شیخ شمس الدین، قضیه در چهارچوب سیاسی قرار گرفت.
قبلان: آنچه که انتظار داریم قطع روابط با لیبی است. نائب رئیس مجلس اعلای شیعیان، آقای شیخ محمد مهدی شمس الدین از تصمیم هیأت وزیران برای ارجاع قضیه امام موسی صدر و همراهان او به مجلس عدلی (بالاترین مرجع قضایی لبنان) استقبال کرد. او یاد آور شد که مجلس اعلای شیعیان از ماهها پیش به این دلیل که مساله به عنوان تجاوزی به لبنان در چارچوب سیاسی بررسی شود، خواستار این اقدام بوده است. شیخ عبدالامیر قبلان نیز از دولت خواست که روابط خود را با جمهوری لیبی قطع نماید.
شیخ شمس الدین گفت: قضیه امام موسی صدر وهمراهان او دغدغه هر روز هر لبنانی وبویژه هر مسلمان شیعه است، وهر کاری که به حل این مسأله به عنوان یک قضیه سیاسی ملی، عربی واسلامی کمکی کند، بر دولت وهمه رهبران سیاسی واجب است وهر عملی از این نوع موجب تشکر وتوجه ما خواهد بود. ماهها است که ما خواستار ارجاع این قضیه به مجلس عدلی (بالاترین مرجع قضایی لبنان) هستیم وهدف ما تنها بعد قضائی مساله نیست، بلکه از این نظر که این مساله تجاوزی به لبنان تلقی میشود وهدف آن ایجاد فتنه وایجاد مشکل در امنیت کشور ونیز قرار گرفتن جنوب لبنان وسلامت آن در معرض خطرات گوناگون بوده است.
بنابراین تصمیم دیروز هیأت وزیران مبنی بر ارجاع این قضیه از دادگاه عادی به مجلس عدلی (بالاترین مرجع قضایی لبنان) که بالاترین مرجع قضایی برای مسائل مهمی است که تهدید علیه امنیت ملی کشور تلقی میشود، موضوعی است که ما از مدتها پیش در انتظار آن بودهایم. از آنجا که از نظر اهمیت، هیچ قضیهای نسبت به این مسأله اولویت ندارد، شایسته است مجلس عدلی (بالاترین مرجع قضایی لبنان) که ویژه توطئههایی است که بر علیه امنیت کشور برنامه ریزی میشود و به همین جهت امکانات و ابزار قانونی کافی برای برخورد سریع قضایی را در اختیار دارد، تحرک لازم را داشته باشد. امام موسی صدر یکی از شخصیتهای برجسته مسلمانان و یکی از محورهای فکری وجهادی است که مسلمانان شیعه لبنان او را به عنوان پرچم هدایت و رمز آرزوها و ضمیر زنده دردها و جوشاننده آرزوهای خود برگزیده است.
شیعه لبنان با خلوص وصفا امید خود را برای رهایی از عقب افتادگی ومحرومیت وشرایط ناگوار کنونی خویش به او بسته است. انسان لبنانی که زیر فشار سلطه وظلم ومحرومیت بسر میبرد، امام صدر را مرجع و پناهگاهی برای انصاف وعدالت یافته وهمه فرق ومذاهب لبنان او را بعنوان عروه الوثقای وحدت واستقلال این کشور میدانند. قضیه ربودن امام موسی صدر تنها میتواند توطئهای تلقی شود که امنیت وسیادت وسلامت لبنان را هدف تیر کینه خود قرار داده است. خصوصاً اینکه قضیه امام در شرایط بسیار دشواری به وقوع پیوست که، در پی اشغال نوار مرزی توسط اسرائیل وآغاز اجرای نقشه تخلیه جنوب از اهالی آن و ایجاد موانع وطوفان فتنهها بر سر راه جریان آشتی و وحدت ملی، امام موسی صدر در داخل وخارج کشور اقدام به تحرکاتی کرد.
در آن زمان فعالیتهای امام صدر در داخل در جهت وحدت ملی وتسلط قانونی بر سرزمین کشور بود ودر خارج در ارتباط با سران کشورهای عربی بود واز آنها میپرسید که با جنوب لبنان چه کردهاند واز آنها میخواست تا حول یک برنامه مثبت که بدبختیهای لبنان را پایان دهد، متفق شوند که در جریان همین دیدارها در تاریخ ۲۵ آب ۱۹۷۸ وارد لیبی شد واز آن تاریخ خبری از او بدست نیامده است. اما حقیقت مساله ربودن امام صدر وهمراهان او در لیبی برای ما وهمه مردم لبنان وحتی در همه جای جهان روشن است. وخبرهایی که گاهگاه منتشر میشود تنها برای انحراف افکار وتحریف حقیقت است و بیانات سفیر لیبی در تهران که در روزنامههای مورخ ۱/۱۲/۱۹۸۰ منتشر شد ومسئولیت را متوجه ساواک نمود واین بیانات را به قوه قضائیه ایتالیا نسبت داد، آخرین حرکت از همین جریان انحرافی بوده است.
سفیر ایتالیا در لبنان بطور اجمال ونیز مفصلاً در تاریخ ۱۷/۱۲/۱۹۸۰ از طرف دولت این کشور و به نام آنها وبنا به دستور حکومت خود به مجلس اعلای شیعیان اعلام کرد که سخنان سفیر لیبی کذب است وبر موضع اعلام شده کشور خود در می۱۹۷۹ مبنی بر اینکه امام صدر وهمران وی به هیچ وجه وارد ایتالیا نشدهاند، تاکید ورزید. مفتی قبلان شیخ قبلان گفت: حکومت لبنان آنگونه که باید، در مورد قضیه امام صدر اقدام ننموده است. لازم است دولت همه امکانات خود را در این جهت بسیج کند وبرای حل این مسأله که در حقیقت استقلال وسیادت لبنان ونیز همبستگی و وحدت ملت وتمامیت ارضی کشور را هدف گرفته است، از همه ابزارها استفاده نماید. عدم حضور امام صدر در مسیر حیات لبنان، بلکه منطقه، شرایطی دشوار ایجاد میکند، زیرا در پی این توطئه دولتهایی کوچک تحت حمایت اسرائیل تشکیل خواهد شد.
از طرف دیگر حضور امام در لبنان ومواضع قاطع ومستحکم وی در برابر تجزیه لبنان توطئه گران را بر آن داشت تا آزادی را از او بگیرند وصدایش را خاموش کنند. اما در خصوص واگذار کردن این قضیه به مجلس عدلی (بالاترین مرجع قضایی لبنان)، شایسته بود حکومت مسأله را از همان هفته اول ربودن امام به شورا واگذار میکرد. اما امروز ودر شرایطی که تنها خدا میداند که چه خواهد شد، از دولت میخواهیم که با لیبی قطع رابطه کند که در آن صورت دولت پاسخگویی به احساسات و درخواستها وعواطف برادران امام موسی صدر را آغاز کرده است.