند لیبیایى که صدر را هنگام سوارشدن به یک فروند هواپیماى ایتالیایى دیدهاند، استواراست. این اطلاعیه در پاسخ به این نکات اعلام کرد: تحقیقات قضایى ایتالیاو دستاوردهاى آن، پس از آنکه خبرگزارى هاى جهان خبر ناپدید شدن امام موسى صدر را منتشر ساختند، بلافاصله درتاریخ ۱۳ / ۹ / ۱۹۷۸، آغاز شد. «این تحقیقات که بسیار پردامنه و با دقت و با کنترل تمامى مرزها انجام سرانجام پس از دو هفته منجر به نتیجه قطعى زیر شد:
۱ پرواز آلیتالیا به شماره ۸۸۱ که از فرودگاه طرابلس غرب در غروب ۳۱/ ۸ / ۱۹۷۸ پرواز کرد دو ساعت تاخیر داشته است.
۲ برخى از مسافران این پرواز اعلام داشتند که مدتى طولانى درفرودگاه طرابلس غرب در انتظار ورود هواپیما بودند و در جمع خود هیچ کس را با خصوصیات امام صدر و با لباس روحانى مشاهده نکردهاند.
۳ اظهارات همه مهمان داران زن و مرد در پرواز که پنج نفر بودهاند و نیزاظهارات تعدادى از مسافران درجه یک هواپیما ثبت و ضبط شده است و آنان همگى ورود فردى با هیات و اوصاف امام موسى صدر یا با هر نوع لباس مذهبى را نفى کردهاند.
۴ همه عوامل پلیس گذرنامه در فرودگاه فیومیشینو و نیز ماموران گمرگ که هنگام ورود مسافران این پرواز در فرودگاه حضور داشتهاند، مورد بازجویى قرار گرفتهاند و همه وجود فردى با لباس روحانى و یا فردى با خصوصیات و اوصاف موسى صدر را نفى کردهاند.
۵ همه ماموران استقبال و حمل چمدان هاى میهمانان و دیگر مستخدمان هتل» هالیدى این «در رم مورد بازجویى قرار گرفتند و همگى انطباق خصوصیات امام موسى صدر و شیخ محمد یعقوب را با افرادى که نام این دو اتاق را گرفته و ساکها و گذرنامه هاى خود را در آنجا گذاشته و ده دقیقه بعد هتل را ترک کرده باشند، نفى کردند.
» در این اظهارات روشن شد که این دو نفر به تنهایى وارد هتل نشده بودند بلکه با گروهى از افراد دیگرهمراه بودند که همگى به زبان عربی سخن مى گفتند همچنان که فرم هاى هتل توسط این دو فرد اما به نام امام صدر و شیخ یعقوب نوشته و امضا شده است.
«همچنین روشن شد که این دو میهمان حدود ساعت ۱۰ صبح یعنى یازده ساعت پس از ورود هواپیما آلیتالیا به شماره ۸۸۱ به فرودگاه رم در ساعت ۲۳ وارد هتل شدهاند.
۶ روشن شد که در چمدان هاى امام صدر که در هتل جا مانده است لباسها، اوراق، پروندهها و دیگر وسایل شخصى به هم ریخته است و مشاهدات بازرسان نشان داده که دستانى بیگانه بیشتر محتواى این چمدانها را خالى کرده، سپس آن را به جاى خود بر گرداندهاند.
۷ همچنین روشن شد که عکس امام صدر در گذرنامهاش یک بار کنده شده و سپس الصاق شده است. مقامات امنیتى و قضایى ایتالیا تحقیقات دقیق خود را با حکم قاضى تحقیق رم در مورخه هفتم شهریورماه ۱۳۷۹ مبنى بر قطعى بودن این نکته که امام و همراهانش با پرواز آلیتالیا لیبى را ترک نکرده و با هیچ وسیله نقلیه اى به ایتالیا نیامدهاند، به پایان رساندند. اظهارات معاون دادستان کل ایتالیا مورخه نوزدهم مردادماه ۱۳۷۹ تاکید بسیار دارد که اینان هرگز لیبى را ترک نکردهاند. دولت ایتالیا رسما به دولت لبنان و مجلس اعلاى شیعیان لینان و دولت سوریه و دولت جمهورى اسلامى ایران ابلاغ کرده است که امام صدر و دو همراه او هرگز به ایتالیا پا نگذاشته و از آن عبور نکردهاند. مقامات لیبى در مورخه پانزدهم فوریه ۱۹۸۰ از مقامات ایتالیاى خواستند، بار دیگر درباره این قضیه تحقیقات قضایى به عمل آورند و این در خواست را با تحقیقات یک نیروى امنیتى موهوم لیبى همراه ساختند که بعدها معلوم شد چنین تحقیقاتى وجود نداشته است.
دستگاه قضایى ایتالیا از نو تحقیقات گسترده اى را صورت داد و به مدارک جدیدى دست یافت و بازپرس ایتالیایى به لیبى و سپس به لبنان سفر کرد و به سخنان شاهدان متعددى گوش فرا داد و در میان این شاهدان کسانى که در مدت حضور موسى صدر در لیبى با ایشان همنشین و همسخن شده بودند، او را با دو همراهش دیده بودند که از هتل الشاطى در طرابلس به دیدار قذاقى رفته (که پس از آن بوده شدند) و دیگر به هتلى که چمدانهایشان در آن مانده بود، بازنگشت. درنهایت دستگاه قضایى ایتالیا تصمیم خود را مبنى بر تایید نتیجه اولین تحقیقات ایتالیا اعلام کرد به علاوه تصریح کرد که تحقیقات دستگاه امنیتى لیبى دروغى بیش نیست.
حکم مذکور نشان می دهد که ایتالیایىها تاکنون در این خصوص بیش از چند بار و به صورت قاطع اظهارنطر کردهاند. اکنون علاوه براطلاعات کلیه شخصیتها و سرویس هاى اطلاعاتى جهان، شخص قذاقى نیز در سال۲۰۰۲ و شخص سیف الاسلام فرزند او اعتراف کردهاند که امام موسى صدر در لیبى ربوده شده و احکام دادگاه هاى ایتالیا و لبنان جعلى و دروغ بودن ادعاها این شاهدان لیبیایى که در خبرنقل شده است را ثابت کرده است.