انفعال دستگاه دیپلماسی ایران پایانی ندارد. ۶ماه از تحولات لیبی سپری شد، معمر قذافی سقوط کرد و انقلابیون تسلط مناطق حساس این کشور را در دست گرفتند اما وزارت خارجه ایران با خودداری از به رسمیت شناختن حکومت جدید لیبی تنها به صدور بیانیهیی اکتفا کرد.
گروه سیاسی|سیده آمنه موسوی
انفعال دستگاه دیپلماسی ایران پایانی ندارد. ۶ماه از تحولات لیبی سپری شد، معمر قذافی سقوط کرد و انقلابیون تسلط مناطق حساس این کشور را در دست گرفتند اما وزارت خارجه ایران با خودداری از به رسمیت شناختن حکومت جدید لیبی تنها به صدور بیانیهیی اکتفا کرد. با وجود کم؟ کاری دستگاه سیاست خارجی کشورمان در برقراری ارتباط با شورای ملی انتقالی لیبی، ترکیه که رقیب ایران در مناسبات منطقهیی به شمار میرود گوی سبقت را از مقامات کشورمان ربود و آغاز عصر جدید در لیبی که با هدف تشکیل کشوری متحد، دولتی و دموکراتیک صورت گرفته است را تبریک گفت و احمد داوود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه راهی بنغازی (پایگاه اصلی انقلابیون) شد تا با مقامات شورای ملی انتقالی لیبی به گفتوگو بپردازد.
انقلاب لیبی و ابراز برائت کشورها از رابطه با قذافی
با پیروزی انقلاب ایران در سال ۵۷، لیبی از نخستین کشورهایی بود که این انقلاب را به رسمیت شناخت و در سال ۶۵ با شدت گرفتن جنگ ایران و عراق برخلاف بیشتر کشورهای عربی و اسلامی در کنار ما باقی ماند و ادوات جنگی مورد نیاز ایران را تامین کرد. شاید برهمین اساس باشد که مسوولان کشورمان تعجیل چندانی در به رسمیت شناختن رهبران جدید این کشور نداشتهاند اما با این وجود بیشتر کشورهای جهان با تطابق سیاستهایشان با آنچه در لیبی میگذرد بر لزوم تشکیل دولتی که بتواند خواستههای مردم این کشور را محقق کند، تاکید داشتهاند. کشور ترکیه یکی از این کشورهاست که در هماهنگی کامل با دیگر اعضای ناتو اقدام به شناسایی شورای ملی انتقالی لیبی کرد. علاوه بر ترکها، قطریها به انقلابیون در فروش نفت؟شان کمک کردند، اماراتیها برای مشارکت در طرح منطقه پرواز ممنوع که بر فراز لیبی جریان داشت، ۱۲ فروند جنگنده به مدیترانه فرستادند، کویتیها و اردنیها و بسیاری از کشورهای اسلامی و غیراسلامی دیگر نیز از حکومت
رو به زوال قذافی ابراز برائت کردند اما در ایران مسوولان کشورمان تنها به صدور بیانیهیی اکتفا کردند.
ایران و صدای انقلابیونی که شنیده نشد
اما وزیر امور خارجه کشورمان که به نظر میرسید صدای انقلابیون لیبیایی را نشنیده است در حاشیه مراسم دویستمین سالگرد استقلال ونزوئلا که در محل سفارت این کشور برگزار شد، گفت که در حال کار روی پیشنهادهایی هستیم تا ضمن برآورده شدن مطالبات مردمی در لیبی، این کشور وضع آرامی نیز پیدا کند.
صالحی در حالیکه بیشتر کشورهای جهان اقدامبه به رسمیت شناختن شورای مخالفین دولت لیبی کرده بودند، در پاسخ به این سوال که آیا تهران قصدی برای به رسمیت شناختن شورای مخالفین دولت لیبی دارد یا خیر، اظهار داشت: قصد به رسمیت شناختن یا نشناختن انقلابیون در اینجا اساسا مطرح نیست، بلکه موضع اصولی این است که در هر کجای دنیا چه در لیبی یا در بحرین مردم در آن قیام کرده باشند و به دنبال مطالبات مشروع باشند باید به این مطالبات مردمی پاسخ داده شود. موضعگیریهای دستگاه دیپلماسی کشورمان با این توجیه که چون نیروهای ناتو در سقوط قذافی نقش داشتهاند ما از این اقدام حمایت نمیکنیم، با منطق سازگار نیست. از مدتها پیش مشخص بود که قذافی صد درصد رفتنی است و عقل دیپلماتیک ایجاب میکرد که ایران با انقلابیون در تماس باشد تا بتواند در لیبی آینده جای پایی برای خود ایجاد کند. این نتیجهیی بود که تمام کشورهای جهان به آن رسیده و برنامههای خود را برهمین اساس تنظیم کرده بودند. اما آیا در تهران، این موضوع به عقل هیچ دیپلماتی نرسید؟!
مسوولان کشورمان علاوه بر نادیده گرفتن خواست مردم لیبی، توجهی نیز به درخواستهای مردم ایران که خواهان دخالت ایران برای اطلاع از وضع امام موسی صدر که با توطئه عوامل دولت قذافی در لیبی ناپدید شده است نیز نشان ندادند.
کاظم جلالی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره گلایههای خانواده امام موسی صدر از عدم پیگیری وضع وی از سوی دولت و مجلس اظهار میدارد: این موضوع به جد در مجلس هفتم و هشتم در دستور کار قرار داده شد و کمیتههایی برای پیگیری این موضوع تشکیل شد؛ اما دولت قذافی پاسخگو نبود یا پاسخهای تکراری و غیرقابل پذیرشی را ارایه میکرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به سوالی درباره وضع امام موسی صدر نیز میگوید: ما قایل به این هستیم که ایشان زندهاند و نزد دولت قذافی اسیر بودهاند، قذافی دروغهای زیادی در این باره تحویل جامعه جهانی داد و هیچ کدام محمل قابل پذیرشی ندارد لذا امیدواریم در روزهای آینده امام موسی صدر را سالم ببینیم و ایشان بتواند به جمع خانواده خود بازگردد. با وجود تاکیدی که مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر زنده بودن امام موسی صدر دارد، رامین مهمانپرست سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در گفتوگو با «اعتماد» تصریح میکند که اطلاعات ما درباره وضع ایشان متناقض است. انقلاب مردم لیبی سومین روز پیروزی خود را جشن میگیرد و بیشتر کشورهای جهان از امریکا و فرانسه گرفته تا حماس و حزبالله، با تبریک این پیروزی جایگاه خود را در دولت بعدی لیبی تثبیت کردهاند.