امام موسی صدر از دعوتكنندگان به صلح در جامعه لبنان بود و تجربه ايشان در زمينه گفتوگوی ميان اديان میتواند الگويی ارزشمند برای گروههای مختلف لبنانی و جهان غرب و همچنين، پيروان اديان مختلف در سراسر جهان باشد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، در بخش دوم گفتوگوی تلويزيونی با كارشناسان و صاحبنظران لبنانی درباره ابعاد اجتماعی و سياسی شخصيت امام موسی صدر كه در بيروت و در محل رايزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ايران برگزار شد، «محمود حيدر»، انديشمند لبنانی و رئيس مركز پژوهشهای بنيادين «دلتا» لبنان، حضور داشت.
اين برنامه پيرامون نقش بنيادين امام موسی صدر در تحكيم روابط ميان شهروندان لبنانی بود كه از سوی شبكه ماهوارهای «المنار» پوشش داده شد.
محمود حيدر در اين گفتوگوی تلويزيونی اعلام كرد: امام موسی صدر از دعوتكنندگان به صلح و امنيت در جامعه لبنان بود و تجربه ايشان در رابطه با گفتوگو ميان اديان، نمونه بارزی است كه علاوه بر گروههای مختلف لبنانی و جهان عرب، پيروان اديان مختلف از سراسر جهان میتوانند از آن پيروی كنند.
وی در ادامه اظهار كرد: بدون شك امام موسی صدر دارای شخصيت جامعی بود و ايشان دارای شخصيتی استثنايی در سطوح محتلف دينی، علمی، اجتماعی، فرهنگی و بهويژه در زمينه سياسی است و همچنين وی در تمامی عرصهها و زمينهها به نحو احسن ظهور پيدا میكرد و حضور عالمانهای داشت.
محمود حيدر تصريح كرد: امام موسی صدر در رابطه با موضوع گفتوگوی اديان، اولويتهای خاص خود را داشت و ايشان با توجه به وضعيت اجتماعی لبنان و نيز وضعيت اديان و مذاهب و گروههای مختلف جامعه اين كشور، نهايت تلاش خود را برای ارائه الگويی در زمينه گفتوگوی اديان ارائه داد و شخصيت امام موسی صدر سبب شد كه ايشان بتواند چنين الگويی در زمينه گفتوگوی ميان اديان ارائه دهد و نيز باعث نوعی ارتباط ميان اديان با وجود تنوع دينی و مذهبی و سياسی در لبنان شد و در حقيقت، ايشان از پيشگامان گفتوگو ميان گروههای اسلامی از جمله دروزیها، اهل سنت و علویها شد و ايشان با رويكرد متسامح و تعاملی كه داشتند سبب شد كه ارتباط وی با مذاهب مختلف تقويت شود و از هر چيزی كه باعث ايجاد تفرقه ميان اديان میشد، دوری میجست.
وی افزود: مسلمانان لبنان در زمان امام موسی صدر، وحدت و يكپارچگی خود را حفظ كردند و خبری از عناوين شيعه و سنی نبود، بلكه همه مسلمان بودند و از سوی ديگر امام موسی صدر با مسيحيان نيز رابطه عميق و استواری داشت و ايشان حتی به كليسا میرفتند و با آنها در ارتباط بود، و اين اقدام امام موسی صدر نقش زيادی در كاهش درگيری فرقهای كه در لبنان آغاز شده بود، داشت و ايشان از دعوتكنندگان به صلح و امنيت داخلی بود؛ اما دشمنان و كسانی كه درصدد شعلهوركردن جنگ داخلی در لبنان بودند، امام موسی صدر را مانعی اساسی برای پيشبرد طرح تخريبی خود میدانستند و در حقيقت امام موسی صدر از دعوتكنندگان به صلح در داخل لبنان بود و تجربه ايشان در زمينه گفتوگوی ميان اديان میتواند الگويی ارزشمند برای گروههای مختلف لبنانی و جهان غرب و همچنين، پيروان اديان مختلف در سراسر جهان باشد.
