کمال تبریزی فیلم زندگی «امام موسی صدر» را میسازد. روز گذشته منوچهر محمدی، تهیهکننده سینما، با اعلام این خبر گفت که به زودی پروژه زندگی «امام موسی صدر» را در ایران و لبنان کلید میزند.
مریم نراقی:
محمدی و تبریزی که پیش از این در فیلم «مارمولک» با هم همکاری داشتهاند قصد دارند این فیلم را براساس فیلمنامهای از محمدرضا گوهری – نویسنده یک تکه نان، خیلی دور، خیلی نزدیک و اقلیما – بسازند.
منوچهر محمدی به فارس گفت: امروز در جلسه مشترک با خانواده امام موسیصدر، پیرامون آخرین تغییرات و نظرات روی فیلمنامه به نتیجه میرسیم.
به گفته محمدی تحقیقات مربوط به فیلمنامه زندگی امام موسی صدر از اوایل سال ۸۶ شروع شده و اوایل امسال نگارش نهایی فیلمنامه انجام شده که جهت بررسی و شروع پیشتولید به بنیاد سینمایی فارابی ارائه شده است.
محمدی گفت: چون پیشنهاد نگارش این فیلمنامه توسط خانواده امام موسی صدر بود، چندین بار فیلمنامه در مراحل مختلف نگارش به نظر آنها رسید. در این مرحله به علت اینکه چند نفر از خانواده وی در لبنان و چند نفر در ایران سکونت دارند، رفت و برگشت فیلمنامه بین ایران و لبنان باعث طول کشیدن نگارش شد. امروز قرار است در جلسه مشترک فیلمنامهنویس و کارگردان این فیلم با خانواده امام موسی صدر، آخرین نظرات آنها روی فیلمنامه اعمال و نهایی شود. این فیلم قرار است امسال تهیه شود البته شرایط لبنان هم در زمان تولید این فیلم تاثیر دارد.
محمدی در این باره گفت: «به علت جو متشنج لبنان در چند ماه اخیر نیازمند یک آرامش هستیم تا بتوانیم پیشتولید و تولید فیلم را در لبنان شروع کنیم.» هنوز جزئیات این پروژه مشخص نیست اما به گفته محمدی عوامل فنی فیلم همه ایرانی خواهند بود ولی چون فیلم به زبان عربی است، باید از بازیگران عرب زبان استفاده کنیم. شخصیت محوری داستان خود امام موسی صدر است که در ایران بزرگ شده بود و به زبان فارسی تسلط کامل داشته است.
به گفته محمدی انتخاب بازیگران این نقش چالش بزرگی برای پروژه است چون این بازیگر باید به هر دو زبان فارسی و عربی کاملا مسلط باشد. تمام داستان این پروژه در ۴۰ سال پیش میگذرد باید دید چه کسی میتواند با این خصوصیات در نقش امام موسی صدر ایفای نقش کند. با وجود اینکه کمال تبریزی در پاسخ به خبرنگار کارگزاران درباره زمان شروع فیلمبرداری این پروژه گفت «فعلا خبری نیست» اما جزئیات کامل شروع فیلم «امام موسی صدر» امروز در جلسهای با حضور خانواده صدر مشخص میشود.
امام موسی صدر در سوم شهریور ماه ۱۳۵۷ و در آخرین مرحله از سفر دورهای خود به کشورهای عربی، بنا بر دعوت رسمی معمر قذافی، رهبر لیبی وارد این کشور شد و در روز نهم شهریور همان ماه ربوده شد. دستگاههای قضایی دولتهای لبنان و ایتالیا و همچنین تحقیقات انجام شده از سوی واتیکان، ادعای دولت لیبی مبنی بر خروج امام از آن کشور و ورود ایشان به رم را رسما تکذیب کردند. مجموعه اطلاعات آشکار و پنهانی که طی دو دهه پیش به دست آمده است، همه دال بر آن هستند که امام موسی صدر هرگز خاک لیبی را ترک نکرده است. یادداشت صادق طباطبایی خواهرزاده امام موسی صدر درباره این پروژه را در زیر میخوانید.
صادق طباطبایی: آقای کمال تبریزی (۱) پیش از این برای ساخت فیلمی درباره امام موسی صدر ابراز علاقه کرده بودند و اطلاعاتی راجع به زندگی ایشان به دست آورده و مشتاق بودند از زندگی امام موسی صدر بیشتر بدانند. پس از آن با خانواده و دوستان امام صدر تماس گرفتند و این موضوع را پیشنهاد دادند. از آنجایی که پیشتر من هم چند برنامه تلویزیونی درباره امام صدر داشتم، از جمله برنامه مردم ایران سلام که مورد استقبال قرار گرفت، خانواده امام صدر به این پیشنهاد پاسخ مثبت داد.
آقای تبریزی مجموعه اطلاعاتی را گردآوری کردند، سناریویی را در چند فرم مختلف تنظیم کردند و قرار است خانواده امام صدر فرم نهایی را بررسی کنند. یک نسخه این سناریور در اختیار من قرار گرفته است تحت عنوان «وقتی موسی گریست». این یکی از پیشنهادات برای نام فیلم است که به داستان کوتاهی اشاره دارد مربوط به جنگها و خرابیهای لبنان. یک شب کودک یتیمی که خانواده خود را در درگیریها و حملات اسرائیل از دست داده بود در حوالی منزل امام صدر بیهدف میگشت.
آقای صدر این کودک را به منزل خودش میآورد. نیمههای شب که همه خواب بودند، امام صدر که در کتابخانه خود مشغول کار بود صدایی میشنود، کودک را میبیند که گریهکنان سراغ پدر و مادرش را میگیرد. اما صدر بچه را بغل میکند و اشک از چشمانش جاری میشود.
«وقتی موسی گریست» اشاره به این لحظه است. البته هنوز هیچچیز قطعی نیست و این تنها یک پیشنهاد است که قرار است بررسی شود. شخصیت، منش، رفتار اجتماعی و نگرش فقهی امام موسی صدر همیشه مورد توجه بوده است. شهید مطهری زمانی که امامخمینی در پاریس بودند به آنجا آمدند و به یاد دارم در جملهای به من گفتند: دایی تو ۵۰ سال جلوتر از زمان خودش را میدید.
۱-توضیح موسسه: در این خبر نام آقای تبریزی به اشتباه آورده شده است. تحقیقات فیلم امام موسی صدر را جناب آقای گوهری، فیلمنامه نویس فیلم انجام دادهاند.