امام موسی صدر در مطالعات تفسيری خود ابتكارات زيادی داشته و اسلوب تفسيری ايشان، واقعگرايانه و فصيح و در عين حال واضح، ساده و جذاب است و ايشان، مفاهيم و آموزههای كلام وحی را متناسب با درك و فهم مخاطب بيان میكرد.
سامی مکارم، پژوهشگر و نویسنده لبنانی و استاد علوم اسلامی، فلسفه و عرفان دانشگاه آمریکایی بیروت، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: امام موسی صدر در روش تفسیری خود ابتکارات زیادی داشته و اسلوب تفسیری ایشان، واقعگرایانه و فصیح و در عین حال واضح، ساده و جذاب است، بهنحوی که دلهای مشتاق به تفسیر را شیفته خود میکند و این خود نوعی قرابت به چارچوب صحیح تفسیر است؛ تفسیر صحیحی که از حقیقت پرده برمیدارد و آن را به قدر فهم و درک مخاطب عرضه میکرد.
وی افزود: امام موسی صدر در مطالعات تفسیری خود، مفاهیم و آموزههای قرآن کریم را به اندازه درک و فهم مردم بیان میکند و این شیوه صحیح و درست یک تفسیر است که مفسر بتواند به بهترین وجه آنچه را که مردم قادر به درک و فهم آن هستند، در اختیار آنها قرار بدهد و در عین حال مخاطب را به بهترین شکل با آموزهها و ارزشهای اسلامی آشنا کند.
سامی مکارم تصریح کرد: امام موسی صدر بر این باور بود که گسترش ترجمه قرآن کریم به زبانهای مختلف سبب میشود که فهم و درک معانی آن نیز گسترش یابد، ایشان درک و فهم قرآن کریم را برای عموم جایز و هدف اصلی از تفسیر را دستیابی به حقیقت عملی نافع برای عموم دانسته است.
وی در پاسخ به این پرسش که «آیا میتوان گفت که امام موسی صدر دارای روش تفسیری منحصربه فرد است؟» گفت: مطالعات قرآنی امام موسی صدر دارای روش تفسیری واضح و واقعگرایانه است و ایشان با تیزهوشی و استعداد درخشان و همچنین، ایمان عمیقی که به قرآن کریم و تأویل آن (تأویل به شکل صحیح) داشتند، توانست تفسیری متمایز و در عین حال فصیح و به روشی ساده و جذاب ارائه دهد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: روش تفسیری امام موسی صدر بر حقیقت قرآن کریم که از طریق آن شخص میتواند اجتهاد بکند، تمرکز دارد، بهطوری که ایشان، در مطالعات تفسیری خود اصول و مبانی اسلامی را مدنظر قرار میداد.
سامی مکارم در پاسخ به پرسش ایکنا مبنی بر اینکه «آیا امام موسی صدر در تبیین مباحث تفسیری خود از کتاب نهجالبلاغه استفاده کرده است؟» گفت: طبعاً امام موسی صدر نیز همانند دیگر مجتهدان و علمای برجسته مسلمان، از کتاب نهجالبلاغه در زمینههای مختلف از جمله مطالعات تفسیری خود استفاده کرده؛ چراکه هر مفسری برای تبیین مفاهیم و آموزههای قرآن کریم نیازمند بهرهگیری از دریای پهناور نهجالبلاغه است.
وی در پایان این گفتوگو، با اشاره به اینکه امام موسی صدر در مطالعات تفسیری خود، تفسیر قرآن به قرآن را تأیید میکند، اظهارداشت: امام موسی صدر معتقد بود که هیچ تفسیری بدون بهرهگرفتن از آیات قرآن کریم وجود ندارد و مفسر در این روش باید با علم و آگاهی در آیات قرآن کریم تدبر کند و در حقیقت، تفسیر قرآن به قرآن یک روش صحیحی است که امام موسی صدر در مطالعات تفسیری خود از آن پیروی کرد.
سامی مکارم، پژوهشگر و نویسنده کشور لبنان و استاد علوم اسلامی، فلسفه و عرفان دانشگاه آمریکایی بیروت است که تاکنون کتابها و مقالات زیادی در حوزه فلسفه، ادبیات، عرفان، علوم و اندیشه اسلامی نوشته و در همایشهای بینالمللی زیادی با موضوعات مختلف اسلامی شرکت کرده است.