«فرهنگ گفتوگو و تعامل با مخالف از نگاه امام موسی صدر» عنوان مقالهای از سید علی بطحایی است که در همایش بینالمللی «امام موسی صدر؛ انسان عقل و اخلاق» ارایه شد.
به گزارش آینده روشن به نقل از ستاد خبری همایش بینالمللی «امام موسی صدر؛ انسان عقل و اخلاق»، در دومین نشست تخصصی این همایش که بعداز ظهر امروز آغاز شد، سید علی بطحایی، کارشناس ارشد ادیان و مذاهب اسلامی، درباره «فرهنگ گفتوگو و تعامل با مخالف از نگاه امام موسی صدر» سخن گفت و به ارایه مقاله خود در این باره پرداخت.
این پژوهشگر امام موسی صدر را انسانی دانسته است که در حیات اجتماعی و تبلیغی خود در لبنان که آکنده از تفکرات متشتت و متعارض و متضاد با هم بود و فضای آزاد و نقادانه لبنان را تجربه میکرد، توانست به نحو احسن هم برنامهها و اهداف خود را به منصه ظهور رساند و هم توانست با مخالفان خود با بهترین شیوه و کم هزینهترین روش تعامل کند و فرهنگ درست تعامل با مخالف را در صحنه سیاسی لبنان اعمال کند.
وی آنچه را باعث توفیق روز افزون امام صدر در عرصه لبنان میشد، داشتن تعامل درست و حسابشده با مخالف و غیرهمعقیده خود دانسته و افزوده است: او ابتدا مخالفان خود را درست میشناخت و ریشهٔ اصلی مخالفتها را پیدا میکرد و سپس با دستهبندی و طبقهبندی مخالفان خود و میزان اثرپذیری و اثرگذاری آنها بر طبق آن با مخالف خود رفتار میکرد.
علی بطحایی میافزاید: امام صدر با تفکیک دقیق مخالفان خود و میزان نفوذ آنها در فعالیتها، تا جایی که میتوانست و سعه صدر او به مصالح عمومی ضرر و زیان وارد نمیکرد، مخالفان را تحمل میکرد و با دیده اغماض با آنها رفتار میکرد و با اصل کرامت انسانی وگذشت و تحمل مخالف و احترام به او، مخالفت آنها را کنترل میکرد.
در این مقاله اشاره شده است که امام صدر بارها، از منافع شخصی خود چشمپوشی کرده تا بتواند مخالف خود را آرام کند و در طول مسیر فعالیت بیستسالهاش در لبنان که با مخالفتهای فراوانی روبهرو بود، دقیقاً میان مخالفانش تفکیک قایل میشد و با جداسازی و تفکیک مخالف از معاند، با آنها تعامل درست و متناسب با شرایط واقتضائات آنها انجام میداد.
در بخشی از این مقاله درباره امام موسی صدر میخوانیم: «او که مخالفان را تا جایی که وارد قلمرو عمل نشده و مخالفتهایشان نظری و تزاحمی برای او و طایفه شیعه نشده بودند، تا آخرین حد ممکن تحمّل میکرد و هیچگاه آنها را به خاطر تفکر متفاوتِ مخالف دفع نمیکرد.
البتّه او هنگامی که منافع طایفگی و مصالح لبنان و جهان اسلام را در خطر میدید، قاطعانه با آنها مقابله میکرد و با مخالفِ معاند برخوردی شدید داشت.
گفتنی است همایش بینالمللی «امام موسی صدر؛ انسان عقل و اخلاق» به همت دانشگاه فردوسی مشهد و با همکاری مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، امروز شنبه، هشتم اسفند ۱۳۸۸ در سالن آمفی تئاتر دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور اندیشمندان و شخصیتهای برجسته داخلی و خارجی در حال برگزاری است.