استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی گفت: هنوز میتوان آثار و برکات امام موسی صدر را در لبنان دید.
دکتر غلامرضا اعوانی که در لبنان تحصیل کرده است در سخنانی در «همایش امام موسی صدر؛ اندیشه ربودهشده» پرسید: ما امروز چه چیزهای میتوانیم از امام موسی صدر بیاموزیم؟ وی افزود: دانشمندان گفتهاند که انسان همان است که خود را میسازد و بر همین مبنا میتوان گفت امام صدر بر اساس راهی که انتخاب کرده بود؛ یک عالم، اندیشمند و مصلح اجتماعی در وضعیت اسفبار جهان اسلام بود.
دکتر اعوانی در ابتدا به نقل چند خاطره از امام موسی صدر پرداخت و گفت: در آن زمان در لبنان برای من و دوستانی که در محیطی دینی پرورش یافته بودند بسیار سخت بود که تکلیف دینیمان را انجام دهیم؛ لذا تصمیم گرفتیم که برای حل این مشکل از امام موسی صدر کمک بگیریم. وی افزود: ما برای دیدن امام موسی صدر به شهر صور رفتیم و ایشان پذیرفتند که برای سخنرانی به بیروت بیایند. این جلسات در خانه یک تاجر اصفهانی برگزار میشد. امام موسی صدر چهار، پنج جلسه به بیروت آمدند و بعد از آن یکی دیگر از علما را برای سخنرانی به آنجا فرستادند. اعوانی اظهار داشت: خاطره دیگری که هرگز فراموش نمیکنم، سفر حج است که ششصد، هفتصد نفر دور امام را گرفته بودند و امام موسی صدر در میان آنان همچون شمعی در محفلی یا سروی در انبوه درختان بود.
اعوانی در ادامه به توصیف سیمای امام موسی صدر پرداخت و گفت: ایشان همیشه متبسم بود، حالتی همراه با تفکر داشت، چهرهاش حکایت از صاحباندیشه بودنش میکرد و همچنان که رئیس جمهور محترممان گفت: ایشان عالم به زمان بود. وی تصریح کرد: پرسش اصلی از دید اعوانی این است که ما چه درسی میتوانیم از امام موسی صدر بیاموزیم؟ زیرا بعضی از علما، عالم به زمان نبودند و مثلاً به مسأله فلسطین توجهی نمیکردند. ما باید از علمایی که به امور مسلمین اهتمام داشتند، در عمل درس بگیریم.
اعوانی ادامه داد: وقتی امام موسی صدر به لبنان رفتند در سال ۱۳۳۸، سی سال داشتند، در آن زمان ایشان برنامه دقیقی درباره لبنان داشتند. زیرا پس از اخذ درجه اجتهاد و شاگردی بزرگانی چون آیتالله بروجردی، امام خمینی (س) و علامه و پس از خواندن فلسفه برای تحصیل اقتصاد به دانشگاه تهران رفت تا از محضر بزرگان اقتصاد آن زمان علم اقتصاد بیاموزد. دکتر اعوانی در ادامه افزود: اقتصاد را نمیتوان از شرح لمعه و مکاسب که در حوزه تدریس میشود فرا گرفت هر چند باید درسهای علم اقتصاد را با شرع تطبیق داد.
دکتر اعوانی با اشاره به فعالیتهای اقتصادی امام موسی صدر در لبنان از جمله ساختن بیمارستان، مدرسه و تأسیس مدینه الطب و ایجاد نهضت حرکتالمحرومین گفت: اقتصاد، یک راه ترویج دین است. اندونزی، مالزی و چین از جمله کشورهایی هستند که از طریق تجارت، اسلام آوردهاند و مثلاً میبینیم که میر سید علی همدانی که عالمی ایرانی است هنگامی که برای تبلیغ اسلام به کشمیر رفته بود چهارصد نفر از ارباب حرف را با خود همراه برد و کشمیر را به منطقهای مسلماننشین تبدیل کرد. نظیر چنین کاری را هم امام موسی صدر در لبنان انجام داد. اعوانی سپس به جنبه دیگری از زندگی امام موسی صدر اشاره کرد و گفت: او نقش مهمی در فروکشکردن جنگ در لبنان داشت و عامل سازش بین فرقهها بود.
وی افزود: امام موسی صدر، فردی صلحطلب بود و باعث شد شیعیان که نسبت به دیگر فرقهها بیشترین جمعیت را داشتند ولی در اقتصاد و سیاست از سهم کوچکی برخوردار بودند سر بلند کنند. اعوانی با تأکید بر اینکه خود را تنها یک معلم فلسفه میداند، گفت: امام موسی صدر لبنان را نجات داد زیرا لبنان در آن زمان ارتش نداشت و تنها هر چند وقت یک بار آموزشهای محدود نظامی به جوانان داده میشد اما امام موسی صدر پایگاههایی ایجاد کرد که در آنجا بزرگانی از ایران نظیر شهید دکتر چمران، سید احمد خمینی و دیگران آموزش دیدند وآثار و برکات این عمل موسی صدر هنوز در لبنان دیده میشود و آنها موفق شدهاند اسرائیل را عقب برانند.