اسقف بابگن چاریان خلیفه ارامنه اصفهان و جنوب ایران در دیدار با اعضای گروه تاریخ شفاهی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، گفت: برای من موجب مسرت است که درباره شخصی سخن بگویم که اهمیت فراوانی برای بشریت قائل است.
اسقف بابگن چاریان خلیفه ارامنه اصفهان و جنوب ایران در دیدار با اعضای گروه تاریخ شفاهی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، ضمن اظهار خشنودی از این ملاقات گفت: برای من موجب مسرت است که درباره شخصی سخن بگویم که اهمیت فراوانی برای بشریت قائل است.
وی با اشاره به سوابق ارتباط خوب حوزه روحانیت سیلیسی ارامنه جهان، که در لبنان استقرار دارد، با امام موسی صدر و شیعیان لبنان گفت: آقای صدر که رهبری شیعیان لبنان را بر عهده داشت، از پیشگامان و پیشکسوتان گفتگوی اسلام و مسیحیت است و نقش مهمی در همزیستی پیروان ادیان در لبنان داشت.
خلیفه ارامنه اصفهان و جنوب ایران که خود از مسیحیان ارامنه اهل لبنان است، افزود: امام موسی صدر در تمام مراسمی که به گونههای مختلف برگزار میشد، شخصاً حضور داشتند و همیشه فواید ارتباط اسلام و مسیحیت را مورد توجه و تأکید قرار میدادند. براین اساس نه تنها در لبنان که در همه خاورمیانه نظم و امنیت را در رابطه خوب بین طوایف، اقوام و ادیان میدیدند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر من سید موسی صدر پیشرو گفتگوی ادیان است و پس از ایشان دیگران به این راه ادامه دادند و پیشرفتهای خوبی به دست آمد. اگر به آنچه که امروز به عنوان دستاورد گفتگوهای صورتگرفته نگاه کنیم، مشخص میشود که در ابتدای این کار چه وضعیتی بوده و چه مشکلاتی وجود داشته است.
اسقف بابگن چاریان در ادامه با اشاره به برخی سخنان امام موسی صدر درباره اعتقاد مشترک ادیان الهی به خدا و روز قیامت گفت: همین سخنان میتواند مبنای همزیستی مسالمتآمیز پیروان همه ادیان و ساختن جامعه پاک قرار گیرد و آقای صدر نه در سخن که در عمل به این اصول وفادار بود.
وی تصریح کرد: همانطور که امام موسی صدر گفته تنوع اقوام و ادیان موهبت و هدیه برای بشریت است که ما باید با الگوگیری از آنجامعه جهانی را بسازیم. نباید با انگشت گذاشتن روی تفاوتهای ادیان، کرامت انسانی را زیر سؤال ببریم. به نظر من فعالیتهای امام موسی صدر در موضوع گفتگوی ادیان یک نمونه است که نباید فقط در همان زمان دید بلکه دیدگاههای ایشان امروز هم کاربردی است و کلیسای ارامنه از این نظر خود را پیرو و همراه ایشان میداند و ما باور داریم که این اندیشه لازمه ساختن جامعه آرام و سعادتمند است و موضوعی است که باید فراتر از ضرورتهای اجتماعی یک دوره خاص به آن نگاه کرد.
البته، این مسئله به معنی نادیده گرفتن تفاوتها و کنار گذاشتن مراسم و آداب خاص دینی و مذهبی ادیان نیست، بلکه باید با صمیمت و احترام متقابل بین همه اقشار جامعه با تأکید بر مشترکات، زندگی مسالمتآمیز را وجهه همت خود قرار دهیم. همانگونه که در ایران هم این همزیستی و احترام متقابل را میان همه ادیان شاهد هستیم و جامعه ایرانی هم یک الگوی موفق از همزیستی ادیان است.
اسقف بابگن چاریان در پایان گفت: در جلسات و همایشهای گفتگوی ادیان که در سالهای اخیر برگزار شده، همواره ضمن گفتگو درباره مشترکات ادیان، دربارۀ موضوعات اخلاقی و تجربیات ادیان در حل مشکلات اجتماعی و اخلاق جوانان و یا خانواده و مسائلی از این دست بحث میشود این شیوهای است که شرکتکنندگان در این جلسات و از جمله حوزه روحانیت ارامنه سیلیسی در اصفهان و تهران دارند و فکر میکنم آقای صدر هم به همین شیوه اعتقاد داشتند.
در ابتدای این دیدار خانم حورا صدر گزارشی از فعالیتهای مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر را ارائه کرد و تعدادی از آثار منتشرشده درباره افکار و اندیشههای امام صدر را به خلیفه ارامنه اصفهان و جنوب ایران تقدیم کرد.