از لحظهای که سید صدر الدین صدر، هفته گذشته در فرودگاه طرابلس از هواپیما پیاده شد، در خاطرش تصویر پدرش امام موسی صدر نقش بست که سرهنگ معمر قذافی او را ربود...
یادداشتی از رضوان عقیل در روزنامه النهار، پنجشنبه ۲۶ ژانویه ۲۰۱۲ (۶ بهمن ۱۳۹۰):
از لحظهای که سید صدر الدین صدر، هفته گذشته در فرودگاه طرابلس از هواپیما پیاده شد، در خاطرش تصویر پدرش امام موسی صدر نقش بست که سرهنگ معمر قذافی او را ربود و این معما علیرغم تلاشهایی که حکومت جدید لیبی انجام داده است، تا به امروز نامکشوف باقی مانده است. با اینکه این مقامات در دیدار با هیئت لبنانی به ریاست وزیر خارجه عدنان منصور بر گشودن گرههایی که به علت نبودن روابط طبیعی میان لبنان و لیبی در طول سه دهه اخیر وجود داشت، تأکید کردند.
فرزند امام موسی صدر با رویی گشاده و در فضایی دلگرم کننده وارد گفتوگو با مسئولان شد و به آنان گفت که موضع خانواده از آغاز ربوده شدن امام به هیچ روی دشمنی با مردم لیبی نبوده است و اساساً خانواده به دنبال خونخواهی و مسائلی از این دست نیست بلکه همهی خواستش و همهی آن چیزی که در این سالهای تلخِ گذشته خواسته است، آزادی امام موسی صدر و دو همراه وی است.
خبر کشته شدن قذافی خانواده صدر راغافلگیر کرد؛ زیرا به همهی متهمان این پرونده این امکان را می دهد که اطلاعاتشان را درباره قضیه امام صدر انکار کنند و آن را در قذافی منحصر بدانند که مرده است و همراه او آرشیوی از اسرار متعلق به امام صدر از میان رفته است. قذافی همچنین با مرگ خود اسرار مربوط به برخی شخصیتها و احزاب لبنانی که طرابلس غرب را به منزله منبعی مالی می دانستند، مدفون کرد.
خانواده دستاوردهای سفر اول هیئت لبنانی متشکل از مدیر کل امور مهاجران وزارت خارجه لبنان و قاضی حسن الشامی به پایتخت لیبی را پیگیری کرد و سپس صدر الدین صدر هیئت عالیرتبه لبنانی را همراهی کرد و از نزدیک احترامی را که همهی ملاقات شوندگان و شهروندان لیبیایی برای پدرش قایلاند، و اینکه همه بر این مسئله اتفاق داشتند که ظلم قذافی و حلقه تنگ اطرافیان او همه را در بر گرفته است مشاهده کرد.
فرزند امام بر این نکته تأکید کرد که پدرش و دو همراه او هنوز اسیر هستند و عامل زمان، عنصری اساسی در جرایم آدم ربایی است فلذا تلاشها در این باره باید سرعت بگیرد. و این مسئلهای بود که وزیر دادگستری لیبی قاضی علی احمد عاشور نیز بر آن تأکید داشت. مقامات رسمی و قضایی لیبی نیز گفتند که طرابلس غرب تا پایان راه همراه خانواده و مقامات لبنانی خواهند ماند و در طول پیگیری این قضیه بر آن تمرکز خواهند کرد.
صدر الدین صدر با زبانی دیپلماتیک و با آرامش با ملاقاتشوندگان سخن گفت و از آنان هیچ سخنی مبنی بر فوت پدرش نشنید، هر چند فرضیات دیگری وجود دارد. و اینکه برای انسان نمیتوان عمری معین فرض کرد و این مسئله نه در شرع پذیرفتنی است و نه در قانون. امام امروز ۸۳ ساله است در حالی که برادری دارد که در سن ۸۷ سالگی است و سر زنده است و مادرشان نیز چندی پیش در سن ۱۰۳ سالگی از دنیا رفته است.
نکتهی دیگری که هیئت لبنانی و مقامات لیبیایی (که در شناخت شخصیت قذافی خبره هستند) خبره در شناخت قذافی بودند، به آن اشاره کردند این بود که از «جنون» قذافی هر کاری محتمل است.
به این نکته نیز اشاره شد که منطقهای از لیبی در همسایگی کشور نیجریه هست که هنوز به تصرف کامل نیروهای دولت جدید در لیبی در نیامده است...
اما مهمترین نکته برای هیئت لبنانی، دستگیری نگهبانان زندانی است که امام صدر در آن بوده است که این مسئله میتواند سرنخی برای ماجرا باشد و اثبات میکند امام موسی صدر پشت میلههای زندان بوده است. و این اتفاق این مسئله را که به دستور قذافی این سه مهمان او را فوراً به قتل رساندهاند، نفی میکند.
و لبنان بر عبارت «پشت میلهها» تأکید میکند و بر این مبنا با لیبیاییها و گروه قضاییای که به ریاست قاضی حسن الشامی برای این هدف تشکیل شده است عمل میکند و این کانال بین دو طرف باز است و رئیس پارلمان لبنان نبیه بری از جایگاه رسمیاش و ریاست جنبش امل که امام صدر آن را در لبنان پایه گذاشت، جزئیات آن را پیگیری خواهد کرد.
همچنین مجموعهای از مسئولان دستگاههای امنیتی و بزرگان... برای تحقیق در پرونده امام موسی صدر بازجویی خواهند شد. اینها نیز همکارانی دارند در برخی کشورهای عربی همسایه لیبی که قبل از فروپاشی نظام قذافی و مرگ او از آن کشور گریخته بودند.
دستگاه قضایی لیبی نیز در خلال ملاقات با هیئت لبنانی به بستهای از پروندهها و اطلاعات از سوی طرف لبنانی دست یافت و بهزودی هیئتی قضایی از طرابلس غرب به بیروت در روزهای آینده سفر خواهد کرد تا با خانواده صدر و دو همراهش و وزیر دادگستری لبنان شکیب قرطباوی و دادستان کل قاضی سعید میرزا ملاقات کند.