منوچهر متکی وزیر پیشین امور خارجه بعدازظهر روز سه شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۰
با حضور در دانشگاه علم و صنعت در خصوص «تشکیل خاورمیانه اسلامی و نقش
دیپلماسی ایران» به مدت دو ساعت در جمع دانشجویان این دانشگاه به ایراد
سخنرانی پرداخت و در ادامه به سؤالات کتبی و شفاهی آنها پاسخ داد.
... وزیر پیشین امور خارجه در پاسخ به سؤال دانشجویی در خصوص برقراری رابطه با لیبی و وضعیت امام موسی صدر خاطرنشان کرد: در قصه لیبی و روابط بین کشورها معمولا مؤلفههای مختلفگاه منفی وگاه مثبت روابط دو کشور را تشکیل میدهند. اگر مؤلفههای منفی قویتر باشد روابط دو کشور سرد است و یا به قطع روابط منجر میشود ولی اگر مؤلفههای مثبت صمیمیتر باشد، میگویند روابط دو کشور گرم است.
متکی ادامه داد: روابط ما و لیبی ترکیبی از مؤلفههای مختلف است که یکی از آنها بحث امام موسی صدر میباشد، دیگری مواضع و برخوردهای لیبی در خصوص مسائل و موضوعات مختلف جهانی و مؤلفه دیگر تعاملات جهان عرب در رابطه با جنگ ۸ساله عراق علیه ایران.
وی با طرح این پرسش که برخورد امام در روابط با لیبی با مورد توجه قرار دادن موضوع امام موسی صدر چگونه بوده است، خاطرنشان کرد: ما و لیبی در دوران امام، مراوده داشتیم و سفارتخانههایمان دایر بود. سعد مجبر که سفیر لیبی در تهران است ۳۰ سال پیش سفیر این کشور در ایران بود. ما مراودات نظامی داشتیم و به میزانی که ظرفیت وجود داشت، مراودات اقتصادی نیز داشتیم. در دوران امام با لیبی روابط سیاسی، اقتصادی، نظامی و بینالمللی داشتیم.
وی اضافه کرد: در سال ۱۳۶۰ به همراه شهید شاهچراغی به چند کشور و از جمله لبنان سفر کردم. در آنجا با مرحوم شیخ محمد مهدی شمس الدین نایب رئیس مجلس شیعیان لبنان ملاقاتی داشتیم و افرادی نیز از جنوب لبنان آمده بودند. شمسالدین خطاب به ما گفت: اینها از جبلعامل آمدهاند و خطاب به آنها گفت: اینها (من و شهید شاهچراغی) دوستان قذافی هستند. من به وی گفتم: «قف»، در ایران انقلابی شد که هسته اصلی انقلاب، نگاه و خط امام است و جریانهای سیاسی و افراد و چهرهها به میزانی که با این هسته همگرایی دارند در متن انقلاب میمانند. اگر نباشند کنده و جدا میشوند. در سیاست بینالملل امام نیز همینطور است. حافظ اسد، قذافی، یاسر عرفات و هرکس دیگری اگر در مواضع بینالمللی امام همراهیها را نشان دهد، میتواند در زمره و کنار شعارهای امام بماند، اما به محض آنکه از آن فاصله بگیرد، جدا میشود.
وی افزود: در دوره هشتساله قبل از دولت نهم، گفتند روابط را با لیبی به سطح پایینتری میرسانیم و... اتفاقاً در این سالها، لیبی در دامان غرب و آمریکا میغلتید. در سفر یک سال پیشی که به لیبی داشتم موضوعات مختلفی از جمله امام موسی صدر را دنبال کردم. اگر با لیبی مراوداتی داشتیم، به این معنا نبود که از مقوله امام موسی صدر جدا و منفک شدهایم...