محمود حيدر در ادامه با اشاره به موضوع نقش امام موسی صدر در تقويت روابط ميان شيعيان و مذاهب ديگر عنوان كرد: فعاليتها و سخنرانیهايی كه امام موسی صدر در دانشگاههای مسيحی و اسلامی ارائه میدادند، شامل تمامی اديان و مذاهب دينی در لبنان میشد و ايشان رابطه تنگاتنگی با تمامی گروهها داشت.
محمود حيدر تصريح كرد: امروزه اگر گفتوگوهايی در لبنان صورت بگيرد، بيشتر براساس تعارف است، امام موسی صدر با تسامحی كه داشتند و همچنين با قبول فرهنگ گفتوگو، توانستند چارچوب گفتوگو را بنيان نهند و مفاهيم اين فرهنگ گفتوگو، در نشستها و اجتماعات فرهنگی، منابر مساجد و دانشگاههای لبنان منعكس میشود.
وی درباره موضوع تحكيم ساختار نظامی شيعيان در لبنان، خاطرنشان كرد: شكی نيست كه شيعيان باوجود اينكه اكثريت جميعت لبنان را تشكيل میدادند، قبل از آمدن امام موسی صدر و از نظر حقوق سياسی و جاگاه اجتماعی و علمی در حاشيه قرار داشتند، بنابراين با حضور امام موسی صدر در لبنان، شيعيان بار ديگر در عرصههای مختلف جامعه حضور فعالی پيدا كردند.
وی افزود: امام موسی صدر توازن صلح را به جامعه لبنان هديه كرد تا يك زندگی مشترك همراه با صلح و امنيت ميان پيروان اديان در لبنان ايجاد كند و ايشان از دو جنبه كار خود را آغاز كرد نخست اينكه گسترش جنبه اجتماعی و علمی و ديگری بازنگری در علوم دينی از طريق حوزهها و تأسيس تعدادی از مدارس و مؤسسههای علمی در لبنان بود.
وی گفت: شيعيان در زمان امام موسی صدر بيشتر در مرزهای فلسطين ساكن بودند و همين امر سبب شد كه اسرائيل آنان را هدف قرار دهد و به همين خاطر پيروان مذهب تشيع با جبهه دشمن در تقابل بودند و ارادههای مردمی و ملی اين مناطق برانگيخته شد و امام موسی صدر نقش مهمی در راهاندازی جنبش مقاومت مردمی در لبنان ضد اشغالگران صهيونيست داشت و در حقيقت امام موسی صدر يك استراتژی دفاعی واقعی در حمايت از كشور را شكل داد.
اين انديشمند لبنانی خاطرنشان كرد: امام موسی صدر در پی تقويت جنبش مقاومت در مناطق شيعی بود و اين امر نتايج بزرگ و ارزشمندی در سطح مقابله با اشغالگران صهيونيست داشت و تقويت پايههای مقاومت توسط امام موسی صدر تأثير و نتايج ارزشمندی داشت كه برای لبنان در مقابله با صهيونيستها از آن بهره برد و استراتژیهای دفاعی واقعی در حمايت از كشور تأسيس كرد.
وی در پايان با اشاره به اين گفتار و كردار امام موسی صدر محصور به زمان و مكان خاصی نيست، گفت: به اعتقاد من اين مسئله به اعتقادات امام موسی صدر و ارتباط وی با قرآن كريم و معارف ناب اسلامی برمیگردد و اين يك مسئله اساسی در شخصيت امام موسی صدر است زيرا كه ايشان صاحب اين حقايق و مشرف بر آنها است و شخصيت و انديشههای ايشان علاوه بر اينكه متعلق به زمان و مكان خاصی نمیشود، راهگشای آينده است و افقها و چشماندازهای آينده و استراتژیهای معرفتی را تعيين میكند و به همين خاطر وی دارای شخصيت متمدنانهای بود و شخصيت ايشان برای فرآيندهای متعالی شكل گرفته است.
لازم به ذكر است؛ اين برنامه تلويزيونی به همت خبرگزاری ايكنا و با همكاری رايزنی فرهنگی ايران در لبنان و مؤسسه فرهنگی ـ تحقيقاتی امام موسی صدر، در محل رايزنی فرهنگی ايران در بيروت ضبط و توليد شد.