دومین نشست هماندیشی با روزنامهنگاران برای آزادی امام موسی صدر در دفتر مؤسسه و با حضور خانم حورا صدر، مدیر مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر و مهدی فیروزان عضو هیئت مدیره مؤسسه و شماری از اصحاب رسانه برگزار شد.
در ابتدای نشست مدیر عامل مؤسسه ضمن خیرمقدم به روزنامهنگاران حاضر در نشست خبر صدور مجوز مجموعه دوجلدی سیره و سرگذشت امام موسی صدر را داد. این کتاب برگردان کتاب «السیره و المسیره» است، به بیان زندگی و وجوه مختلف اندیشه امام موسی صدر میپردازد و مهدی سرحدی آن را به فارسی ترجمه کرده است. سپس مهدی فیروزان در ادامه مباحث مطرحشده در جلسه قبل نکاتی را درباره پرونده پیگیری ربودن امام موسی صدر مطرح کرد.
به گفته فیروزان سه ملاحظه اساسی در سیر حقوقی پرونده وجود داشته است. نخست اینکه پس از ربوده شدن این سئوال بود که در کجا امکان تشکیل پرونده حقوقی بوده است. فیروزان در اینباره گفت: «وقتی جرمی در کشور دیگری واقع شده وقتی میتوانیم در کشوری ثالث پرونده تشکیل بدهیم، که دادگاههایش صلاحیت لازم را داشته باشند. اولین مشکل این بود که آیا دادگاههای لبنان دادگاههای صالح هستند یا نه و زمانی که دولت لبنان تحت عنوان تهدید امنیت ملی کشور، این پرونده را پیگیری کرد، صالحهبودن دادگاهها تائید شد».
به گفته فیرزوان نکته دیگری که وجود داشت و در اسنادی که تاکنون منتشر شده، نیامده است مسئله ساختار قدرت و طایفهای بودن آن در لبنان است. مسئله که مدتها کار سیاسی احتیاج داشت تا همه گروهها همموضع شوند. به این مسئله باید وضعیت سیاسی لبنان و جنگهای داخلی این کشور را نیز افزود. ولی با همه این مشکلات لبنان به ثبات رأیی مناسب در اینباره رسید.
نکته سومی که مورد اشاره فیروزان قرار گرفت این بود که به نتیجه رسیدن این احکام، حتی اگر وکلای قویای مانند «شبلی ملاط» و «یوسف حاج شاهین» وجود داشته باشد، باز هم ملاحظاتی سیاسی در اینباره وجود خواهد داشت که مانع روند حقوقی پرونده میشود. فیروزان در این مورد به پرونده شارون اشاره کرد که با همت ملاط در دادگاههای دانمارک برگزار شد و مدارک متعددی نیز علیه وی وجود داشت و در آستانه صدور رأی دادگاه تغییر قانون اساسی دانمارک سبب شد که دادگاه این کشور صلاحیت صدور رأی را از دست بدهد.
یکی از نقدهای مطرح شده در این نشست و نشست قبلی طرح نشدن برخی از حقایقی بود که خانواده از آنها مطلع هستند ولی رسانهای نمیشود. فیروزان با اشاره به اینکه به لحاظ حقوقی ادله محکم و قوی در اثبات ربودن امام موسی صدر از سوی دولت لیبی وجود دارد، طرح نشدن شماری از خبرهای رسیده را به این دلیل دانست هم مستندات محکمی وجود دارد و هم اینکه ارجحیت خانواده این است که تنها خبرهایی را منتشرکند قابلیت استناد و ارجاع حقوقی دارند.
فیروزان درباره انتقادهایی که به خانواده امام موسی صدر میشود، گفت که ما یا مقصریم یا قاصر و در هر دو حالت چون امام آزاد نشده در اقدامات خود موفق نبودهایم.
خانم صدر، نیز در بخشی از سخنانشان در پاسخ به این پرسش که چرا هنوز امام در بند قذافی است، گفت مجموعه دلایلی که امام را برای آن ربودند هنوز هم پابرجاست و به قوت خود باقیست. وی با اشاره به اینکه از ابتدای قضیه ربودن خانواده این مسئله را یک مسئله خانوادگی، لبنانی یا ایرانی صرف نمیدانست. صدر با تاکید به این نکته گفت که من خودم را بیش از جوانان حرکت المحرومین و همراهان امام موسی صدر، فرزند امام موسی صدر نمیدانم.
مجموعه بحثها و نظرهای مطرحشده در این نشست بر این نکته استوار بود که تاکید بر اندیشه امام موسی صدر و مشی و روش ایشان در برخورد با مشکلات متعدد لبنان و جهان اسلام به طور عام و شیعیان به طور خاص، میتواند حول شکلگیری هویتی جهانشمول از امام قرار گیرد. یکی از این توصیهها فعال کردن افکار عمومی جهانی در مورد پرونده و ساختن تصویری جهانی از جلوههای شخصیتی امام موسی صدر بود.